Babka jogurtowa

61 Komentarzy
Babka jogurtowa

Prosta babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Jest szybka do przygotowania. Babka jest zwyczajna w smaku, nie za słodka, wilgotna i lekko cytrynowa.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 160g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)

Lukier:

  • 140g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • cytryna
  • 70g cukru
  • 70ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlewać cienkim strumieniem olej.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować plasterki cytryny do dekoracji. Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z cukrem wymieszać z niedużym garnku i zagotować. Dodać plasterki cytryny i gotować na małej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop. Plasterki cytryny wyciągnąć z syropu i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. (Można pozostawić je na noc).
  7. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody). Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Udekorować plasterkami cytryny.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka jogurtowa Babka jogurtowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 dni temu
    Robiłam już wiele razy, raz mi nie wyszła, ale chyba za długo mieszałam ciasto i raz zamiast cukru poszła do ciasta sól😆 ale ogólnie przepis szybki i prosty, babka smaczna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joka · 11 miesięcy temu
    Jednak olej chciałabym zastąpić masłem, ciekawe czy nie popsuję czegoś. Co do zakalców, przez całe życie (58 lat) nigdy nie zdarzył się, aż do ostatniego weekndu i to na zwykłym najprostszym wypróbowanym przepisie - murzynek! Zakalec najprawdziwszy, pojęcia nie mam co źle zrobiłam, może jednak temperatura nie taka. Mam piec gazowy, bez wskaźników temperatury, zatem ludzie, jeśli czasem coś nie wyjdzie spróbujcie jeszcze raz. Po prostu. Pozdrawiam. Joka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Ja zapomniałam dodać jogurtu i też wyszła pyszna ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 lat temu
    Mi zawsze wychodzi ta babka, jest przepyszna i bardzo prosta 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    abc · 1 lat temu
    nie wiem skąd te negatywne komanetarze, jestem laikiem w pieczeniu ciast, a ta babka wychodzi mi zawsze doskonale i jest pyszna :-) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Za każdym razem zakalec 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Bardzo dziękujęa przepis. Piekę już kolejny raz i wszystko się  udaje.  Bardzo smaczna babka 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Piekę te babkę już 3 rok i nie tylko na święta jeszc,e nigdy nie zdarzyło się żeby był zakalec. Co lepsze nie piekę jej zawsze w takiej formie często wlewam do formy na babkę i również wychodzi idealna polecam z góry polać czekolada ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 1 lat temu
    Wyszło wspaniałe, poszło na pniu. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    U mnie zakalec☹️. Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sławomira · 2 lat temu
    Zrobiona. Pyszna jednej nie zdarzylam polukrowac 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Ciasto bardzo ładnie wyrosło, ale to nie mój smak myślę,że to przez jogurt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 2 lat temu
    Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i surowe ciasto było jak kit, a upieczone to turbo zakalec ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Dziś zrobiona wyszła pyszna ☺️ DodałamTrochę kakao i super wyszło ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Wyszła idealnie. Moje babki często miały zakalec. Ta jest perfekcyjna. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia 35 · 3 lat temu
    Mi wyszła pyycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu babka. Miękka, puszysta, zero zakalca, odpowiednio słodka. Dorzuciłam jeszcze duże opakowanie cukru waniliowego oraz po łyżeczce ekstraktu waniliowego i cytrynowego.Wczoraj piekłam z przepisu z innego bloga, ale tutaj są lepsze proporcje i babka wychodzi smaczniejsza. Sugerując się poprzednim przepisem mąkę i jogurt zamiast mikserem wmieszałam szpatułką, na przemian, w trzech turach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Mi wyszła idealna, cytryne zastąpiłam pomarańczą, bardzo dobra babeczka :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Babka cudowna , wracam do tego przepisu co jakiś czas .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 3 lat temu
    Po 45 min ciasto w środku było kompletnie surowe, ostatecznie trzymałem w piekarniku 40 min dłużej i jest upieczone ale smakuje jak omlet. Zdecydowanie za mało cukru, ale też więcej próbował nie będę, szkoda składników.