Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Babka jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne.
Polecam wybrać majonez o łagodnym smaku, a zapewniam, że nikt nie zorientuje się, że jest składnikiem ciasta. Nie polecam ostrego, mocno doprawionego majonezu np. kieleckiego, bo taki majonez może jednak wpłynąć niekorzystnie na smak babki.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
¾ szklanki cukru
¾ szklanki majonezu
90g mąki pszennej
90g skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
100g białej czekolady
40ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. (Dobrze jest mąkę z proszkiem przesiać, ale nie jest to konieczne). Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo majonez, miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać mąki z proszkiem lub zmiksować tylko do połączenia.
Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) wysmarować dokładnie masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą polać chłodną babkę.
chciałabym spróbować zrobić babkę z majonezem. mam przepis, na którym chcę się wzorować jednak tam trzeba dodać pół szklanki oleju - w jaki sposób mogę przeliczyć to na ilość majonezu?