Mazurek cygański bez mąki

2 Komentarzy
Mazurek cygański bez mąki

Mazurek cygański to lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem bakalii. Pieczony jest bez dodatku mąki. Zawiera tylko mały dodatek skrobi ziemniaczanej. Udekorowałam go bardzo prosto, tylko polewą czekoladową i krokantem orzechowym, ale na Wielkanoc możecie zrobić bardziej wyszukane dekoracje według gustu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 4 płaskie łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 40g)
  • 160g cukru
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
  • 50g posiekanych orzechów
  • 50g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • krokant
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać resztę mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
  3. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu opada).
  4. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Posypać krokantem lub posypką cukrową. Ciasto schłodzić, aby polewa zgęstniała.

Źródło: Na podstawie przepisu z kalendarza wyrywanego z 2011 roku.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Mazurek cygański bez mąki Mazurek cygański bez mąki Mazurek cygański bez mąki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 7 lat temu
    Czy na foremkę 20*20 składniki podzielić na pół, ile czasu wtedy piec? Ma Pani wspaniały blog, często korzystam ze świetnych przepisów. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, zrób z połowy porcji. Myślę, że czas pieczenia powinien być taki sam. Piecz do suchego patyczka.