Proste i szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi śliwkami lub innymi owocami. To ciasto ucierane, ale z dodatkiem dużej ilość mąki, przez co smakuje jak miękkie, delikatne kruche ciasto, które niemal rozpływa się w ustach. Pyszne, lekkie, z soczystymi śliwkami.
5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
450 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg śliwek (waga całych owoców)
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ucierać przez 10 minut na najwyższych obrotach, na jasną, kremową masę.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać stopniowo mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔.
⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. (Wystarczy na czas przygotowania reszty ciasta).
Pozostałe ciasto wyłożyć na dnie przygotowanej formy. Odstawić na bok.
Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać płaską łyżkę skrobi i dokładnie wymieszać.
Śliwki rozłożyć na cieście.
Wyciągnąć ciasto z zamrażarki, odrywać kawałeczki i układać je na śliwkach.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto bardzo smaczne. Choć u mnie zmieniły soe proporcje mąki 300g pszennej i 100g ziemnaczanej bo akurat tak miałam na stanie. I powiem ze biegów w gębie będę powracać do tego przepisu