Tort cygański z kremem malinowym

76 Komentarzy
Tort cygański z kremem malinowym

Wilgotny, lekki, orzeźwiający tort z bakaliami, kremem malinowym i bitą śmietaną. Blaty biszkoptowe są delikatne i wilgotne. W przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu pieczone są prawie, że bez mąki. Zawierają jedynie bakalie i bardzo małą ilość skrobi ziemniaczanej. Przez to też ciasto po upieczeniu opada, tworząc wgłębienie, które wypełnione jest lekkim kremem malinowym. Całość bardzo smaczna.

Tort jest bezglutenowy.

Składniki:

Ciasto (składniki na 3 blaty):

  • 9 jajka
  • 7,5 płaskich łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 75g)
  • 300g cukru
  • 90g rodzynek
  • 90g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 90g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
  • 90g posiekanych orzechów
  • 90g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek

Krem malinowy:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 30g cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • ok. 100g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli maliny są mrożone należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować pierwszy blat. Po 30g rodzynek, posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów i śliwek wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
  3. W 3 jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 100g cukru. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu mocno opada).
  5. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa blaty.
  6. Przygotować krem malinowy. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone miksujemy razem z sokiem, który puściły).
  7. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.
  8. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Rozłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem.
  9. Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietaną posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować czekoladą i świeżymi malinami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort cygański z kremem malinowym Tort cygański z kremem malinowym Tort cygański z kremem malinowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Czy mogą być migdały w płatkach ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Czy tort można obłożyć masą maślaną i lukrem, czy blaty są zbyt delikatne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Blaty są delikatne, raczej tu nie proponowałabym takiego rozwiązania (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirek · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny,przez przypadek znaleziony w sieci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aza · 4 lat temu
    Czy 300g śmietanki 36% to 300ml?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie jes tdokładnie to samo, ale jak wolisz, dodaj tyle samo w mililitrach. To nie ma tutaj znaczenia. Wszystko i tak się ubije, czy będzie ciutkę mniej lub więcej ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aza · 4 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź, nie mam właśnie gramatury na śmietance i ciężko mi znaleźć punkt odniesienia.Pozdrawiam😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Czy jeśli zrobię tort w czwartek wieczorem to z tą bitą śmietaną nic się nie zadzieje do soboty wieczorem kiedy tort będzie podawany? Bo w piątek nie mogę go zrobić a w piątek właśnie będzie odbierany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Przepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natka · 5 lat temu
    Czy tym kremem mogę przełożyć tort, który będzie otynkowany masą maślana na bezie szwajcarskiej i na to położony lukier plastyczny? Czy wówczas lukier się utrzyma i się nie rozpuści?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 5 lat temu
    Co mozna dodac do smietany na torta,zeby pasowalo do kremu malinowego???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 5 lat temu
    Dzien dobry, orzechy wloskie czy laskowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 5 lat temu
    Robiłam dziś, przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    mi blaty strasznie wyrosły, zwłaszcza pierwszy - najlepiej piana była ubita ;) A nie dodawałam proszku do pieczenia, wszystko jak w przepisie. Więc proporcje nieco inne niż na Twoim zdjęciu wyszły - kremu wydaje się mniej. I po 20 min pieczenia w 180 grzałka góra-dół - był niedopieczony, musiałam 30-40 min trzymać. Ale pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 5 lat temu
    Witam-czy ciasto na wszystkie blaty mozna zrobic razem-potem tylko rozdzielic I piec osobno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i ubita piana pewnie by opadła, gdyby stała na blacie. Proszę zrobić jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ruda89 · 5 lat temu
    fenomenalny tort! Niebo w gebie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra Łoś · 5 lat temu
    Czy ten krem malinowy jest sztywny? Nada się do dekoracji babeczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Kosałka · 5 lat temu
    Czy Torta można przygotować dzień wcześniej czy lepiej na świeżo, bo może za bardzo ciasto namoknąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Najlepiej dzień wcześniej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sylwia Kosałka · 5 lat temu
        Przygotowałam sobie wszystko dzień wcześniej i tego dnia tylko złożyłam. Jedną warstwę przełożyłam masą z oreo, nasaczyłam blaty rumem. Tort jest przepyszny, lekki i mało słodki. Rewelacyjny, może trochę pracochłonny, ale warty zrobienia, bo jest genialny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megii Braun · 7 lat temu
    Mam pytanie, jak zrobić te dekoracje z czekolady? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną wylać na blat marmurowy (ewentalnie dużą blachę) i rozsmarować cienko. Gdy prawie zastygnie (ale jeszcze nie do końca) zeskrobywać czekoladę przy pomocy łopatki do sera żółtego (ewentualnie szpachelki lub ostrego noża).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jagoda · 7 lat temu
    Piękny. mam pytanie czy w okresie letnim sierpień tort utrzyma się ok 2 godziny po za lodówką.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tort jest delikatny. Tak jak z każdym tortem trzeba uważać, żeby nie stał na słońcu. Szukaj cienia, czy jakiegoś chłodnego kątu dla niego ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Oborna · 7 lat temu
    W marcu swieze maliny??? sa smaczne? niejestem ekobio fanatykiem,ale malinowy tort o tej porze roku...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 lat temu
    Pięknie wygląda. Zainspirowałaś mnie tym tortem. Taką dekoracje zrobię do tort dla teściowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 7 lat temu
    Tort cygański z kremem malinowym
    W składnikach podana jest ilość mąki ziemniaczanej 7,5 łyżki ,natomiast w przygotowaniu 1,5 łyżki na 1 blat ciasta co z resztą mąki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 7 lat temu
      na każdy blat przypada 2,5 łyżki. w pkt 2 użyta jest 1 łyżka, w pkt 3 kolejne 1,5łyżki.