Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie i z kawałkami oreo w środku. Zachwyci nie tylko dzieci.
Składniki:
Spód:
165g ciasteczek typu oreo*
30g masła
Masa serowa:
750g twarogu z wiaderka lub quarku
250g serka mascarpone
150g cukru
36g skrobi ziemniaczanej
4 jajka
150g ciasteczek typu oreo
Polewa:
250g gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
2- 3 ciasteczka typu oreo
ok. 300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować masę serową. Ciasteczka pokroić na ćwiartki. Odstawić na bok. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i skrobię zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Ciasteczka powtykać w masę. Wyrównać powierzchnię sernika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie wymieszać śmietanę z miodem na gładką masę. (Po 50 minutach pieczenia sernik powinien być ścięty z wierzchu, jeśli nie będzie piec dalej). Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki ciasta. Wierzch można udekorować kawałkami lub okruchami ciasteczek.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
*Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
8 miesięcy temu
Pycha!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Ciasto wspaniałe, może śmiało konkurować z takimi sernikami jak nowojorski. Szybko się robi, jedynie nie dekoruję boku śmietaną i bez tego jest równie pyszny. Robię z kg sera dodaję jajko i skrobii tak jak pani radzi. Polecam😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa·
2 lat temu
Wychodzi zawsze przepyszny Mam tylko pytanie ile dni może stać taki sernik chce zrobić dzień przed wigilią ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Serniki mogą stać do kilku dni. Dzień przed Wigilią, żeby był na święta będzie idealnie 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
2 lat temu
Dlaczego mi spód się calkowicie spalił? Zaczęło się dymić z piekarnika.. co zrobiłam nie tak...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
2 lat temu
Dzień dobry, chciałabym się zapytać czy boki dekorować i jeszcze wkładać do lodówki czy już od razu podawać ?Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Jak chcesz. Można już podawać lub dalej schłodzić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Jest moc🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michal·
3 lat temu
Po upieczeniu ser pękł u góry, dlaczego ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
170st z termoobiegiem czy bez?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Używam grzałki góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natali·
4 lat temu
A z termoobiegiem zmniejszyć temperaturę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, trzeba zmniejszyć co najmniej o 10 stopni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anonimowa ·
4 lat temu
Czy twaróg z wiaderka president niebieski może być ? Jaki Pani dodawała ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, może być (nod). Ja używam najczęściej quarku, bo nie za często mam dostęp do polskich serów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Czy zamiast mascarpone można dodać maślankę?😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
4 lat temu
Czy ta śmietana z miodem na wierzchu jest konieczna? Można pominąć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EW·
4 lat temu
Pycha! Robię kolejny raz, w smaku przypomina klasyczny nowojorski.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maliwina·
5 lat temu
Dlaczego po upieczeniu sernika na górze pojawił się płynny tłuszcz? Czy wchonie on po ostygnieciu ciasta i wlozeniu go do lodówki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anise·
5 lat temu
Zrobiłam - pyszny, pięknie wygląda, przepis do zapisania, będzie ma pewno pieczony ponownie 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Ile % smietane na wierzch,?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Kwaśna śmietana 10- 18%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anika·
5 lat temu
Już mam spod w lodowce i zobaczyłam, ze nie mam śmietany. Czy zamiast śmietany można dać na wierzch do zapieczenia mascarpone albo jogurt naturalny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Dałabym jogurt naturalny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Estera·
5 lat temu
Kiedy ściągnąć papier
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie trzeba ściągać. Kawałki pokroić i łopatką je wyciągać, zosatwiając papier. Jakby się porwał i przykleił do spodu ciasteczkowego to należy go usunąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa ·
6 lat temu
Pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
6 lat temu
Witam,
Pomyliłam się i z rozpędu dałam 1 kg twarogu. Wyjdzie coś z tego? Czy coś jeszcze np. jajko dodać?