Prosta szarlotka

728 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 6 lat temu
    Ciasto przykleiło mi się do papieru, czy to od tego, że po wyjęciu z lodówki było jeszcze w miarę lepkie?
    Bo teraz ciężko je przełożyć na talerzyki, co prawda to było moje pierwsze i do domowego użytku, więc da się zjeść, a wyszło bardzo dobre.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Moim zdaniem to jakiś beznadziejny papier do pieczenia. Ciasta mają różną konsytencję, a papier do pieczenia ma ułatwiać życie, a nie utrudniać (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Benek · 6 lat temu
    Super! Ja do jabłek dodaje jeszcze chilli oraz trochę soku z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Robiłam już wiele razy i za każdym razem wychodzi super :-). Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchcik · 6 lat temu
    Witam chyba 1\2 margaryny lub masła czyli 125g
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    Świetny przepis. Ciasto wyszło pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Przepis rewelacja! Ciasto już zjedzone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Super przepis, ciasto choć troche nierówno rozprowadziłam i tak wyszło super!! Najlepszy przepis jaki do tej pory próbowałam. Dodałam jedna łyżke jogurtu greckiego z tego wzgledu że masło miało 200g. Pychota!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    Dziękuję bardzo za super przepis, rodzinka mega zadowolona, szarlotka przepyszna do tego lody waniliowe, mega deser na niedzielne popołudnie (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liliana · 6 lat temu
    Czy szarlotka nadaje się do podania na ciepło z gałka lodów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    Witam, czy zamiast mąki pszennej można dać kukurydzianą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Konrad · 6 lat temu
    A ja zrobie ten przepis na smazonych jablkach wlasnie sie smaza a zapachy jak u babuni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulka · 6 lat temu
    Genialny przepis wszystko wyszło super! Pierwszy raz robiłam wyszło extra. Przepyszna !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RR · 6 lat temu
    Do startych lekko odciśniętych jablek (ok 1 kg.) dodać lyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać ręką i wyłożyć na ciasto posypane bułką tartą a na pewno nie będzie zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 6 lat temu
    Moja pierwsza w życiu szarlotka. Rewelacja..niestety nie miałam tyle jabłek ale smak pycha. Przepis ląduje w przepisniku:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Fantastyczny, już piekę kolejny dla rodziny (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    Dzień dobry mam pytanie czy można podpiec spód ok.15 min temp.180?
    Dziękuję i pozdrawiam
    Ewa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Jabłka tarkuje gotuje i dodaje maki ziemniaczanej wychodzi pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Przepyszna szarlotka robie tylko z tego przepisu dosc czesto :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    REWELACJA lepszej nie jadłam, nie za słodka a w sam raz. Wpisałam przepis do mojego zeszytu z przepisami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Pierwszy raz robiłam dodałam 2 małe jajka łyżkę śmietany kostkę masła i 3 szklanki mąki jabłka w kostkę okrągła tortownica 24 na 22 wyszło oblednie pyszne dziękuję kruche maślane pycha ale piekłam równe 60 minut
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      nika · 4 lat temu
      Okrągła tortownica 24 na 22???