Jasna, delikatna masa serowa otoczona bezglutenowym, kakaowym, chrupiącym ciastem kruchym.
Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.
Na dole przepisu znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Wskazówka: Sernik wychodzi przypieczony na brzegach. Nie polecam przykrywać go folią aluminiową podczas pieczenia, ponieważ kruszonka się pod nią "gotuje", a nie piecze.
Składniki na ok. 16 porcji: Ciasto kruche:
150g mąki kukurydzianej
110g skrobi ziemniaczanej
40g kakao
180g zimnego masła
120g cukru
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego.
Wariant Thermomix:
Przygotować ciasto kruche. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na puder 20s./ obr. 10. Dodać mąkę, skrobią, kakao i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 5 min./ pozycja Interwał.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować 20s./ obr 5 na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Cala rodzina zgodna, najlepszy sernik jaki jedliśmy. Jest też bardzo efektowny, użyłam do posłodzenia erytrolu, poza tym wszystko dokładnie według przepisu 🥰
Dziękuję za ten przepis! To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jakbym z cukierni jadła, pycha! Dokonałam 3 modyfikacji: całość zrobiłam na cukrze kokosowym (1:1), pominęłam skórkę pomarańczową i do masy serowej dodałam zblendowane na gładko 1 mango. Polecam spróbować, rewelacja!!! 😊
Czy mogę zamienić masło na olej kokosowy i cukier na miód? Napewno jest to duża zmiana pod względem mokrości. Czy ma Pani może pomysł w jakiej proporcji to zamienić żeby nie wyszła klapa? 😅
Będę wdzięczna za radę!
wesołych świąt i dziękuję 🌟
Spód zdecydowanie nie jest kruchy. Nie wiem czy jest jakiś błąd w proporcjach ale nie dość, że jest miękki i rozpada się to w dodatku jest potwornie gorzki. Nie polecam tego przepisu
Sernik robię co po chwila i jest przepyszny a co najważniejsze zawsze wychodzi. Wszyscy chętnie próbują i podziwiają jak ładnie wygląda i smakuje i nikt nie wierzy, że to sernik bez glutenu. Robię wszystko według przepisu i mój spód nigdy nie był gorzki. Także zdecydowanie polecam przepis, bo to najpyszniejszy sernik jaki zaczęłam piec kiedy dowiedziałam się że mam celiakię (kiedy dowiedziałam się o chorobie myślałam, że już nigdy nie zjem żadnego pysznego ciasta, a tu takie zaskoczenie). Pozdrawiam
Sernik w smaku obłędny !!! ❤️ tylko papier przykleił się do spodu ciasta i trzeba było go ściągać kawałkami 🤔 czy to wina tego ze robiłam w małej prostokątnej blaszce gdzie nie było możliwości zacisnąć papieru ? A może tego ze spod był w formie plasteliny i był zbyt mokry ?
Dzień dobry, spód ze skrobią totalnie się nie upiekł, był mokry bardzo i „surowy”. Nie wiem czego to wina. Ciasto nie było kruszonką tylko lepką plastelina. Użyłam zimnego masła.
Ser zmiel najpierw w Thermomixie. (Ja tak robię. Zmiksuj po prostu na gładką masę). Musi być zmielony, bo po dodaniu reszty składników, tylko je łączymy.
Według mnie tak na oko mówiąc, to zamieniłabym kakao na skrobię, czyli użyłabym łącznie 150 g skrobi, ale to trzeba przetestować. Proszę o komentarz, jak wyszło.
Dziś będę piekła sernik królewski wg Pani przepisu. Moja mama zawsze piecze sernik królewski, ale tradycyjny z mąką pszenną. Nigdy jednak nie zapiekała spody, można poznać przyczynę zapiekania tych 17 minut? :)
Rozumiem, że potrzebujesz sernik bezglutenowy, bo klasyczny sernik królewski jest tutaj: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/779-sernik-krolewski
Spód podpiekłam, może i niekoniecznie, ale podpieczony nie nasiąka tak od wilgoci masy serowej, jak niepodpieczony. W klasycznym serniku też nie podpiekam ciasta, bo wyklejam również brzegi formy.
Wydaje mi się że zamiast budyniu można by dać tylko mąkę ziemniaczaną i ziarenka laski wanilii. Budyń domowy robi się przecież tylko ze śmietanki/mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i żółtek