Sernik bez pieczenia z ciasteczkami oreo. Piankowy, lekki sernik na ciasteczkowym spodzie, z kawałkami ciasteczek oreo w środku oraz na wierzchu. Ma piękny, czarno- biały kolor. Dzieciom na pewno się spodoba.
Osobom lubiącym słodkie wypieki polecam zwiększenie ilości cukru pudru, ponieważ sernik nie jest mocno słodki. Wyczuwalny jest kontrast między słodkimi ciasteczkami, a mało słodką masą serową.
Składniki:
Spód:
165g ciasteczek typu oreo
40g masła
Masa serowa:
750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować masę serową. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować przez chwilę lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do niej 2- 3 łyżki utartego sera i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do reszty sera, energicznie mieszając trzepaczką. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać szpatułką do masy serowej. 10 ciasteczek pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki). Wmieszać szpatułką do masy.
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sześć ciasteczek przeciąć nożykiem wzdłuż na pół i wyciągnąć krem. Ciasteczka bez kremu ułożyć na masie serowej i je lekko wcisnąć.
Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.
Uwaga:
Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Chciałam zapytać-na jaki ser można zamienić twaróg w wiaderku,gdy nie można znaleźć go w sklepie,by ciasto wyszło?Dziękuję za odpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał·
1 lat temu
Najprościej zamienić na mascarpone, albo ricottę i wszystkie proporcje nadal będą się zgadzały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
2 lat temu
Bardzo dobre ciasto (nie za słodkie) - polecam! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
Robiłam wszystko wg przepisu-ser z wiaderka,sernik wyszedł "ciapowaty"nie sztywny,jakby za mało zelatyny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dora·
3 lat temu
Dzień dobry. Czym mogę zastąpić w/w sery? Mam mascarpone, philadelphie,ricotte i jogurt grecki? I w jakich proporcjach. Czy zmieni sie ilośc żelatyny? Z góry dziękuje za odpowiedz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
A czy do cieplej żelatyny dodajemy masę serową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Do lekko cieplej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Mam maly problem ze spodem. Mam metalowa tortownice i spod mega przywiera do spodu tortownicy. Wiecie moze co moze byc przyczyna? Z gory dziekuje i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wyłóż spód formy papierem do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
5 lat temu
Super przepis. Robię już chyba 5 raz w ciągu kilku miesięcy 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Witam, jakie proporcje jeśli chce zrobić ten sernik na blaszce 24×34 ?
Dzień dobry, czy mogę 2x powiększyć masę? Nadal stężeje? Chciałabym, żeby był wysoki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak. Tylko czy na pewno chcesz zrobić aż tak wysoki? Nie wiem, czy ktoś zje, aż taki kawałek ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Dokładnie, sernik jest dość syty więc za dużo nie da się go zjeść 😊😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Czy można użyć gotowy sernik na zimno?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Czy można użyć zwyklego twarogu 3 krotnie zmielonego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, żeby twaróg zmielony pomieszać z jogurtem greckim pół na pół, żeby ser nie był taki suchy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiesia·
6 lat temu
Raz wyjdzie fajna masa z żelatyny a raz nie kurcze pieczone te grudki :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Z wyglądu ok, potem ocenie smak :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulinawit·
6 lat temu
Witam jako poczatkuja muszę podpytać bo bardzo chce to ciacho zrobić.W przepisie jest serek z wiaderka lub quark.czy nadaje się taki gotowy serek z wiaderka co teraz są popularne waniliowe i wtedy tylko śmietankę? Bo jak dodam znów puder i wanilię to chyba będzie za dużo?te wszystkie dodatki chyba najlepsze do quarku tak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Może być ser z wiaderka, ale tylko czysty tj. bez dodatku cukru. Żaden waniliowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dana·
6 lat temu
Witam! Czy na spód można dać zwykłe herbatniki, pokruszone z masłem i cacao?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
5 lat temu
Witam a jak dodam ser z wiaderka waniliowy to co się stanie ? Jestem początkująca i nie dokończą czasem wiem co nie a co tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie używam waniliowego, ale wydaje mi się, że on jest już słodzony. Jeśli tak to pominęłabym cukru w przepisie, ewentualnie dodała do smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Czy zamiast 400ml śmietany można dać twaróg? Jeśli tak, to mniej więcej ile gram?
Oraz czy spod można podpiec, wystudzić i wtedy nałożyć masę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Można, ale sernik będzie cięższy. Śmietana nadaje puszystości. Można podpiec spód.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
7 lat temu
Pyszny :) wszystko wg przepisu i wyszedł super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
7 lat temu
Masa nie chce zgestniec, za mało żelatyny w przepisie, smak 5/10. W smaku średnie. Drogie. W takiej cenie można zrobić o wiele lepsze ciasta. A przepisu na pyszne ciasto z oreo jeszcze j nie znalazłam...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
7 lat temu
Ja w rzeczywistości dodałam więcej twarogu niż jest w przepisie, a zelatyny tyle ile w przepisie i wszystko zgestniało jak potrzeba, jeżeli smak nie pasuje to mozna probowac w trakcie i ewentualnie cos dodac by go ulepszyć według swoich upodobań.
ja polecam wszystko wyszło idealnie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
7 lat temu
Spód robię bez kremu z ciasteczek, ale cała reszta według przepisu i zawsze wychodzi rewelacyjnie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
8 lat temu
Bardzo elegancko się prezentuje w tej czerni i bieli :)