Sernik królewski

96 Komentarzy

Sernik królewski

Sernik czarno- biały. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy.

Zdecydowałam się w tym przepisie do masy serowej nie dodawać od razu całych jajek, a ubić białka na pianę, aby nadać masie serowej więcej puszystości. Przez to sernik mocno wyrasta, pęka, ale podczas stygnięcia opada i pęknięcia się gubią pod kakaowym ciastem.
Jeśli chcecie to oczywiście możecie dodać od razu całe jajka do masy serowej;)

Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  4. Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Wariant Thermomix:

  1. Przygotować ciasto kruche: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajko, jogurt i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 2,5 min./ pozycja Interwał. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką). Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników ok. 20s./ obr 5. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek za pomocą szpatułki. Wylać do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Czy spod nie powinien być najpierw podpieczony w piekarniku z 10 min?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łasuch · 5 lat temu
    Ja daje dużo więcej jajek, ponieważ do sera daje miskę ubitej piany, a do ciasta żółtka żeby się nie zmarnowały. Jak ktoś lubi eksperymenty, to polecam, bo wychodzi bardzo puszysty. Proporcji nie znam, bo kiedyś tak sobie wymyśliłam i robię na oko, ale w sumie używam jakieś 6 jajek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Witam mam pytanie odnosnie samego pieczenia sernika. Piecze Pani na termoobiegu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 5 lat temu
    czy do tego sernika mozna dodać rodzynki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Pieklam bardzo duzo razy i zawsze pyszny i piekny .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 6 lat temu
    Robiłam dzisiaj pierwszy w swoim życiu sernik i skorzystałam z Pani przepisu. W smaku ciacho wyszło bardzo dobre tylko ser jeszcze jest trochę mokry mimo że piekłam go chyba z 80minut, co mogłoby być tego przeczyną? Pozdrawiam ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Witam, jestem absolutnie rozczarowana tym przepisem i za żadne skarby nie polecam. Górna warstwa jest twarda i wytworzyły się pęcherze (pusta przestrzeń) między masą serową, a kruchym ciastem u góry sernika. Z kolei spód jest niedopieczony, a dokładniej część tej warstwy ciasta kruchego, którą trzeba było zetrzeć na tarce na spód i która łączy się z masą serową. Ciasto się łamie przy krojeniu przez te pęcherze powietrza pod kruchym ciastem u góry. Dno. Naprawdę żal mi czasu. Jestem tak wkurzona, że musiał napisać ten komentarz. Ciasto robione według wskazówek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tomasz · 4 lat temu
      Przepis jest jak najbardziej ok. Piekłem ten sernik dokładnie wg wskazówek i wyszło idealnie. Po co zwalać winę od razu na przepis, nie przyszło Ci do głowy, że może to być Twoja wina?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 4 lat temu
      Najlepszy przepis. (heart)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 3 lat temu
      Niestety wyszedł dokładnie tak samo :( Chociaż w smaku bardzo dobry, nie wiem gdzie mógł zostać popełniony błąd.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Cy mozna upiec go w wiekszej blaszce? 40 ×25 cm? Czy musi byc tortownica?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Proszę zwiększyć proporcje według przelicznika form do pieczenia (w menu po lewej stronie na dole).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina Prasałek · 7 lat temu
    Witam.
    Właśnie mój sernik z tegoż przepisu piecze się w piekarniku.
    Przy pomocy termomiksu przygotowywałam ciasto z w/w przepisu.
    Mam pytanie . Czy zauważyła Pani różnicę odnośnie wykonanego ciasta bez pomocy urządzenia termomiks a z tym urządzeniem ?
    Nie wiem dlaczego myślę że bez termomiksa ciasto wyszlo by lepsze.
    Np.piana ubita mikserem recznym jest sztywniejsza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zgadzam się. Osobiście jednak wolę robota kuchennego do ciast. Thermomix jest w dużo przepisach niezastąpiony, ale ciasta wolę robić po swojemu. W tym przepisie nie widzę różnicy w gotowym serniku, czy był przygotowywany w thermomixie, czy nie. Piana ubiła mi się bardzo ładnie, ale różnie z tym bywa i jednak też wolę ubić pianę mikserem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Witam,
    czy boków tortownicy nie należy smarować, ani wykładać papierem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Można, ale nie trzeba. Ja w większości przepisów daję tylko papier do pieczenia na dno formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Witam. Czy można ciasto włożyć do zamrażarki na pół godzinki zamiast na 3 godziny do lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak. Chodzi o to, żeby ciasto było na tyle twarde, aby dało się zetrzeć je na tarce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Kozioł · 7 lat temu
    Klasyczny, dobry sernik. Robiłam w wersji "thermomix". Ciasto wyszło trochę zbyt kruche więc trzeba je było dognieść ręcznie. Dobry przepis, warty polecenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zośka · 7 lat temu
    witam czy ciasto mogę zrobić z gotowego twarogu z wiaderka president? dziekuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia o · 8 lat temu
    mam pytanie do Kasi: jakiego rodzaju sera użyłaś? mam zamiar wykorzystać przepis właśnie w z użyciem termomixa i zastanawiam się nad rodzajem sera, czy kupić tradycyjny dobry twaróg i go zmielić przed zmieszaniem z innymi składnikami w termomixie, czy nie mieląc od razu do termomixa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    Zawsze piekłam serniki na serku naturalnym Bieluch. czy w tym przepisie też można go wykorzystać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Upiekłam sernik wg przepisu,po 55 min patyczek był w suchy. Gdy ciasto wystyglo, wstawiłam do lodówki na całą noc i dopiero na drugi dzień pokroiłam. Niestety spód mi 'rozmiekl' i nie jest kruchy. Czy to wina sera? Choć ser jest zbity i ogólnie dobry?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Olu powiedziałabym, że był za krótko pieczony. Ja piekłam na quarku, a on jest mokry. Trzymaj go co najmniej godzinę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Asiu upieklam w wersji thermo...wyszedł idealny. Polecam:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    :-) Apetycznie wygląda.Mam uraz to ,,wiaderkowych,,serów lecz spróbuję,,,Mniam