Tort cygański z kremem malinowym

76 Komentarzy
Tort cygański z kremem malinowym

Wilgotny, lekki, orzeźwiający tort z bakaliami, kremem malinowym i bitą śmietaną. Blaty biszkoptowe są delikatne i wilgotne. W przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu pieczone są prawie, że bez mąki. Zawierają jedynie bakalie i bardzo małą ilość skrobi ziemniaczanej. Przez to też ciasto po upieczeniu opada, tworząc wgłębienie, które wypełnione jest lekkim kremem malinowym. Całość bardzo smaczna.

Tort jest bezglutenowy.

Składniki:

Ciasto (składniki na 3 blaty):

  • 9 jajka
  • 7,5 płaskich łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 75g)
  • 300g cukru
  • 90g rodzynek
  • 90g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 90g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
  • 90g posiekanych orzechów
  • 90g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek

Krem malinowy:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 30g cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • ok. 100g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli maliny są mrożone należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować pierwszy blat. Po 30g rodzynek, posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów i śliwek wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
  3. W 3 jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 100g cukru. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu mocno opada).
  5. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa blaty.
  6. Przygotować krem malinowy. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone miksujemy razem z sokiem, który puściły).
  7. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.
  8. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Rozłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem.
  9. Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietaną posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować czekoladą i świeżymi malinami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort cygański z kremem malinowym Tort cygański z kremem malinowym Tort cygański z kremem malinowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 7 lat temu
    Rewelacja w smaku, super sie prezentuje, po prostu wypiek który robi wrażenie. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 7 lat temu
    Niesamowicie efektowne, wygląda wspaniale :)