Mazurek cygański to lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem bakalii. Pieczony jest bez dodatku mąki. Zawiera tylko mały dodatek skrobi ziemniaczanej. Udekorowałam go bardzo prosto, tylko polewą czekoladową i krokantem orzechowym, ale na Wielkanoc możecie zrobić bardziej wyszukane dekoracje według gustu.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
4 płaskie łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (= 40g)
160g cukru
50g rodzynek
50g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
50g posiekanych orzechów
50g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek
Polewa:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:
krokant
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Bakalie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać resztę mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu opada).
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Posypać krokantem lub posypką cukrową. Ciasto schłodzić, aby polewa zgęstniała.
Źródło: Na podstawie przepisu z kalendarza wyrywanego z 2011 roku.
Czy na foremkę 20*20 składniki podzielić na pół, ile czasu wtedy piec? Ma Pani wspaniały blog, często korzystam ze świetnych przepisów. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!