Sernik czarno- biały. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy.
Zdecydowałam się w tym przepisie do masy serowej nie dodawać od razu całych jajek, a ubić białka na pianę, aby nadać masie serowej więcej puszystości. Przez to sernik mocno wyrasta, pęka, ale podczas stygnięcia opada i pęknięcia się gubią pod kakaowym ciastem. Jeśli chcecie to oczywiście możecie dodać od razu całe jajka do masy serowej;)
Składniki na ok. 12 porcji: Ciasto kruche:
400g mąki pszennej
40g kakao
200g masła lub margaryny
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
skórka starta z połowy pomarańczy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Wariant Thermomix:
Przygotować ciasto kruche: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajko, jogurt i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 2,5 min./ pozycja Interwał. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
Oddzielić żółtka od białek. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką). Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników ok. 20s./ obr 5. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek za pomocą szpatułki. Wylać do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Dzień dobry,czy można piec sernik na funkcji termoobieg? Jeżeli tak, to czy powinno się wtedy zmniejszyć temperaturę i czas pieczenia? Niestety mój piekarnik pali wszystko, jeżeli piekę bez termoobiegu, chyba czas na nowy...
Masa Serowa wyszła mi dosyć gęsta, tak powinno być? (robiłam z twarogu półtłustego, sama mielilam) i czy sernik powinien rosnąć w piekarniku? Bo mój mam wrdsxenie że ani trochę nie rośnie i nie wiem czy to dobrze czy coś źle robię :)
Konsystencja masy serowej zależy od użytego sera. Miałaś zwarty ser. Na Quarku lub wiaderkowym masa jest luźna. Sernik może podnieść się podczas pieczenia, a później lekko klapnie. Nie przejmuj się tak bardzo w trakcie pieczenia. Poczekaj, aż wystygnie i sama zobaczysz ;) W tym przepisie za bardzo nie ma co zepsuć, jeśli dobrze ubiłaś białka ;)
Super przepis, świetny pomysł że skórką pomarańczową i cukru wcale nie jest za dużo, następnym razem dam więcej do masy serowej. Często piekę wg przepisów z różnych blogów i często wychodzą wynalazki ale ten przepis jest idealny. Dodam że tu gdzie mieszkam nie ma polskiego twarogu i użyłam ricotty.
Mam pytanie odnośnie pieczenia.Piekarnik ustawiacie na pieczenie góra dół czy termoobieg ?Mam wrażenie jakby spód się nie dopiekł.Piekłam góra dół na drugiej pozycji od dołu więc grzanie od dołu powinno być dobre
Przepyszny sernik! Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatek skórki z pomarańczy daje świetny efekt smakowy jak i zapachowy🙂 i nie trzeba zadnych sztucznych olejków. Dziękuję bardzo za przepis 🙂
Wyjdzie, ale będzie bardziej zbity. Mnie też się kiedyś tak zdażyło. Nie przy tym przepisie, ale też przy serniku ;) Rozmawiałam z koleżanką przez telefon. Sernik wstawiłam do piekarnika, sprzątam kuchnie i patrzę, a tak w misce czekają białka (giggle) Zdaża się ;)
Dzień dobry, proszę o radę. Niestety w miejscu gdzie przebywam nie mam dostępu do budyniu. W jaki sposób mogę go zastąpić? Możliwe jest użycie mąki ziemniaczanej i ekstraktu vaniliowego? Pozdraeiam