Sernik z oreo na zimno

33 Komentarzy
Sernik z oreo na zimno

Sernik bez pieczenia z ciasteczkami oreo. Piankowy, lekki sernik na ciasteczkowym spodzie, z kawałkami ciasteczek oreo w środku oraz na wierzchu. Ma piękny, czarno- biały kolor. Dzieciom na pewno się spodoba.

Osobom lubiącym słodkie wypieki polecam zwiększenie ilości cukru pudru, ponieważ sernik nie jest mocno słodki. Wyczuwalny jest kontrast między słodkimi ciasteczkami, a mało słodką masą serową.

Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek typu oreo
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
  • 120g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 10 ciasteczek typu oreo

Dekoracja:

  • 6 ciasteczek typu oreo

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Przygotować masę serową. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować przez chwilę lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do niej 2- 3 łyżki utartego sera i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do reszty sera, energicznie mieszając trzepaczką. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać szpatułką do masy serowej. 10 ciasteczek pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki). Wmieszać szpatułką do masy.
  3. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sześć ciasteczek przeciąć nożykiem wzdłuż na pół i wyciągnąć krem. Ciasteczka bez kremu ułożyć na masie serowej i je lekko wcisnąć.
  4. Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.

Uwaga:

  • Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Sernik z oreo na zimno Sernik z oreo na zimno Sernik z oreo na zimno
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Chciałam zapytać-na jaki ser można zamienić twaróg w wiaderku,gdy nie można znaleźć go w sklepie,by ciasto wyszło?Dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał · 8 miesięcy temu
      Najprościej zamienić na mascarpone, albo ricottę i wszystkie proporcje nadal będą się zgadzały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Bardzo dobre ciasto (nie za słodkie) - polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Robiłam wszystko wg przepisu-ser z wiaderka,sernik wyszedł "ciapowaty"nie sztywny,jakby za mało zelatyny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dora · 2 lat temu
    Dzień dobry. Czym mogę zastąpić w/w sery? Mam mascarpone, philadelphie,ricotte i jogurt grecki? I w jakich proporcjach. Czy zmieni sie ilośc żelatyny? Z góry dziękuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    A czy do cieplej żelatyny dodajemy masę serową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Mam maly problem ze spodem. Mam metalowa tortownice i spod mega przywiera do spodu tortownicy. Wiecie moze co moze byc przyczyna? Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Super przepis. Robię już chyba 5 raz w ciągu kilku miesięcy 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Witam, jakie proporcje jeśli chce zrobić ten sernik na blaszce 24×34 ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy mogę 2x powiększyć masę? Nadal stężeje? Chciałabym, żeby był wysoki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że tak. Tylko czy na pewno chcesz zrobić aż tak wysoki? Nie wiem, czy ktoś zje, aż taki kawałek ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Justyna · 3 lat temu
        Dokładnie, sernik jest dość syty więc za dużo nie da się go zjeść 😊😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Czy można użyć gotowy sernik na zimno?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Czy można użyć zwyklego twarogu 3 krotnie zmielonego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, żeby twaróg zmielony pomieszać z jogurtem greckim pół na pół, żeby ser nie był taki suchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesia · 5 lat temu
    Raz wyjdzie fajna masa z żelatyny a raz nie kurcze pieczone te grudki :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Z wyglądu ok, potem ocenie smak :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulinawit · 5 lat temu
    Witam jako poczatkuja muszę podpytać bo bardzo chce to ciacho zrobić.W przepisie jest serek z wiaderka lub quark.czy nadaje się taki gotowy serek z wiaderka co teraz są popularne waniliowe i wtedy tylko śmietankę? Bo jak dodam znów puder i wanilię to chyba będzie za dużo?te wszystkie dodatki chyba najlepsze do quarku tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Może być ser z wiaderka, ale tylko czysty tj. bez dodatku cukru. Żaden waniliowy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dana · 5 lat temu
        Witam! Czy na spód można dać zwykłe herbatniki, pokruszone z masłem i cacao?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paula · 4 lat temu
        Witam a jak dodam ser z wiaderka waniliowy to co się stanie ? Jestem początkująca i nie dokończą czasem wiem co nie a co tak
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Nie używam waniliowego, ale wydaje mi się, że on jest już słodzony. Jeśli tak to pominęłabym cukru w przepisie, ewentualnie dodała do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Czy zamiast 400ml śmietany można dać twaróg? Jeśli tak, to mniej więcej ile gram?
    Oraz czy spod można podpiec, wystudzić i wtedy nałożyć masę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Można, ale sernik będzie cięższy. Śmietana nadaje puszystości. Można podpiec spód.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Pyszny :) wszystko wg przepisu i wyszedł super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 6 lat temu
    Masa nie chce zgestniec, za mało żelatyny w przepisie, smak 5/10. W smaku średnie. Drogie. W takiej cenie można zrobić o wiele lepsze ciasta. A przepisu na pyszne ciasto z oreo jeszcze j nie znalazłam...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 5 lat temu
      Ja w rzeczywistości dodałam więcej twarogu niż jest w przepisie, a zelatyny tyle ile w przepisie i wszystko zgestniało jak potrzeba, jeżeli smak nie pasuje to mozna probowac w trakcie i ewentualnie cos dodac by go ulepszyć według swoich upodobań.
      ja polecam wszystko wyszło idealnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Spód robię bez kremu z ciasteczek, ale cała reszta według przepisu i zawsze wychodzi rewelacyjnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 7 lat temu
    Bardzo elegancko się prezentuje w tej czerni i bieli :)