
Baranek wielkanocny do koszyczka i na stół wielkanocny. Ciasto na baranka przygotowane jest na budyniach waniliowych w proszku. Dzięki temu baranek jest bezglutenowy i ma piękną, żółtą barwę. Jest smaczny, miękki i puszysty.
Składniki:
Ciasto:
- 90g masła (lub margaryny)
 - 45g cukru pudru
 - 2 jajka (rozmiar M)
 - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru* (1 opakowanie na 500ml mleka)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra- dół).
 - W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
 - Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
 - Dodać budynie z proszkiem i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. (Można również zmiksować mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
 - Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
 - Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
 - Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką (w wersji bezglutenowej: dowolną mąką bezglutenową). Formę złożyć i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka.
 - Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć od dołu kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
 - Baranka posypać cukrem pudrem.
 
Uwagi:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
 - * W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe budynie i proszek do pieczenia.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | niski | 
