Tęczowy tort

295 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    wygląda super! Jak piec 3 blaty za jednym razem? w 3 tortownicach? w jednej to by się chyba zlało?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, 3 blaty muszą byc pieczone w 3 formach. Jeśli masz jedną to należy piec po jednym blacie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Upiekłam na urodziny znajomej, zrobił wrażenie piorunujące i wszyscy zajadali się aż im się uszy trzęsły, łącznie ze mną. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Planuję zrobić go na Święta w wersji ozdobionej bałwankami itd :) pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 11 lat temu
    Udalo mi sie :-) narazie upiekłam kolorowe blaty wieczorem bede przekładać masą...a jutro będziemy kosztować z gośćmi :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 11 lat temu
    witam nie pieke na codzien wiec wole sie pani zapytac o jajka i mleko.Czy jajka maja byc w cale i mleko czy to ma byc 6 luzeczek mleka zwyklego czy w poszku z gory dziekuje ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Proszę o informację na ile osób przeznaczony jest taki tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Czy mozna do tego tortu zrobic inny krem, np na bazie masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 11 lat temu
    Gdzie można kupić takie barwniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Piękne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 11 lat temu
    Chciałam zrobić ciasto tęczowe z galaretką, ale nie lubię galaretki. Uratowałaś mnie tym ciastem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 11 lat temu
    Witam. Pieklam już kilka pani przepisów i wszystkie byly super. Jednak w tym przepisie zastanawia mnie ilośc proszku. Czy tam napewno powinno byc 6 lyżeczek?
    Proszę o szybką odpowiedź, bo chce go upiec córce na urodziny w tę sobotę.
    Dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, przyjełam po łyżeczce na blat. Możesz dać jak chcesz niecałą łyżeczkę na blat. Też wystarczy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 lat temu
    Witam,
    czy Pani zdaniem można do tej masy dodać wiórki kokosowe?
    i czy wystarczą barwniki draoetkera a dokładnie pisaki?
    pozdrawiam i gratuluję talentu kulinarnego!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Troszkę możesz dodać dla wzbogacenia smaku. Wiórki dodałabym jednak do tej części kremu co idzie do środka tortu, a obłożyła cały tort gładkim kremem.
      Pisaki się nie nadają. To muszą być barwniki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tonieja · 11 lat temu
    A jak ze smakiem? Bardzo mnie korci by zrobić tort,ale obawiam się nie powalającego smaku. Wszystkie Pani przepisy zawsze były wyśmienite, czy tu się nie zawiodę? Wygląd oczywiście cudny, niepodważalnie :) Dziękuję za kolejny przepis-inspirację :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tort nie jest wyszukany w smaku. Zwykłe ciasto ucierane, wilgotne, proste, przełożone lekkim kremem. Tort robi duże wrażenie, w smaku proste, dobre, ale na pewno nie powalające ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    mogą być barwniki w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 11 lat temu
    Witam!!Mozna masło w cieście zastąpić margaryną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    Bardzo lubię do Pani zaglądać. Dziękuję za ciekawe przepisy i apetyczne zdjęcia. Życzę dużo radości i satysfakcji. Grono wielbicieli będzie się powiększać z dnia na dzień!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edytka · 11 lat temu
    rewelacja!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena Bogucka · 11 lat temu
    Mm wygląda znakomicie, aż mi ślinka cieknie. Trzeba będzie wypróbować. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 11 lat temu
    Pięknie wygląda :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Boski oczywiscie kradne przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Śliczny. Ja go jeszcze nie robiłam, ale może kiedyś. :)