Prosta szarlotka

728 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Z tej proporcji mąki i masła wychodzi za rzadkie ciasto
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 3 lat temu
      Wcale nie prawda, właśnie jestem w trakcie robienia jego i nic mi rzadkiego nie wyszło. Może za ciepło je rękoma rozrobilas. Powinnas uważać żeby masło było dopiero wyciągnięte z lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Skorupska · 3 lat temu
    To moja :) Nie dodałam jedynie cynamonu, bo jestem w ciąży, ale pyyyyycha! Jabłka mega kwaśne od rodziców z działki i mus wyszedł naprawdę wspaniały, słodko-kwaśny (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 3 lat temu
    Pyszna!!! Niesamowita harmonia smaków ciasta i jabłek. Kruche, delikatne i smaczne ciasto. Ja zrobiłam klasyczny lukier zamiast cukru pudru i wyszło bardzo efektownie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 3 lat temu
    Fantastyczny przepis dziś pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto i muszę powiedzieć ze smakuje fantastycznie a przede wszystkim łatwy przepis nawet laika dziekuje (hi)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Witam , chcę upiec to ciasto ale mam piekarnik na gaz :( ile czasu mam piec i w jakiej temperaturze żeby nie było zakalca ? Bardzo proszę o odpowiedź . Pozdrawiam ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 3 lat temu
    Rewelacja.Ciasta zwykle mi nie wychodzą z wyjątkiem tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Isabela · 3 lat temu
    Genialny przepis! Na przebiegu lat, robiłam szarlotki z różnych przepisów, ale trafiając na Pani stronę było strzałem w 10kę. Szarlotka się udała za pierwszym razem, wyszła podwójna porcja i już połowa blachy zniknęło od razu po wyjęciu z piekarnika. Dzieciaki i parter by ją zjadły od razu w całości😃Dziękuję za przepis, zapisuję do ulubionych i sprawdzonych. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Wyszła Pyszna tylko za mało..teraz robię blacha 40/26 ..pomocy jakie proporcje zrobić? Może wszystko X2 a masło 259g ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Nie wiem co robię nie tak ale moja nigdy nie wyrasta jak ta ze zdjęcia. Proporcje co do grama. Wszystko wg przepisu. W smaku pyszna ale nie wiem czemu nie wyrasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Przepis jest super, szarlotka jest przepyszna;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 3 lat temu
    Szarlotka przepyszna😋wszystkim smakuje. Mega krucha,takiej nie jadłam wcześniej. Korzystam z przepisu ponad rok 😀.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    Bardzo fajny prosty i smaczny w sam raz dla początkujących polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Szarlotka jest mega, dzisiaj właśnie ją zrobiłam, rozpływa się w ustach , gorąco polecam 😘
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Super :) Proszę tylko nie wykładać formy folią aluminiową, bo jest niezdrowa ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina C · 3 lat temu
    Bardzo pyszne ciasto ☺️Zostanie ze mną na dłużej 😉Dziękuję za przepis ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 3 lat temu
    Robię tą szarlotkę od kilku miesięcy, mniej więcej co 3 tygodnie...i na pewno prędko z niej nie zrezygnuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    :) Palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maryla · 3 lat temu
    Moja w piecu już pachnie i jak zwykle zostanie szybko zjedzona . Dzisiaj dodałam różne owoce bo i jabłka i rabarbar i truskawka się zaplątała 😀 zobaczymy jak będzie smakować 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Przepis GENIALNY. Nie piekę już inaczej. Zawsze wychodzi ekstra. Bardzo delikatna. Zajadają się nią nawet niejadki. Moja mama nie może się nadziwić (zwolenniczka niezliczonej ilości jajek w cieście, co ma świadczyć o jego wartości), że można upiec dobre ciasto z jednym jajkiem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 3 lat temu
    Kolejny przepis z tej strony i mega udane ciasto. Łatwo, szybko, a przede wszystkim smacznie