Wilgotny, lekki, orzeźwiający tort z bakaliami, kremem malinowym i bitą śmietaną. Blaty biszkoptowe są delikatne i wilgotne. W przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu pieczone są prawie, że bez mąki. Zawierają jedynie bakalie i bardzo małą ilość skrobi ziemniaczanej. Przez to też ciasto po upieczeniu opada, tworząc wgłębienie, które wypełnione jest lekkim kremem malinowym. Całość bardzo smaczna.
Tort jest bezglutenowy.
Składniki:
Ciasto (składniki na 3 blaty):
9 jajka
7,5 płaskich łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 75g)
300g cukru
90g rodzynek
90g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
90g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
90g posiekanych orzechów
90g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek
Krem malinowy:
200g malin (świeżych lub mrożonych)
30g cukru pudru
250g serka mascarpone
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Bita śmietana:
500g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
100g czekolady gorzkiej
ok. 100g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Jeśli maliny są mrożone należy je wcześniej rozmrozić.
Przygotować pierwszy blat. Po 30g rodzynek, posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów i śliwek wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
W 3 jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 100g cukru. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu mocno opada).
W ten sam sposób upiec pozostałe dwa blaty.
Przygotować krem malinowy. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone miksujemy razem z sokiem, który puściły).
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia, nie za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać przetarte maliny.
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Rozłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem.
Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietaną posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować czekoladą i świeżymi malinami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
1 lat temu
Proszę o informację jak uzyskać efekty końcowe z czekoladą? Czy to jest element kupiony czy zrobiony?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Dekorację zrobiłam sama. Roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej i wylałam ją na blat. (Blat mam z granitu. Może też być marmur. Musi być powierzchnia zimna, śliska i płaska). Rozsmarowałam czekoladę równomiernie, ale dość cienko. Gdy prawie stwardniała (ale nie za mocno, bo będzie się kruszyć) ściągałam ją łopatką do krojenia sera (można też szpachelką lub szerokim nożem).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
1 lat temu
Witam.Czy z tych proporcji kremu malinowego wystarczy mi na 2 blat biszkoptu o średnicy 21 cm tylko,że między krem chcę włożyć żelke malinową i muszę mieć tak jakby 2 razy przesmarowane bo biszkopt muszę lekko kremem posmarować i dać żelkę i znów krem oraz obwódke z kremu zrobić🙂proszę o odpowiedż
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Mam nadzieję, że wystarczy 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
1 lat temu
Witam. Proszę o podpowiedź, czy śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem ubić tak na 3/4, a potem dodać przetarte maliny i wymieszać to chwilkę mikserem, czy maliny wmieszać szpatułką? Boje sie przebic smietane :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ja ubijam krem na sztywno, a jak będzie gotowy to dodaję maliny, mieszając szpatułką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
xcv·
1 lat temu
pyszny krem malinowy, bałam się że wyjdzie niestabilny, ale jest super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kornelia·
2 lat temu
Czy jak robię tort i zewnętrznie również użyję tylko masy malinowej to tort mi się nie rozpłynie? Do masy wewnątrz chce wrzucić maliny także.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można tak zrobić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
2 lat temu
Witam. Jeśli potrzebuję krem na jedną warstwę, biszkopt o średnicy 24 cm, to zrobić masę z połowy składników?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
2 lat temu
Witam.Na fi 26 tak jak w.przepisie ile zrobić kremu malinowego na 1 przełożenie oraz górę i boki tortu ale żeby nie było prześwitu,grubszą warstwę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że tak jak jest w przepisie powinno wystarczyć, jeśli to ma być na te cieniusieńkie blaty co w przepisie. Jeśli na biszkopt to proponuję 1,5 porcji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Witam, czy w krem można wsadzić fruzeline malinową? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można, tylko tak myślę, że blaty są cienkie, a kremu jest sporo i już jest o smaku malinowym, czy nie będzie przedobrzone 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Kremu chcę użyć tylko połowę porcji do innego tortu, w połączeniu z innymi smakami ;) Dziękuję za odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
W takim przypadku to oczywiści pasuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Manu·
2 lat temu
płaskich łyżek skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 75g)
Przepraszam ale skrobia a mąka ziemniaczana to jest to samo 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie każdy wie, że te dwa produkty może stosować zamiennie, więc zawsze podaję, że jedno i drugie może użyć 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kinga·
3 lat temu
czy krem nadaje się na 1 przyłożenie tortownicy 28 cm
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Powinno wystarczyć na dwa przełożenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marianna·
3 lat temu
Czy krem malinowy nadaje się do szprycowania kwiatków na torcie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można wyciskać krem ze szprycy na tort, ale do robienia kwiatów jak np. róże to już powinien być krem maślany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Czy podwójna porcja składników wystarczy mi na blaszkę tortownicy 30 cm? Proszę o informacje
Dzień dobry. Chciałabym upiec tort w tortownicy 18 cm. Czy również powinnam piec blaty oddzielnie? Jesli tak to wychodzilo by jedno jajko i troche na blat i zastanawiam się czy by to wyszło. Może lepiej upiec jeden i pokroic na 3 poźniej? Jak długo powinnam go wtedy piec ? Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie przetniesz ciasta na blaty, ponieważ jest za delikatne. To weź po jednym jajku na blat.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia ·
4 lat temu
Naprawdę przepyszny, wszyscy byli zachwyceni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna Krystkiewicz·
4 lat temu
Ciasto rewelacyjne w smaku i obłędnie wygląda, polecam.Robi wrażenie na domownikach i gościach...Przepychota 🙂😁👍🏻
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Witam.Jak zrobina jest dekoracja z czekolady?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wylałam roztopioną czekoladę na blat marmurowy, rozsmarowałam równomiernie i dość cienko i jak zaczęła zastygać to szerokim nożem ją ściągałam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
4 lat temu
Wczoraj zrobiłam spody, wyszły wysokie, nie opadły. Dzis bede przekładała, ale smietana z mascarpone i borówkami. Czy mogę jeden placek posmarować dżemem? Zastanawiam sie jeszcze by delikatnie zwilżyć ciasto, jest wysokie i boje się, że bedzie suche? Czy tak można. Na wierzch dam smietane i opłatek urodzinowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dżem dodać możesz. Blaty nasączyć też możesz, choć nie widzę potrzeby. Jak Ci wyszło? Niestety nie miałam możliwości odpisać wcześniej :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Czy krem nie jest wodnisty jak dodam świeże maliny? Czy normalnie jak obloze cały tort boku i wierzch to nic się nie stanie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie, nic się nie stanie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Jak to jest z tymi masami owocowymi? - akurat mam mrożone jagody, które czekają na swoją okazję, więc patrząc na przepis - trzeba je najpierw rozmrozić, a więc będzie woda/sok i całość w takim stanie dodać do gotowej masy czy powinnam odsączyć, żeby nie dodawać płynów do masy z obawy, że wszytko mi się rozrzedzi??? 🙄