Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
5 żółtek
420 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła
Beza:
5 białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Dodatkowo:
1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
⅔ ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Super przepis, od dawna pieczemy tylko taką szarlotkę. Jedyna różnica to jabłka - zawsze prażymy, nie dodajemy cukru, tylko galaretkę cytrynową - jabłka mają wtedy ładniejszy kolor :)
Wlasnie zrobilam z tego przepisu. Niechcaco dodalam cytryne do jablek ale usmazylam je i byly dobrze. Ciasto ogolnie rewelacyjne,na pewno jeszcze je raz zrobie . Do ciasta kruchego dodalam brazowy cukier. Z lodami vaniliowymi mniammm
Dzień dobry. Zrobiłam ta szarlotke drugi raz i jest wspaniała w smaku. Jedyny mój problem to, że przy krojeniu ciasto całkowicie mi się rozpada. Nieistotne czy użyje świeżych jabłek czy ze słoika. Co robię nie tak?
Ten przepis jest rewelacyjny! Banalnie proste w przygotowaniu,a efekt smakowity!Beza wyszła idealna,chrupka z wietzchu i wilgotna w środku.Jedynie co,tp jest rzeczywiście mocno słodkie, więc nastepnym razem ogranicze cukier w cieście kruchym,lub dodam ze 3kwasniejsze jabłka
Lubie eksperymetowac i wybierac przepisy z internetu , ten przepis wybrałam ze względu na wysoka ocenę użytkowników i... najlepsza szarlotka na świecie!!! Od teraz rzadna inna szarlotka tylko ta dziękuję za przepis :)
Szarlotka pyszna, jednak mam jeden problem, mianowicie po upieczeniu ciasto nie trzyma mi się jabłek i całej reszty. Ktoś wie czym to jest spowodowane?