Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka pycha robię ją już któryś raz z rzędu wszystkim smakuje! Pół mojej rodziny korzysta z tego przepisu. Spróbowałam również ją z innymi owocami np. Jagodami też godne polecenia. Dziękuję i pozdrawiam
Ja również skorzystałam z tego przepisu jak widziałam tyle ochów i achów na stronie ;) przyznaję, że ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i że pyszniejszej szarlotki nigdy w życiu nie jadłam. Maślana, delikatna, krucha. Przepyszna. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)
Pyszna szarlotka mega krucha jak posypka ciasta szarlotki z piekarni moga sie schowac przy tym przepisie. Tak kruchej szarlotki jak ta w zadnej piekarni nie dostane :) (clap) dziekuje za przepis pozdrawiam z Chorzowa
Moja już w piecu :D z tego przepisu robię i sernik i szarlotkę no wypas mój wybredny 7 letni syn nigdy nic nie je z takich rzeczy a tu nagle szok wcina i ciagle chce dokładkę
Ciasto pyszne......zawsze wychodzi raz na szybko nie miałam masła dałam Kasię i też pyszne wyszło.... tylko jabłka nie robię na mus tulko je lekko przesmazam... wyciskamy sok z tych podgrzanych jabłek i tak daje na ciasto i jest super. Polecam
Wspaniala....porzucam wszystkie inne przepisy na szarlotke i zostaje wlasnie przy tym. Ciasto wyszlo dosc plastyczne (dodalam 2 lyzki jogurtu), jablka pokroilam w kosteczke i dodalam rodzynki.
Coś wspaniałego! Moja pierwsza szarlotka w życiu i taka pyszna! Ciasto bardzo kruche, wręcz rozkruszające się na widelczyku. Przepis ląduje w moich ulubionych :-)
PS. Piekłam 45 minut.
Przepyszne i bardzo latwe ciasto. Bardzo dobrym Mus z jablek Boskop. Wlasnie fobie kolejny raz Po tygodniu bo juz tesknie! Nastepny raz bedzie z termomixu jeszcze szybciej. Teraz zajmuje mi okolo 1,5 godziny. Pieczenie w moim piekarnku 45-50minut.polecam goraco
Bardzo dziękuję za przepis Kiedyś jadłam tylko taka jak robiła moja mama,Zachowuje ten przepis.prxypomnial mi chwilę rodzinne Przepyszny i obłędny zapach w całym domu jak się piecze 😀Dziękuję 💐
To jest najlepszy przepis na szarlotkę jaki kiedykolwiek spotkałam. Robiłam już mnóstwo razy i jest po prostu boska! Każdemu smakuje i każdy się zachwyca smakiem!
Dziękuję Pani Asiu;)Chciałabym to upiec w blaszce 30×26 no i wyszło mi ze powinnam pomnożyć przez 1,35.Tylko ze tam pozostałe składniki są w łyżeczkach i ja nie mam pojęcia.No i jeszcze jajko.....Czy może mi Pani pomóc,z matematyka na bakier u mnie;)
To należy wszystkie składniki przemnożyć przez ten współczynnik, czyli
mąki: 300g * 1,35= 105 g
cukru: 3* 1,35= 4 łyżki
cukru waniliowego: 2* 1,35= ok. 2,5 łyżeczki itd.
Jajko jedno większe bym dała.