Sernik bez pieczenia z ciasteczkami oreo. Piankowy, lekki sernik na ciasteczkowym spodzie, z kawałkami ciasteczek oreo w środku oraz na wierzchu. Ma piękny, czarno- biały kolor. Dzieciom na pewno się spodoba.
Osobom lubiącym słodkie wypieki polecam zwiększenie ilości cukru pudru, ponieważ sernik nie jest mocno słodki. Wyczuwalny jest kontrast między słodkimi ciasteczkami, a mało słodką masą serową.
Składniki:
Spód:
165g ciasteczek typu oreo
40g masła
Masa serowa:
750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować masę serową. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować przez chwilę lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do niej 2- 3 łyżki utartego sera i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do reszty sera, energicznie mieszając trzepaczką. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać szpatułką do masy serowej. 10 ciasteczek pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki). Wmieszać szpatułką do masy.
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sześć ciasteczek przeciąć nożykiem wzdłuż na pół i wyciągnąć krem. Ciasteczka bez kremu ułożyć na masie serowej i je lekko wcisnąć.
Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.
Uwaga:
Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).
Dzień dobry. Czym mogę zastąpić w/w sery? Mam mascarpone, philadelphie,ricotte i jogurt grecki? I w jakich proporcjach. Czy zmieni sie ilośc żelatyny? Z góry dziękuje za odpowiedz
Mam maly problem ze spodem. Mam metalowa tortownice i spod mega przywiera do spodu tortownicy. Wiecie moze co moze byc przyczyna? Z gory dziekuje i pozdrawiam
Witam jako poczatkuja muszę podpytać bo bardzo chce to ciacho zrobić.W przepisie jest serek z wiaderka lub quark.czy nadaje się taki gotowy serek z wiaderka co teraz są popularne waniliowe i wtedy tylko śmietankę? Bo jak dodam znów puder i wanilię to chyba będzie za dużo?te wszystkie dodatki chyba najlepsze do quarku tak?
Masa nie chce zgestniec, za mało żelatyny w przepisie, smak 5/10. W smaku średnie. Drogie. W takiej cenie można zrobić o wiele lepsze ciasta. A przepisu na pyszne ciasto z oreo jeszcze j nie znalazłam...
Ja w rzeczywistości dodałam więcej twarogu niż jest w przepisie, a zelatyny tyle ile w przepisie i wszystko zgestniało jak potrzeba, jeżeli smak nie pasuje to mozna probowac w trakcie i ewentualnie cos dodac by go ulepszyć według swoich upodobań.
ja polecam wszystko wyszło idealnie :)