Mocno wilgotne, czekoladowe i zdrowe ciasto z dodatkiem awokado. Ciasto jest niskowęglowodanowe, keto, bezglutenowe i bez laktozy. Awokado nie jest wyczuwalne w cieście, natomiast nadaje mu wyjątkowo soczystą konsystencję. Ciasto przygotowuje się szybko i łatwo.
Makro ciasta (1 z 10 kawałków, waga kawałka ok. 43g): 109 kcal, B: 3g, T: 9,2g, W: 2,8g (W netto: 0,8g).
Składniki na formę keksową o dł. ok. 20 cm:
1 dojrzałe awokado
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
70 g erytrytolu
50 g czekolady gorzkiej 85% kakao
1 łyżka oleju kokosowego
40 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g malin, świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
Formę keksową o wymiarach ok. 20 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i przełożyć do miski. Dodać jajka, szczyptę soli i erytrytol. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
Lekko ciepłą (lub chłodną) czekoladę dodać do zmiksowanego awokado i wymieszać szpatułką do połączenia.
Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na cieście ułożyć maliny, lekko je wciskając.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. (Na patyczku mogą być okruchy ciasta, ale nie mokre).
Ciasto przed i po upieczeniu:
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.