Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki kukurydzianej
200 g skrobi ziemniaczanej
240 g masła
150 g cukru
Nadzienie:
1,5 kg jabłek*
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.
Uwagi:
* Użyłam odmiany Gala.
Jeśli kruszonka byłaby za sypka, to wystarczy ciasto jeszcze raz zagnieść, aż zacznie się bardziej kleić.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
9 miesięcy temu
Zawsze mi wychodzi j jest pyszne. Daje czasami mniej masła. SUPER PRZEPIS.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanka·
1 lat temu
Wyśmienita,pachnąca masłem i chrupka. Dałam mus z papierówek i trochę mniej cukru. Piekłam pierwszy raz i już wiem,że będzie naszą ulubioną. Polecam!!!😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klara·
2 lat temu
Jestem zachwycona! W KOŃCU przepis na szarlotkę, który mi wyszedł - bardzo, bardzo dziękuję 🤍 modyfikacje moje: jak widać, kocham kruszonkę, wiec jabłek wzięłam dosłownie piec i to raczej małych niż dużych oraz użyłam maki schar bezglutenowej zamiast kukurydzianej. Serdecznie polecam i w weekend robię ponownie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Maria ·
3 lat temu
Ja użyłam mąki schar mix, 2 łyżki śmietany 30%, 2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia, ciasto się nie kruszy... Pierwszy raz zrobiłam według przepisu i się kruszyło przy krojeniu,za drugim razem zmodyfikowałam i wyszło idealnie... Doradzam również trzymać ciasto w lodówce. Pozdrawiam (hi)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
3 lat temu
Czy produkty z modyfikacji przepisu użyła Pani dodatkowo do pozostałych składników, czy w zamian?Rozumiem, że 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej zastąpiła Pani 400 g mąką Schar-Mix, a reszta?Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lit·
3 lat temu
Ja użyłam mąki kukurydzianej i mąki ziemniaczanej. Totalna porażka :( O ile ciasto się pięknie zagniotło i wyglądało na kruche to potem zamiast się piec gotowało się . Niezła zadyma ... Czy to oznacza ,że musi być SKROBIA a nie mąka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie powinno być różnicy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
3 lat temu
Mi się tak zadziało jak użyłam za dużo masła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Bardzo dobry przepis, ja użyłam masła klarownego. Można też zrobić kruche ciasteczka, wychodzą idealne💗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
Ja zagniotłam ciasto z dodatkiem 3 jaj przepiórczych i dwóch łyżek jogurtu kokosowego. Ciasto było jednolite i plastyczne. Schlłodzilam w zamrażarce, na wierzch starałam zamrożone ciasto na tarce. Wyszło bardzo smaczne. Użyłam mąki schar mix c oraz skrobii z tapioki. Trochę masła, reszta to masło roślinne że względu na alergię. Jabłka były że słoiczka. Swojski mus.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Czy można dodać do ciasta jajko lub tylko żółtko?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Wyszło genialnie. Jestem zachwycona a moje dzieci tymbardziej 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Glupie pytanie, ale studzic w piekarniku czy wyjać. Mąki bezglutenowe sa sypkie i nie wiem czy lepiej zeby odparowało czy zeby trochę nawilglo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Wyjąć po upieczeniu z piekarnika :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
5 lat temu
Ciasto jest surowe nie ścina się w piekarniku.
Z logicznego punktu widzenia nie ma co go wiązać bo jest masło i mąka jedynie .Masło się topi pod wpływem temperatury wiec zachodzę w głowę jak Wam wyszło to ciasto... jakim cudem😏
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Wszystko jest dobrze podane w przepisie. Chcą zrobić ciasto kruche wysatrczy mąka, cukier i masło. Może nie wzięłaś prawdziwego masła co najmniej 80% tłuszczu? tylko z dodatkiem olejów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mali·
4 lat temu
U mnie podobna sytuacja i zachodzę w głowę co zrobiłam nie tak skoro tylu osobom wyszło. Masło bez laktozy 82% (tradycyjne ciasto wychodzi bez problemu), piekarnik góra-dół. Zagniotło się wybornie! I nagle takie zaskoczenie, schłodziłam przed pieczeniem w lodówce, bo piekarnik miałam zajęty, ale to chyba nie powinno zaszkodzić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jeśli się nie dopiekło to albo jabłka były za wilgotne (za mało przesmażone), albo w twoim piekarniku należy piec dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
3 lat temu
Ja użyłam margaryny Kasi 70% tłuszczu i wyszło idealne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
5 lat temu
Robiłam wczoraj. Rewelacja. Do jabłek zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu i trochę cytryny. Przepychota 😋😋😋. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Laura·
5 lat temu
Składniki i proponuje jak w przepisie, tylko zamiast masła użyłam margaryne i ciasto nawet nie da się pokroić. Jest tak kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klaudia·
5 lat temu
Czy zamiast masła można dać margarynę roślinną ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
5 lat temu
Ciasto po wyrobieniu wyszło zbyt rzadkie ,teraz w piekarniku po 18 min jest surowe:(Co mogę zrobić żeby je uratować? :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Piecz, aż się przyrumieni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
5 lat temu
Ile kcal mniej wiecej ma takie ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
2 lat temu
Ja liczyłam :) całe ciasto to nie wiem ale porcja tj. 191 gramów ma 377 kcal więc całe ciasto 4524 kcal.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
5 lat temu
Jestem początkującym "kucharzem", więc chciałbym zapytać: Czy ciasto na dole musi być (pod)pieczone wcześniej? Gdybym ułożył całość w tortownicy (ciasto - jabłka - kruszonka) i dał do piekarnika na jednakowy czas, to czy ciasto na dole nie upiekłoby się wystarczająco dobrze? Jeśli znajdzie Pani wolną chwilę, to będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Zależy od przepisu. Czasami wystarczy wszystko razem upiec i jest dobrze. Natomiast najpewniej jest podpiec spód wcześniej, szczególnie gdy nadzienie jest wilgotne. Jeśli wychodzi Ci ciasto z podpieczonym spodem, to możesz raz zrobić test bez podpiekania i się przekonasz, czy skracając czas pracy ciasto wyjdzie dopieczone i równie dobre ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
5 lat temu
Witam, zabieram się za robienie ciasta, ale mam pytanie czy mogę użyć innych proporcji mąk? Np. z ziemniaczanej, ryżowej i jaglanej. Mam również kojosową. Jestem kompletnie zielona w temacie bezglutenowych wypieków i nie wiem jak ciasto z danej mąki zachowuje się i smakuje. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Według mnie to ilość skrobi zostawiłabym jak jest w przepisie, a mąkę kukurydzianą zastąpiłabym jaglaną pomieszaną z ryżową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwa·
5 lat temu
Witam czy mogę dać całe ciasto na spód - podpiec- i dac 1kg sera? ile wtedy min podpiekac samo ciasto? bo sernik z 1kg sera musi sie piec ok 1godziny. i czy spod tez wystudzic zanim dam mase serową? (fail) (call)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Po co tyle ciasta na spód? Zrobiłabym z połowy, tak jak jest w przepisie i podpiekła do zarumienienia się ciasta. Masę serową można wyłożyć na lekko ciepłe lub chłodne ciasto.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ludwika·
5 lat temu
Czy mąka kukurydziana ma być mąką ( żółta w kolorze) czy skrobią kukurydzianą ( biała). Czy w cieście mie czuć charakterystycznego smaku mąki kukurydzianej?