Sernik z oreo

31 Komentarzy
Sernik z oreo

Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie i z kawałkami oreo w środku. Zachwyci nie tylko dzieci.

Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek typu oreo*
  • 30g masła

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250g serka mascarpone
  • 150g cukru
  • 36g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150g ciasteczek typu oreo

Polewa:

  • 250g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • 2- 3 ciasteczka typu oreo
  • ok. 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Przygotować masę serową. Ciasteczka pokroić na ćwiartki. Odstawić na bok. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i skrobię zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Ciasteczka powtykać w masę. Wyrównać powierzchnię sernika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół.
  3. W międzyczasie wymieszać śmietanę z miodem na gładką masę. (Po 50 minutach pieczenia sernik powinien być ścięty z wierzchu, jeśli nie będzie piec dalej). Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki ciasta. Wierzch można udekorować kawałkami lub okruchami ciasteczek.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • *Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik z oreo Sernik z oreo Sernik z oreo
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 miesięcy temu
    Ciasto wspaniałe, może śmiało konkurować z takimi sernikami jak nowojorski. Szybko się robi, jedynie nie dekoruję boku śmietaną i bez tego jest równie pyszny. Robię z kg sera dodaję jajko i skrobii tak jak pani radzi. Polecam😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 11 miesięcy temu
    Wychodzi zawsze przepyszny Mam tylko pytanie ile dni może stać taki sernik chce zrobić dzień przed wigilią ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Serniki mogą stać do kilku dni. Dzień przed Wigilią, żeby był na święta będzie idealnie 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Dlaczego mi spód się calkowicie spalił? Zaczęło się dymić z piekarnika.. co zrobiłam nie tak...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Dzień dobry, chciałabym się zapytać czy boki dekorować i jeszcze wkładać do lodówki czy już od razu podawać ?Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Jest moc🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michal · 2 lat temu
    Po upieczeniu ser pękł u góry, dlaczego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    170st z termoobiegiem czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonimowa · 3 lat temu
    Czy twaróg z wiaderka president niebieski może być ? Jaki Pani dodawała ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, może być (nod). Ja używam najczęściej quarku, bo nie za często mam dostęp do polskich serów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Czy zamiast mascarpone można dodać maślankę?😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Czy ta śmietana z miodem na wierzchu jest konieczna? Można pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EW · 3 lat temu
    Pycha! Robię kolejny raz, w smaku przypomina klasyczny nowojorski.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maliwina · 3 lat temu
    Dlaczego po upieczeniu sernika na górze pojawił się płynny tłuszcz? Czy wchonie on po ostygnieciu ciasta i wlozeniu go do lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anise · 4 lat temu
    Zrobiłam - pyszny, pięknie wygląda, przepis do zapisania, będzie ma pewno pieczony ponownie 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ile % smietane na wierzch,?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anika · 4 lat temu
    Już mam spod w lodowce i zobaczyłam, ze nie mam śmietany. Czy zamiast śmietany można dać na wierzch do zapieczenia mascarpone albo jogurt naturalny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Estera · 4 lat temu
    Kiedy ściągnąć papier
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie trzeba ściągać. Kawałki pokroić i łopatką je wyciągać, zosatwiając papier. Jakby się porwał i przykleił do spodu ciasteczkowego to należy go usunąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Witam,
    Pomyliłam się i z rozpędu dałam 1 kg twarogu. Wyjdzie coś z tego? Czy coś jeszcze np. jajko dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Wyszedł przepyszny! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 7 lat temu
    Bardzo elegancko wygląda w czerni i bieli :)