Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.
Składniki:
Ciasto:
150g jogurtu naturalnego
3 jajka
160g cukru
130ml oleju
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
140g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
cytryna
70g cukru
70ml wody
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. (Można pozostawić je na noc).
Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Udekorować plasterkami cytryny.
Uwaga:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Robiłam już wiele razy, raz mi nie wyszła, ale chyba za długo mieszałam ciasto i raz zamiast cukru poszła do ciasta sól😆 ale ogólnie przepis szybki i prosty, babka smaczna
Jednak olej chciałabym zastąpić masłem, ciekawe czy nie popsuję czegoś. Co do zakalców, przez całe życie (58 lat) nigdy nie zdarzył się, aż do ostatniego weekndu i to na zwykłym najprostszym wypróbowanym przepisie - murzynek! Zakalec najprawdziwszy, pojęcia nie mam co źle zrobiłam, może jednak temperatura nie taka. Mam piec gazowy, bez wskaźników temperatury, zatem ludzie, jeśli czasem coś nie wyjdzie spróbujcie jeszcze raz. Po prostu. Pozdrawiam. Joka
Piekę te babkę już 3 rok i nie tylko na święta jeszc,e nigdy nie zdarzyło się żeby był zakalec. Co lepsze nie piekę jej zawsze w takiej formie często wlewam do formy na babkę i również wychodzi idealna polecam z góry polać czekolada ❤️
Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu babka. Miękka, puszysta, zero zakalca, odpowiednio słodka. Dorzuciłam jeszcze duże opakowanie cukru waniliowego oraz po łyżeczce ekstraktu waniliowego i cytrynowego.Wczoraj piekłam z przepisu z innego bloga, ale tutaj są lepsze proporcje i babka wychodzi smaczniejsza. Sugerując się poprzednim przepisem mąkę i jogurt zamiast mikserem wmieszałam szpatułką, na przemian, w trzech turach.
Po 45 min ciasto w środku było kompletnie surowe, ostatecznie trzymałem w piekarniku 40 min dłużej i jest upieczone ale smakuje jak omlet. Zdecydowanie za mało cukru, ale też więcej próbował nie będę, szkoda składników.