Sernik królewski

96 Komentarzy

Sernik królewski

Sernik czarno- biały. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy.

Zdecydowałam się w tym przepisie do masy serowej nie dodawać od razu całych jajek, a ubić białka na pianę, aby nadać masie serowej więcej puszystości. Przez to sernik mocno wyrasta, pęka, ale podczas stygnięcia opada i pęknięcia się gubią pod kakaowym ciastem.
Jeśli chcecie to oczywiście możecie dodać od razu całe jajka do masy serowej;)

Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  4. Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Wariant Thermomix:

  1. Przygotować ciasto kruche: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajko, jogurt i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 2,5 min./ pozycja Interwał. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką). Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników ok. 20s./ obr 5. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek za pomocą szpatułki. Wylać do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Przepyszny! Cała rodzina się zajadała i zachwycona!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Jeszcze takiego sernika nigdy nie jadalam!! Jest boski!! ❤️ ❤️ ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Superrrrrrrrrr dziekuje 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Witam, jakiej wielkości tortownicę użyła Pani do tego przepisu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tortownica o śr. 26 cm. Zawsze jest podany wymiar w opisie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy można pominąć skórkę pomarańczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Nareszcie przepis, w którym nie trzeba użyć 2 kostek masła!!! Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Bardzo smaczny sernik, warto go upiec !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 4 lat temu
    Dzień dobry,czy można piec sernik na funkcji termoobieg? Jeżeli tak, to czy powinno się wtedy zmniejszyć temperaturę i czas pieczenia? Niestety mój piekarnik pali wszystko, jeżeli piekę bez termoobiegu, chyba czas na nowy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lama · 4 lat temu
    Masa Serowa wyszła mi dosyć gęsta, tak powinno być? (robiłam z twarogu półtłustego, sama mielilam) i czy sernik powinien rosnąć w piekarniku? Bo mój mam wrdsxenie że ani trochę nie rośnie i nie wiem czy to dobrze czy coś źle robię :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Konsystencja masy serowej zależy od użytego sera. Miałaś zwarty ser. Na Quarku lub wiaderkowym masa jest luźna. Sernik może podnieść się podczas pieczenia, a później lekko klapnie. Nie przejmuj się tak bardzo w trakcie pieczenia. Poczekaj, aż wystygnie i sama zobaczysz ;) W tym przepisie za bardzo nie ma co zepsuć, jeśli dobrze ubiłaś białka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Witam, czy mogę upiec również w mniejszej blaszce? 23/24 cm, czy lepiej wtedy dać ciut mniej ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doda · 4 lat temu
    Super przepis, świetny pomysł że skórką pomarańczową i cukru wcale nie jest za dużo, następnym razem dam więcej do masy serowej. Często piekę wg przepisów z różnych blogów i często wychodzą wynalazki ale ten przepis jest idealny. Dodam że tu gdzie mieszkam nie ma polskiego twarogu i użyłam ricotty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Mam pytanie odnośnie pieczenia.Piekarnik ustawiacie na pieczenie góra dół czy termoobieg ?Mam wrażenie jakby spód się nie dopiekł.Piekłam góra dół na drugiej pozycji od dołu więc grzanie od dołu powinno być dobre
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Właśnie tak piekłam góra- dół i druga półka od dołu. Możesz trzymać sernik dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Sernik mega pycha , dziekuje za przepis 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 4 lat temu
    Witam, czy sernik nie jest za słodki? w sumie 250g cukru to bardzo dużo "na papierze"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Przepyszny sernik! Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatek skórki z pomarańczy daje świetny efekt smakowy jak i zapachowy🙂 i nie trzeba zadnych sztucznych olejków. Dziękuję bardzo za przepis 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Sernik wyszedł idealny! Zamiast cukru użyłam ksylitolu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Dzien dobry,
    Stało się coś strasznego :( nie dodałam białek (fail) czy sernik wyjdzie? Czy jest to błąd niewybaczalny? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wyjdzie, ale będzie bardziej zbity. Mnie też się kiedyś tak zdażyło. Nie przy tym przepisie, ale też przy serniku ;) Rozmawiałam z koleżanką przez telefon. Sernik wstawiłam do piekarnika, sprzątam kuchnie i patrzę, a tak w misce czekają białka (giggle) Zdaża się ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    A kakao musi być te gorzkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 4 lat temu
    Dzień dobry, proszę o radę. Niestety w miejscu gdzie przebywam nie mam dostępu do budyniu. W jaki sposób mogę go zastąpić? Możliwe jest użycie mąki ziemniaczanej i ekstraktu vaniliowego? Pozdraeiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 4 lat temu
    Czy w masie serowej nie ma masła?