Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie i z kawałkami oreo w środku. Zachwyci nie tylko dzieci.
Składniki:
Spód:
165g ciasteczek typu oreo*
30g masła
Masa serowa:
750g twarogu z wiaderka lub quarku
250g serka mascarpone
150g cukru
36g skrobi ziemniaczanej
4 jajka
150g ciasteczek typu oreo
Polewa:
250g gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
2- 3 ciasteczka typu oreo
ok. 300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować masę serową. Ciasteczka pokroić na ćwiartki. Odstawić na bok. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i skrobię zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Ciasteczka powtykać w masę. Wyrównać powierzchnię sernika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół.
W międzyczasie wymieszać śmietanę z miodem na gładką masę. (Po 50 minutach pieczenia sernik powinien być ścięty z wierzchu, jeśli nie będzie piec dalej). Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki ciasta. Wierzch można udekorować kawałkami lub okruchami ciasteczek.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
*Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).
Ciasto wspaniałe, może śmiało konkurować z takimi sernikami jak nowojorski. Szybko się robi, jedynie nie dekoruję boku śmietaną i bez tego jest równie pyszny. Robię z kg sera dodaję jajko i skrobii tak jak pani radzi. Polecam😉
Nie trzeba ściągać. Kawałki pokroić i łopatką je wyciągać, zosatwiając papier. Jakby się porwał i przykleił do spodu ciasteczkowego to należy go usunąć.