Bezglutenowy sernik królewski

36 Komentarzy

Bezglutenowy sernik królewski

Jasna, delikatna masa serowa otoczona bezglutenowym, kakaowym, chrupiącym ciastem kruchym.

Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.

Na dole przepisu znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Wskazówka: Sernik wychodzi przypieczony na brzegach. Nie polecam przykrywać go folią aluminiową podczas pieczenia, ponieważ kruszonka się pod nią "gotuje", a nie piecze.

Składniki na ok. 16 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 110g skrobi ziemniaczanej
  • 40g kakao
  • 180g zimnego masła
  • 120g cukru

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Wariant Thermomix:

  1. Przygotować ciasto kruche. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na puder 20s./ obr. 10. Dodać mąkę, skrobią, kakao i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 5 min./ pozycja Interwał.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować 20s./ obr 5 na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Bezglutenowy sernik królewski

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 6 dni temu
    Witam zrobiłam wszystko ściśle według przepisu i bardzo sernik opadł,a tak ładnie wyrósł 😞🤔😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 7 miesięcy temu
    Sernik zawsze wychodzi, jedzą go wszyscy, nawet glutenowcy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 miesięcy temu
    Super przepis. Sernik zawsze udany😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Cala rodzina zgodna, najlepszy sernik jaki jedliśmy. Jest też bardzo efektowny, użyłam do posłodzenia erytrolu, poza tym wszystko dokładnie według przepisu 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Dziękuję za ten przepis! To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jakbym z cukierni jadła, pycha! Dokonałam 3 modyfikacji: całość zrobiłam na cukrze kokosowym (1:1), pominęłam skórkę pomarańczową i do masy serowej dodałam zblendowane na gładko 1 mango. Polecam spróbować, rewelacja!!! 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 2 lat temu
    Czy mogę zamienić masło na olej kokosowy i cukier na miód? Napewno jest to duża zmiana pod względem mokrości. Czy ma Pani może pomysł w jakiej proporcji to zamienić żeby nie wyszła klapa? 😅
    Będę wdzięczna za radę!
    wesołych świąt i dziękuję 🌟
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuziua · 3 lat temu
    Spód zdecydowanie nie jest kruchy. Nie wiem czy jest jakiś błąd w proporcjach ale nie dość, że jest miękki i rozpada się to w dodatku jest potwornie gorzki. Nie polecam tego przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Sernik robię co po chwila i jest przepyszny a co najważniejsze zawsze wychodzi. Wszyscy chętnie próbują i podziwiają jak ładnie wygląda i smakuje i nikt nie wierzy, że to sernik bez glutenu. Robię wszystko według przepisu i mój spód nigdy nie był gorzki. Także zdecydowanie polecam przepis, bo to najpyszniejszy sernik jaki zaczęłam piec kiedy dowiedziałam się że mam celiakię (kiedy dowiedziałam się o chorobie myślałam, że już nigdy nie zjem żadnego pysznego ciasta, a tu takie zaskoczenie). Pozdrawiam
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Martyna · 10 miesięcy temu
        Jako celiak mam podobne odczucia.😀Przepis idealny. Ostatnio zmodyfikowałam dodając brzoskwinie z puszki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Sernik w smaku obłędny !!! ❤️ tylko papier przykleił się do spodu ciasta i trzeba było go ściągać kawałkami 🤔 czy to wina tego ze robiłam w małej prostokątnej blaszce gdzie nie było możliwości zacisnąć papieru ? A może tego ze spod był w formie plasteliny i był zbyt mokry ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Polecam spróbować na innym papierze do pieczenia. Może ten był gorszej jakości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Dzień dobry, spód ze skrobią totalnie się nie upiekł, był mokry bardzo i „surowy”. Nie wiem czego to wina. Ciasto nie było kruszonką tylko lepką plastelina. Użyłam zimnego masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Czy mogę użyć sera niezmielonego , przygotowując w Termomixie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ser zmiel najpierw w Thermomixie. (Ja tak robię. Zmiksuj po prostu na gładką masę). Musi być zmielony, bo po dodaniu reszty składników, tylko je łączymy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ofiara sernika · 3 lat temu
    Joanna Moderator, sernik mnie zamordował. Wygląda EKSTRA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 4 lat temu
    Witam czy można zrobić bez skórki pomarańczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Witam, Czy można go zrobić w wersji jasnej bez kakao? Której mąki wtedy dodać? Pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Według mnie tak na oko mówiąc, to zamieniłabym kakao na skrobię, czyli użyłabym łącznie 150 g skrobi, ale to trzeba przetestować. Proszę o komentarz, jak wyszło.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Patrycja · 4 lat temu
        Wyszło pysznie, tylko lekko mokro ale w smaku nieziemski. Zrobiłam na nim sernik z rosą. dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Witam, czy mozna dodac rodzynki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Dzień dobry. Czy można taki sernik zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka Kostrzycka · 4 lat temu
    Witam jak przeliczyć składniki na standardową blaszkę prostokątną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Mogę prosić o podpowiedź jakie użyć kakao ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 5 lat temu
    Dziś będę piekła sernik królewski wg Pani przepisu. Moja mama zawsze piecze sernik królewski, ale tradycyjny z mąką pszenną. Nigdy jednak nie zapiekała spody, można poznać przyczynę zapiekania tych 17 minut? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 8 lat temu
    Wydaje mi się że zamiast budyniu można by dać tylko mąkę ziemniaczaną i ziarenka laski wanilii. Budyń domowy robi się przecież tylko ze śmietanki/mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i żółtek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, zgadzam się. Można tutaj dodać 36g skrobi lub mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 8 lat temu
    Bydyni bezglutenowych jest kilka smaków w Polskim sklepie