Proste ciasto ze śliwkami

5 Komentarzy
Proste ciasto ze śliwkami

Proste i szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi śliwkami lub innymi owocami. To ciasto ucierane, ale z dodatkiem dużej ilość mąki, przez co smakuje jak miękkie, delikatne kruche ciasto, które niemal rozpływa się w ustach. Pyszne, lekkie, z soczystymi śliwkami.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek (waga całych owoców)
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
  3. Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ucierać przez 10 minut na najwyższych obrotach, na jasną, kremową masę.

2

  1. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać stopniowo mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.

3

  1. Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔.
  2. ⅓ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. (Wystarczy na czas przygotowania reszty ciasta).
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć na dnie przygotowanej formy. Odstawić na bok.

4

  1. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać płaską łyżkę skrobi i dokładnie wymieszać.
  2. Śliwki rozłożyć na cieście.
  3. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki, odrywać kawałeczki i układać je na śliwkach.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Proste ciasto ze śliwkami Proste ciasto ze śliwkami Proste ciasto ze śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabella · 3 miesięcy temu
    Mega wyszło!  Zamiast masła dodałam margaryny palma 250g.Cukry drobnego nie miałam dodałam zwykły 155g
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne. Choć u mnie zmieniły soe proporcje mąki 300g pszennej i 100g ziemnaczanej bo akurat tak miałam na stanie. I powiem ze biegów w gębie będę powracać do tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Ja nie wiem dlaczego ale ciasto się nie upiekło po prawie godzinie i jest tak miękkie że trudno je pokroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zdzisia · 1 lat temu
    A co z białkami? Jak je wykorzystać? Bo w/g przepisu nic nie ma co zrobić z białkami.