Sernik czarno- biały. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy.
Zdecydowałam się w tym przepisie do masy serowej nie dodawać od razu całych jajek, a ubić białka na pianę, aby nadać masie serowej więcej puszystości. Przez to sernik mocno wyrasta, pęka, ale podczas stygnięcia opada i pęknięcia się gubią pod kakaowym ciastem. Jeśli chcecie to oczywiście możecie dodać od razu całe jajka do masy serowej;)
Składniki na ok. 12 porcji: Ciasto kruche:
400g mąki pszennej
40g kakao
200g masła lub margaryny
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
skórka starta z połowy pomarańczy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Wariant Thermomix:
Przygotować ciasto kruche: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajko, jogurt i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 2,5 min./ pozycja Interwał. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
Oddzielić żółtka od białek. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką). Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników ok. 20s./ obr 5. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek za pomocą szpatułki. Wylać do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Nie wiem jaki to ser, ale jak dwa razy zmielony to myślę, że może być. Nie dodaję tłuszczu do miękkich serów. Jak jest klasyczny twaróg (taki rozpadający się), który trzeba zmielić to wtedy trzeba dodać masło.
Najlepiej trzymać sernik w lodówce, ewentualnie w chłodnym miejscu. Chyba, że będzie dość szybko zjedzony to może również stać w temperaturze pokojowej.
Sernik pierwsza klasa 👍🏻zawsze wychodzi raz zapomniałam dodać białek do masy serowej 🙈o on i tak wyrósł i jak zawsze był pyszny,bardzo fajny przepis i nie drogi,na moim stole króluje w każde święta i imprezy okolicznościowe
Dzień dobry, Czy gdybym chciała upiec sernik w formie 24x36 to czy po proporcjonalnym zwiększeniu składników czas pieczenia również trzeba zwiększyć o jakieś pół godziny?
A czy można użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia?Plus - czy podłużna forma, taka na babkę, trochę trapezowa (tzn u góry szer. 2 razy większa niż dna) może być użyta?