Babka jogurtowa

60 Komentarzy
Babka jogurtowa

Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 160g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)

Lukier:

  • 140g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • cytryna
  • 70g cukru
  • 70ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. (Można pozostawić je na noc).
  7. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Udekorować plasterkami cytryny.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa Babka jogurtowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 3 lat temu
    Babka rzeczywiście cudowna :) robiłam też z dodatkiem kakao i lukrem malinowym... pychota. Teraz zastanawiam się, czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dodać jogurt malinowy do picia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Do picia lepiej nie. Może być za rzadki. Lepiej normalny, o konsystencji jak naturalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    💖
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 4 lat temu
    Mi tez za każdym razem wychodzi zakalec, piekę nawet dluzej, środek ciasta w ogóle nie jest upieczony
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 4 lat temu
      Trzeba dodać łyżeczkę sody oczyszczonej wychodzi idealna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 3 lat temu
      Jajka trzeba dobrze ubić z cukrem, to trwa nawet 10-15 minut. Dobrze to znaczy, że jak się wezmę odrobinę ubitych jajek z cukrem, to cukier nie powinien być wyczuwalny w dotyku. Jeśli cukier się nie rozpuści w ubijanych jajkach, to jest to jedna z najczęstszych przyczyn zakalca. Potem nie można za mocno mieszać przy dodawaniu innych składników, żeby nie zniszczyć napowietrzenia w cieście (jak za mocno, za długo mieszane, to potem płaskie zamiast wyrośniętego). I jak zaczynamy robić ciasto, to dobrze jest włączyć piekarnik, żeby potem włożyć od razu do ciepłego piekarnika, a nie do zimnego - często piekarniki nagrzewają się około 20 minut do temperatury 180°C (choć może być oczywiście dłużej albo krócej).Jeśli w kuchni jest wilgotno (albo tam, gdzie ktoś sobie trzyma mąkę), to najlepiej jest ją przesiać przed dodaniem do ciasta -> urośnie wyższe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Przepis super. Babka wychodzi idealnie. Miękka, puszysta i pyszna. Znikła w kilka minut. Nie miałam oleju i zrobiłam z proporcji 90ml płynnej margaryny i 40ml oliwy z oliwek. Oliwę trochę czuć w smaku, ale nie jest źle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Tu widzę dużo wspominane o mikserach itp. To nie może być łatwiejsze ciasto to robienia bez żadnych pomocy mechanicznych. Zrobiłam wczoraj wieczorem 2/3 proporcji na 24 cm formę keksową i wyszło ładnie w gazowym piecu przez 40 minut. (Na wysokości 1600 m —> musi być przepis trudny aby ciasto nie wyszło)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Czy zamiast jogurtu nozna dodać śmietany?12%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Wyszła pyszna! Zrobilam w formie na babkę z kominem i pieknie wyrosla, latwo sie kroi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Pierwszy raz nie zrobił się zakalec z tego przepisu, dotychczas babki jogurtowe w moim wydaniu to porażka. Dzięki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 4 lat temu
    Nie mam w zwyczaju komentowac przepisow, z ktorych skorzystalam, ale ten zasluguje na ogromne brawa!!! Pierwsze moje starcie z babka jogurtowa I wyszla IDEALNA! Tak bardzo sie ciesze! Dziekuje za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Piekłam ją bardzo często, zarówno cytrynową, pomarańczową jak i waniliową. I zawsze wychodziła. Stąd moje pytanie, czy mogę z niej zrobić kakaową bądź marmurkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hektor · 4 lat temu
    Babka bardzo mocno wyrosła, w efekcie czego wyglądała jak plecy dromadera (zostało zatem przez dzieci nazwane "wielbłądzim chlebkiem"), ale smakowała wybornie. Nie wiem też, czy to kwestia mojego piekarnika czy jajek prosto z lodówki, ale po 45 min. pieczenia ciasto było wewnątrz jeszcze całkiem surowe. Potrzymałem je zatem dodatkowe 15 min. i wyszło świetne, puszyste i bez zakalca. Następnym razem dodam tylko trochę więcej cukru. Dziękuję za pyszny przepis!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 4 lat temu
      hej! To wina za wysokiej temepratury. Trzeba zmnejszyć, lub wyłaczyć termoobieg na na blachę z ciastem położyć kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Taka izolacja sprawi, że ciasto będzie sie piekło, ale nie będzie wybuchać garbem. Bo skórka się już upiekła, a środek nie zdążył i skóra pęka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Hektor · 4 lat temu
        Bardzo dziękuję za cenną podpowiedź! Następnym razem opatulę je przyzwoicie od spodu i zmniejszę trochę temperaturę pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 5 lat temu
    Witam ja zamiast proszku do pieczenia dałam sodę oczyszczoną,1 łyżeczkę.Wyszła cudowna.Wilgotna ,puszysta i ładnie wyrosła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Bartkowiak · 5 lat temu
    Czy mogę ta babkę w dużej podłużnej formie piec bo nie mam keksówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz, tylko w dużej formie czas pieczenia będzie krótszy. Proszę piec do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 5 lat temu
    Jest przepyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Super przepis. Babka wyszła piękna i bez zakalca.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Robiłam dwa razy. Za pierwszym razem pyszna wyszła za drugim niestety zakalec. Raczej nie polecam bo robiłam identycznie a nie wyszła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 5 lat temu
    Czy pewna zamiana czynności mianowicie dodanie wpierw mąki (i dobre wmiksowanie jej), zaś potem wmieszanie jogurtu może babce zaszkodzić?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Po co tak kombinować? Nie wróży mi to nic dobrego.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Laura · 5 lat temu
        Mam niestety tylko mikser z nożami, więc niskie obroty i tak są dosyć mocne
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Dodaj jogurt, miksując krótko do połączenia się składników, a mąkę wmieszaj szpatułką lub łyżka drewnianą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 5 lat temu
    Pieklam tydzien temu i dziś powtórka babka super dałam sok z pomarańczy lukier też z sokiem przepis podeslalam znajomym którzy lubią piec dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Babka wyszła pomimo nieodwazonych co do grama produktów, długiego ucierania jajek z cukrem i nie do końca dobrego piekarnika (trochę za bardzo mi się przypiekła). Smakuje pysznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Robiłam dzisiaj drugi raz w ciągu kilku ostatnich dni. Pierwsza z cukrem pudrem i bez cytryny a druga z lukrem i z sokiem z cytryny. Lukier nie do końca mi się udał a babka nie wyrosła tak bardzo jak za pierwszym razem, ale była tak samo miękka i wilgotna jak pierwsza. Na pewno będę jeszcze korzystać z tego przepisu, bo jest bardzo dobry i prosty a efekt super!