Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    Rewelacja z Pierwszym. Razem. Pozdrawiam i smacznego placek z borówką amerykańską
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Przepis super Nigdy ciasto drożdżowe mi nie wyrosło tak wysokie jak z tego przepisu Ciasto wysokie ,puszyste i smaczne (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Przepis niedopracowany.. jestem laikiem w pieczeniu, zaczyn zrobilam z 0.5 l mleka .. nie było nigdzie napisane, że resztę należy dodać do maki.. kolejna rzecz to dodać do zaczynu kilka łyżek maki, kilka to ile? Przykro mi, bo naprawdę starałam się aby placek wyszedł, a już widzę, że coś wyszlo nie tak. Szkoda ...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      Wszystko jest dobrze napisane, proszę się nie czepiać. Jeżeli robiła Pani z normalnych drożdży to tak jak w punkcie pierwszym drozdże, mleko500ml , cukier i mąki tyle aż powstanie konsystencja gęstej śmietany :) Przepis jest najlepszy w świecie , proszę spróbować jeszcze raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Czy zostawić w piekarniku do ostygnięcia czy wyciągnąć? ;)))))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ja wyciagam, ale można ostudzić przez chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Ciasto wyszło świetnie! Jest lekkie jak piórko. Najlepsze 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eqelina · 4 lat temu
    Dobrze rozumiem, że jak mam suche drożdze to omijam punkt 1? Tzn mieszam z mąka i resztą składników z pkt 2?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, jeśli masz suszone drożdże instant to pomijasz punkt 1, ponieważ zaczyn nie jest konieczny. Łaczysz wszystkie składniki jakie są w przepisie, przy czym najlepiej drożdże wymieszać uprzednio z mąką i zagnieść ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Pół litra mleka i z tego ma wyjść zaczyn o gęstości śmietany? Coś mi tu nie gra. Dalej w przepisie nie ma tez mowy o reszcie mleka. Uhm
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 lat temu
      Resztę później i oczywiście mleko ciepłe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maria · 4 lat temu
      Madzia nie z 1/2 l.mleka a 6 łyżek do zaczynu..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 4 lat temu
    Super przepis. Wypróbowałam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewita · 4 lat temu
    Moze ktos mi podpowie jak lepiej piec z termoobieg czy normalnie gora dol .Jesli ktos moze mi zdradzic jak jest korzystniej dziekuje i pozdrawiam 😘😘😘
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      Góra dół. Podobno drozdżowe tylko tak . Termoobieg za bardzo wysusza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewita · 4 lat temu
    (heart) (h5)Witam serdecznie. Właśnie dzisiaj zrobiłem 1 raz i czekam na efekt .Samo przygotowanie nie jest trudne Teraz piecze się. Mam nowy piec i nie wiem co powoduje jesli w przepisach najczęściej jest podana temp.180stopni mój nowy piec tak jakby za mocno piekł po 10 min ciasto dostaje kolor niemal upieczonego .Piekłam do tej pory na termoobieg może to powoduje szybko dzisiaj piekę bez termoobieg i na 150 stopni z tym przepisem drożdżówki może lepiej jak będzie się piec trochę dłużej ale w małej temp.Ciasto jest już pół godziny ładnie urosło ale nie jest upieczone jak na termoobieg. Po upieczeniu dam znać jaki efekt i smak .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ciasto 🍰 obłędne 😍😍😍 robię po raz kolejny 😁 dziękuję 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Ciasto zrobiłam ze startą skórką i sokiem z 2 pomarańczy i pokrojonymi suszonymi morelami, rodzynkami i kandyzowaną skórką z limonki (zamiast owoców). Wyszło niesamowicie pyszne i pachnące. Polecam😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Ciasto wychodzi za każdym razem. Świetny przepis. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Jakaś taka brzydka struktura tego ciasta i nie wygląda na jakieś wilgotne i puszyste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reanata · 4 lat temu
    Dodawał ktoś do mąki przyprawę korzenną zamiast proszku waniliowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 4 lat temu
    Chciałbym zrobić ciasto z truskawkami ale teraz ciężko o świeże. Czy mogą być mrożone, a jak tak to czy trzeba je odmrażać czy zamrożone, czy Lepiej dać jabłka i jak tak grube mniej więcej plastry owoców dawać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwia · 4 lat temu
      Ja zawsze daje owoce mrożone. .,,odmrazam zanim położę na cieście. Daje truskawki , wiśnie i czerwoną porzeczkę. Smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Zrobilam mega pyszna Ale trzymałam 40 minut Dziekuje (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 4 lat temu
    Dzięki, bardzo dobry przepis, dawno nie robiłam i gdzieś zgubilłam swój, dokładnie o taki mi chodziło, tylko zamiast oleju dałam stopione masło bo lubię jego aromat w drożdżowym, proporcje idealne, ciasto jest mięsiste, nie obsycha szybko, buziaki i wielkie dzięki jeszcze raz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał · 4 lat temu
      Ile masła dodałaś zamiast 6 łyżek oleju?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Pewnie tyle samo, czyli 6 łyżek roztopionego masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grisa · 4 lat temu
    Kazdy zaczvn powinien rosnac do chwili z zacznie opadac i nie ma reguly 10 - 15 mint .to jest blad. Jesli podmoda [ rozczyn ] bedzie nie wyrosnieta , ciasto wlasciwe , bedzie w srodku glinowate i bedzie sie palilo , przy wlasciwej temperaturze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Ja chyba zrobiłam jeden błąd. Zrobiłam zaczyn. Jednak źle przeczytałam ( z innego przepisu) odczekałam maks 5 minut i do zaczynu dodałam wrzące mleko z margaryna i cukrem. Ciasto w misce ogólnie po wymieszaniu rosło 1,5 godziny. Średnio wyrosło w misce. Teraz ciasto piekę , ale wątpie by mi wyrosło w takim razie :( Następny, razem skorzytam z tego przepisu, lepiej rozpisany krok po kroku
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wrzące mleko jest za gorące. Zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Poza tym zaczyn najlepiej jak rośnie 10- 15 miut, aż ładnie się podniesie.