Łatwe ciasto budyniowe na biszkoptach. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a w smaku lekkie i smaczne. To budyń z dodatkiem jogurtu (twarogu lub skyru), który nadaje mu kremowości i lekkiego orzeźwienia. Jeśli chcecie, możecie w budyń włożyć owoce, będzie bardziej orzeźwiające. Bez owoców ciasto też jest pyszne i kroi się łatwiej. Po tym co zaobserwowałam, dzieci wolą wersję bez owoców ☺
Składniki na formę kwadratową o boku. 24 cm:
Masa budyniowa:
1 litr mleka
150 g cukru
3 opakowania budyniu waniliowego* bez cukru (każde po ok. 37- 40 g)
500 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, quarku lub skyru
Dodatkowo:
ok. 300 g podłużnych biszkoptów z cukrem (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
mleko do nasączenia biszkoptów ok. 400 ml
owoce np. truskawki**, maliny, borówki (opcjonalnie)
kakao lub cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Mleko do nasączenia biszkoptów wlać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki).
Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w mleku z obu stron i układać jeden obok drugiego na dnie formy, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
Przygotować masę budyniową: 750 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. W międzyczasie 250 ml mleka wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę ciągle mieszając. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu do gorącego dodawać jogurt (twaróg lub skyr) w 3 porcjach szybko mieszając trzepaczką.
Gorącą masę wylać do formy. W masę można ewentualnie powciskać owoce (wtedy wyrównać budyń, przykrywając owoce). Szybko ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonym w mleku. (Biszkopty należy ułożyć od razu na ciepłym budyniu, aby się do niego przykleiły).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia (aż forma będzie chłodna). Następnie włożyć do lodówki na conajmniej 4 godziny, aby masa stężała.
Gotowe ciasto oprószyć kakao lub cukrem pudrem.
Uwagi:
* Można użyć również budyniu o innym smaku. Robiłam również na czekoladowym, ale według mnie z waniliowym jest smaczniejsze.
** Użyłam truskawek mrożonych. Kroiłam ciasto po 4 godzinach i truskawki były rozmrożone, a masa stężała.
Mi masa budyniowa się nie związała - przepis troszkę zmodyfikowałam dałam 250 gramów dobrego sera i 1/2 szklanki pokrojonych w malutkie kawałeczki ananasa z puszki. ( nie można było tak pokroić jak na fotkach ) ciasto stało całą noc w lodówce. W smaku była bardzo dobre tylko szkoda że nie dao się pokroić. Pozdrawiam.