Szarlotka z bezą i kruszonką

271 Komentarzy
Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. ⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. ⅔ ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olala · 5 lat temu
    Jedno słowo- Mistrzostwo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 5 lat temu
    Super przepis, od dawna pieczemy tylko taką szarlotkę. Jedyna różnica to jabłka - zawsze prażymy, nie dodajemy cukru, tylko galaretkę cytrynową - jabłka mają wtedy ładniejszy kolor :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mia · 4 lat temu
      Za krótko ubijasz, beza to jest co najmniej 10 minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 5 lat temu
    Szarlotka pyszna, beza pięknie urosla ale po wyciągnięciu z piekarnika padła, co robię nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    A jeśli chciałabym bezę bardziej kruchą to mogę wydłużyć czas peiczenia np do godziny w 130 ststopniach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian Nieznaj · 5 lat temu
    Swietna szarlotka.
    Budyń pasuje.
    Ciasto b oki.
    Ale jablka dla smaku można tez potrzymac na patelnii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Wyszła pyszna :D nie miałam dużej blaszki jedynie tortownice 20cm, ale wyszły 2 porcje. Z przepisu skorzystam jeszcze nie raz (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Wyszła przepyszna i pierwszy raz udała mi się beza. Bardzo dobry przepis. Dziękuję :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sabina · 5 lat temu
      Jaka beza??mi opadła a była taka piękna.... Do czasu gdy ciasto całkiem wystyglo... I nie wiem co robię źle...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 5 lat temu
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Wlasnie zrobilam z tego przepisu. Niechcaco dodalam cytryne do jablek ale usmazylam je i byly dobrze. Ciasto ogolnie rewelacyjne,na pewno jeszcze je raz zrobie . Do ciasta kruchego dodalam brazowy cukier. Z lodami vaniliowymi mniammm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 5 lat temu
    Dzień dobry. Zrobiłam ta szarlotke drugi raz i jest wspaniała w smaku. Jedyny mój problem to, że przy krojeniu ciasto całkowicie mi się rozpada. Nieistotne czy użyje świeżych jabłek czy ze słoika. Co robię nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    Po raz pierwszy robiłam szarlotkę i ciasto wyszło pyszne! Nic dodać, nic ująć!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MONIKA · 5 lat temu
    Niestety dla mnie nie najlepsza, bo miała być beza a przez dodany budyń wyszła jakaś pianka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Vicky · 5 lat temu
      Dokladnie-róbcie bez budyniu bo ta pianka nie jest zbyt smaczna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Pomocy :) zrobiłam już wszystko a nie zauważyłam że nie mam budyniu w domu czy mogę dodać dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki mąki ziemniaczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Pyszne. Pierwszy raz robiłam. Przepisy masz sprawdzone, bo jak na razie nie mogę się poskarżyć ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Wspanialy!! Dziekuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Doskonała :) piekłam trochę dłużej. I bezę zrobiłam bez budyniu ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 5 lat temu
    Ten przepis jest rewelacyjny! Banalnie proste w przygotowaniu,a efekt smakowity!Beza wyszła idealna,chrupka z wietzchu i wilgotna w środku.Jedynie co,tp jest rzeczywiście mocno słodkie, więc nastepnym razem ogranicze cukier w cieście kruchym,lub dodam ze 3kwasniejsze jabłka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 5 lat temu
    Lubie eksperymetowac i wybierac przepisy z internetu , ten przepis wybrałam ze względu na wysoka ocenę użytkowników i... najlepsza szarlotka na świecie!!! Od teraz rzadna inna szarlotka tylko ta dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 5 lat temu
    Szarlotka pyszna, jednak mam jeden problem, mianowicie po upieczeniu ciasto nie trzyma mi się jabłek i całej reszty. Ktoś wie czym to jest spowodowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 5 lat temu
    Czy moge ciasto zagnieść wieczorem (cala noc w lodówce)i rano piec?