Tarta dyniowa (Pumpkin pie)

12 Komentarzy
Pumpkin pie

Jesienne ciasto dyniowe na kruchym cieście. Tarta ma mocno dyniowe nadzienie oraz słodki, chrupiący spód i boki. Jest wiele przepisów na ten amerykański i/ lub angielski przysmak. Próbowałam już różnych wersji. Wszystkie są dość proste, niewyszukane w smaku. Wybrałam wersję, która najbardziej mi opowiada, czyli z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Tartę wzbogaciłam o dodatek bitej śmietany. Serwowałam ją również polaną syropem klonowym. Taka wersja na bogato.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100 g mąki gryczanej, 60 g mąki jaglanej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Nadzienie:

  • 500 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • 400 g słodkiej śmietany 30 -36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • trochę cynamonu do posypania
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca.
  4. Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy śmietany na nadzienie. Z góry oprószyć cynamonem.
  2. Kawałki ciasta można podawać polane z góry syropem klonowym.

Kuchnia:

amerykańska, angielska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pumpkin pie Pumpkin pie Pumpkin pie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 16 dni temu
    Wszystkim w moim domu (oprócz mnie bo okazało się, że nie lubię dyni) bardzo smakowała!  Poza tym dość długo się robi, ale efekt jest ładny, pyszny spód. Bardzo polecam, chyba, że nie lubisz dyni 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Czy można użyć dżemu dyniowego domowej roboty, zamiast puree?😀Z góry dziękuję za odpowiedź 💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Dlamojego męża rewelacja a dla mnie to nadzienie nie jest za dobre. Jadłam takie ciacho w kawiarni i smakowało lepiej. Fajna zabawa przy pieczeniu no i ogólnie udało się. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Uwielbiam robię na każde swieto dziękczynienia proponuje spróbować wersję z slodkich ziemniakow zamiast dyni rewelka !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Czy można upiec ją razem z ubitym białkiem jako bezę u góry? I czy to zmieni czas pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Nadzienie jest świetne! Pomijam tylko goździki bo ich po prostu nie lubię. Piekę każdej jesieni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Witam, mam 450 g dyni mrożonej, czy może być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    Bardzo pyszna tarta! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Nadzienie jest lepsze kiedy nie doda się imbiru, poza tym cudowna tarta!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 4 lat temu
    Ciasto wyszło dobre, ale nadzienie jest mocno średnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Dziekuje za przepis. Pierwsza tarta dyniowa upieczona :) . Moja potrzebowala 45 minut pieczenia. Pozdrawiam.