Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.
Składniki:
Ciasto:
150g jogurtu naturalnego
3 jajka
160g cukru
130ml oleju
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
140g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
cytryna
70g cukru
70ml wody
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. (Można pozostawić je na noc).
Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Udekorować plasterkami cytryny.
Uwaga:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
7 miesięcy temu
wyszła super, tydzień po świętach jeszcze lepsza😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
Robiłam już wiele razy, raz mi nie wyszła, ale chyba za długo mieszałam ciasto i raz zamiast cukru poszła do ciasta sól😆 ale ogólnie przepis szybki i prosty, babka smaczna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joka·
2 lat temu
Jednak olej chciałabym zastąpić masłem, ciekawe czy nie popsuję czegoś. Co do zakalców, przez całe życie (58 lat) nigdy nie zdarzył się, aż do ostatniego weekndu i to na zwykłym najprostszym wypróbowanym przepisie - murzynek! Zakalec najprawdziwszy, pojęcia nie mam co źle zrobiłam, może jednak temperatura nie taka. Mam piec gazowy, bez wskaźników temperatury, zatem ludzie, jeśli czasem coś nie wyjdzie spróbujcie jeszcze raz. Po prostu. Pozdrawiam. Joka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
2 lat temu
Ja zapomniałam dodać jogurtu i też wyszła pyszna ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
2 lat temu
Mi zawsze wychodzi ta babka, jest przepyszna i bardzo prosta 😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
abc·
2 lat temu
nie wiem skąd te negatywne komanetarze, jestem laikiem w pieczeniu ciast, a ta babka wychodzi mi zawsze doskonale i jest pyszna :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Za każdym razem zakalec
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
2 lat temu
Bardzo dziękujęa przepis. Piekę już kolejny raz i wszystko się udaje. Bardzo smaczna babka 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
2 lat temu
Piekę te babkę już 3 rok i nie tylko na święta jeszc,e nigdy nie zdarzyło się żeby był zakalec. Co lepsze nie piekę jej zawsze w takiej formie często wlewam do formy na babkę i również wychodzi idealna polecam z góry polać czekolada ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
2 lat temu
Wyszło wspaniałe, poszło na pniu. Dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
3 lat temu
U mnie zakalec☹️. Nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sławomira ·
3 lat temu
Zrobiona. Pyszna jednej nie zdarzylam polukrowac 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
3 lat temu
Ciasto bardzo ładnie wyrosło, ale to nie mój smak myślę,że to przez jogurt.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia·
3 lat temu
Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i surowe ciasto było jak kit, a upieczone to turbo zakalec ;(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
3 lat temu
A może miala pani zimne jajka albo jogurt.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
3 lat temu
Dziś zrobiona wyszła pyszna ☺️ DodałamTrochę kakao i super wyszło ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Wyszła idealnie. Moje babki często miały zakalec. Ta jest perfekcyjna. (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renia 35·
4 lat temu
Mi wyszła pyycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
4 lat temu
Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu babka. Miękka, puszysta, zero zakalca, odpowiednio słodka. Dorzuciłam jeszcze duże opakowanie cukru waniliowego oraz po łyżeczce ekstraktu waniliowego i cytrynowego.Wczoraj piekłam z przepisu z innego bloga, ale tutaj są lepsze proporcje i babka wychodzi smaczniejsza. Sugerując się poprzednim przepisem mąkę i jogurt zamiast mikserem wmieszałam szpatułką, na przemian, w trzech turach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Mi wyszła idealna, cytryne zastąpiłam pomarańczą, bardzo dobra babeczka :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Babka cudowna , wracam do tego przepisu co jakiś czas .