Wilgotny, lekki, orzeźwiający tort z bakaliami, kremem malinowym i bitą śmietaną. Blaty biszkoptowe są delikatne i wilgotne. W przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu pieczone są prawie, że bez mąki. Zawierają jedynie bakalie i bardzo małą ilość skrobi ziemniaczanej. Przez to też ciasto po upieczeniu opada, tworząc wgłębienie, które wypełnione jest lekkim kremem malinowym. Całość bardzo smaczna.
Tort jest bezglutenowy.
Składniki:
Ciasto (składniki na 3 blaty):
9 jajka
7,5 płaskich łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 75g)
300g cukru
90g rodzynek
90g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
90g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
90g posiekanych orzechów
90g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek
Krem malinowy:
200g malin (świeżych lub mrożonych)
30g cukru pudru
250g serka mascarpone
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Bita śmietana:
500g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
100g czekolady gorzkiej
ok. 100g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Jeśli maliny są mrożone należy je wcześniej rozmrozić.
Przygotować pierwszy blat. Po 30g rodzynek, posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów i śliwek wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
W 3 jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 100g cukru. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu mocno opada).
W ten sam sposób upiec pozostałe dwa blaty.
Przygotować krem malinowy. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone miksujemy razem z sokiem, który puściły).
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Rozłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem.
Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietaną posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować czekoladą i świeżymi malinami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata ·
5 lat temu
Czy mogą być migdały w płatkach ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, dodatkowo posiekałabym je na mniejsze kawałki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
5 lat temu
Czy tort można obłożyć masą maślaną i lukrem, czy blaty są zbyt delikatne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Blaty są delikatne, raczej tu nie proponowałabym takiego rozwiązania (wm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mirek·
5 lat temu
Przepis rewelacyjny,przez przypadek znaleziony w sieci
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aza·
5 lat temu
Czy 300g śmietanki 36% to 300ml?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie jes tdokładnie to samo, ale jak wolisz, dodaj tyle samo w mililitrach. To nie ma tutaj znaczenia. Wszystko i tak się ubije, czy będzie ciutkę mniej lub więcej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aza·
5 lat temu
Dziękuję za odpowiedź, nie mam właśnie gramatury na śmietance i ciężko mi znaleźć punkt odniesienia.Pozdrawiam😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona ·
6 lat temu
Czy jeśli zrobię tort w czwartek wieczorem to z tą bitą śmietaną nic się nie zadzieje do soboty wieczorem kiedy tort będzie podawany? Bo w piątek nie mogę go zrobić a w piątek właśnie będzie odbierany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Dwa dni będzie ok :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
6 lat temu
Przepyszny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natka·
6 lat temu
Czy tym kremem mogę przełożyć tort, który będzie otynkowany masą maślana na bezie szwajcarskiej i na to położony lukier plastyczny? Czy wówczas lukier się utrzyma i się nie rozpuści?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Możesz. Lukier się nie rozpuści. Będzie miał izolację z masy maślanej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arek·
6 lat temu
Co mozna dodac do smietany na torta,zeby pasowalo do kremu malinowego???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Arek·
6 lat temu
Dzien dobry, orzechy wloskie czy laskowe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
dowolne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
6 lat temu
Robiłam dziś, przepyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Czy krem nie jest wodnisty?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
6 lat temu
mi blaty strasznie wyrosły, zwłaszcza pierwszy - najlepiej piana była ubita ;) A nie dodawałam proszku do pieczenia, wszystko jak w przepisie. Więc proporcje nieco inne niż na Twoim zdjęciu wyszły - kremu wydaje się mniej. I po 20 min pieczenia w 180 grzałka góra-dół - był niedopieczony, musiałam 30-40 min trzymać. Ale pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela ·
6 lat temu
Witam-czy ciasto na wszystkie blaty mozna zrobic razem-potem tylko rozdzielic I piec osobno?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i ubita piana pewnie by opadła, gdyby stała na blacie. Proszę zrobić jak w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ruda89·
6 lat temu
fenomenalny tort! Niebo w gebie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra Łoś·
6 lat temu
Czy ten krem malinowy jest sztywny? Nada się do dekoracji babeczek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia Kosałka·
6 lat temu
Czy Torta można przygotować dzień wcześniej czy lepiej na świeżo, bo może za bardzo ciasto namoknąć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Najlepiej dzień wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia Kosałka·
6 lat temu
Przygotowałam sobie wszystko dzień wcześniej i tego dnia tylko złożyłam. Jedną warstwę przełożyłam masą z oreo, nasaczyłam blaty rumem. Tort jest przepyszny, lekki i mało słodki. Rewelacyjny, może trochę pracochłonny, ale warty zrobienia, bo jest genialny!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Megii Braun·
8 lat temu
Mam pytanie, jak zrobić te dekoracje z czekolady? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną wylać na blat marmurowy (ewentalnie dużą blachę) i rozsmarować cienko. Gdy prawie zastygnie (ale jeszcze nie do końca) zeskrobywać czekoladę przy pomocy łopatki do sera żółtego (ewentualnie szpachelki lub ostrego noża).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jagoda·
8 lat temu
Piękny. mam pytanie czy w okresie letnim sierpień tort utrzyma się ok 2 godziny po za lodówką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tort jest delikatny. Tak jak z każdym tortem trzeba uważać, żeby nie stał na słońcu. Szukaj cienia, czy jakiegoś chłodnego kątu dla niego ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Oborna·
8 lat temu
W marcu swieze maliny??? sa smaczne? niejestem ekobio fanatykiem,ale malinowy tort o tej porze roku...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Możesz użyć do kremu mrożonych, a do dekoracj nie są konieczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
8 lat temu
Pięknie wygląda. Zainspirowałaś mnie tym tortem. Taką dekoracje zrobię do tort dla teściowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
8 lat temu
Tort cygański z kremem malinowym
W składnikach podana jest ilość mąki ziemniaczanej 7,5 łyżki ,natomiast w przygotowaniu 1,5 łyżki na 1 blat ciasta co z resztą mąki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
8 lat temu
na każdy blat przypada 2,5 łyżki. w pkt 2 użyta jest 1 łyżka, w pkt 3 kolejne 1,5łyżki.