Jesienne ciasto dyniowe na kruchym cieście. Tarta ma mocno dyniowe nadzienie oraz słodki, chrupiący spód i boki. Jest wiele przepisów na ten amerykański i/ lub angielski przysmak. Próbowałam już różnych wersji. Wszystkie są dość proste, niewyszukane w smaku. Wybrałam wersję, która najbardziej mi opowiada, czyli z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Tartę wzbogaciłam o dodatek bitej śmietany. Serwowałam ją również polaną syropem klonowym. Taka wersja na bogato.
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100 g mąki gryczanej, 60 g mąki jaglanej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
100 g masła
40 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
Nadzienie:
500 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru
Dodatkowo:
400 g słodkiej śmietany 30 -36%
1 łyżka cukru pudru
trochę cynamonu do posypania
syrop klonowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca.
Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy śmietany na nadzienie. Z góry oprószyć cynamonem.
Kawałki ciasta można podawać polane z góry syropem klonowym.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
11 miesięcy temu
Robie od kilku lat na Boże narodzenie halloween i swieto dziekczynienia idealne jesienno-zimowe ciasto. Robie zawsze z dyni piżmowej i wychodzi idealnie jest odpowiednio słodkie nie zamula i chodź osobiscie jestem fanką tortów z masa to naprawdę smakuje idealnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klara ·
1 lat temu
Wszystkim w moim domu (oprócz mnie bo okazało się, że nie lubię dyni) bardzo smakowała! Poza tym dość długo się robi, ale efekt jest ładny, pyszny spód. Bardzo polecam, chyba, że nie lubisz dyni 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
Czy można użyć dżemu dyniowego domowej roboty, zamiast puree?😀Z góry dziękuję za odpowiedź 💗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Oj niestety, ale nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
3 lat temu
Dlamojego męża rewelacja a dla mnie to nadzienie nie jest za dobre. Jadłam takie ciacho w kawiarni i smakowało lepiej. Fajna zabawa przy pieczeniu no i ogólnie udało się.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Uwielbiam robię na każde swieto dziękczynienia proponuje spróbować wersję z slodkich ziemniakow zamiast dyni rewelka !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Czy można upiec ją razem z ubitym białkiem jako bezę u góry? I czy to zmieni czas pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Nadzienie jest świetne! Pomijam tylko goździki bo ich po prostu nie lubię. Piekę każdej jesieni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
4 lat temu
Witam, mam 450 g dyni mrożonej, czy może być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
4 lat temu
Bardzo pyszna tarta! Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Nadzienie jest lepsze kiedy nie doda się imbiru, poza tym cudowna tarta!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jacek·
5 lat temu
Ciasto wyszło dobre, ale nadzienie jest mocno średnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Dziekuje za przepis. Pierwsza tarta dyniowa upieczona :) . Moja potrzebowala 45 minut pieczenia. Pozdrawiam.