Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

113 Komentarzy
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony chałwową masą budyniową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowo- orzechowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmiksować skrobię ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Można na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowo- orzechowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Następnie orzechy posiekać i posypać z góry masę.
  13. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 6 lat temu
    Witam, po dodaniu masy na wierzch beza zrobiła się mokra w środku. Czy tak powinno być? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Można chałwe zastąpić pasta tahini?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Czy można zamiast piec bezę, zastąpić ją gotowymi małymi bezikami. Kupiłam je jakiś czas temu i chciałaby jakoś wykorzystać. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    Juz wiem co mojej 4latce zrobie na urodziny. Mam nadzieje ze wyjdzie. Bardzo mnke to cieszy ze w przepisie nie ma maki przennej na ktora corka ma alergie i przepis jest tak fajnie skonstruowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Tort wspaniały, bardzo smaczny, choć przy następnej okazji chyba zmodyfikuję odrobinę masę chałwową, dodając ciut więcej budyniu i ciut mniej masła. Dziękuję za doskonały pomysł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    Tort pyszny, bardzo elegancki, chałwa nie dominuje zbytnio, daje budyniowi przyjemny posmak. Zrezygnowałam z cukru w masie budyniowej a i tak całość była baaardzo słodka. Tort zapisuję jednak, jako jeden z ulubionych;) Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 7 lat temu
    dzien dobry. Wczoraj przygotowalam budyn do masy chalwowej. Dalam tyko 2 lyzki curku. Budyn zaraz po przygotowaniu byl bardzo gesty. Niestety w miare ostygania masa stala cie coraz rzadsza. To normalne? cos zle zrobilam? Czy moze uzyc takiego budyniu do masy czy zrobic od nowa? czy mozna wykorzystac gotowy budyn z torebki? jesli tak to przygotowac wg przepisu na opakowaniu czy uzyc polowy mleka (250 ml)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Polecam zrobić jeszcze raz. Powinien pozostać gęsty. Po ugotowaniu od razu gorący, przykryj go folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostaw do ostygnięcia.
      Może mieszałaś go po ugotowaniu, żeby ostygł? Budyniu nie można za mocno mieszac, bo się rozrzedza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 7 lat temu
    Tort rewelacja. Wszystkim bardzo smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 8 lat temu
    Witam.. czy orzechy w ciescie mozna zastapic maka migdalowa? Tzn troche orzechow i troche maki? Czekam na odpowiedz i zabieram siecza robienie tego pieknego torciku... pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 8 lat temu
    beze piec 2,5 h w jakiej temperaturze? 180 jak biszkopt? w przepisie napisałaś ze w nagrzanym piekarniku, ale proszę o konkret :-) mam małe doświadczenie w pieczeniu bezy akurat ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lula · 9 lat temu
    Tort robilam trzy razy, jest aromatyczny i przepyszny. Kompletnie wykwintny. Wyglada bogato i elegancko. Rewelacja! Bardzo istotna kwestia to roznorodnosc struktur, jest miekki, rozplywajacy sie w ustach ale tez kruchy i chrupiacy. Brawo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 9 lat temu
    Robię ten tort drugi raz i chyba o jeden raz za dużo :),nie wiem co źle zrobiłam ale popękało mi ciasto orzechowe.Za pierwszym razem wszystko wyszło tak ja trzeba i naprawdę ten tort jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 lat temu
    Własnie jestem po imprezie urodzinowej - niespodziance. To był mój pierwszy tort (pierwsza beza, pierwsza samodzielna masa, pierwsze w życiu ciasto inne jak biszkopt). Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można przyrządzić coś tak pysznego!!! Goście byli ZACHWYCENI. Nawet moja babcia z niemal 50letnim stażem pieczenia stwierdziła, że tort jest WYŚMIENITY i chyba jeszcze nigdy nie jadła tak pysznego, a ma naprawdę bagaż doświadczeń. Dodam, że torcik smakował nawet osobie która nie lubi chałwy (choć masa chałwowa jest naprawdę chałwowa:)). A wizualnie torcik był niemal taki jak na zdjęciach powyżej!!! Pani Joanno, dziękuję za ten NIEZIEMSKI PRZEPIS. Właśnie mnie pani zainspirowała do kolejnych wypieków!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miśka · 9 lat temu
    Dzien dobry :) czy zamiast orzechow do ciasta mozna dac make pszenna?? W takiej samej ilosci :>
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    przepyszny:) spód orzechowo czekoladowy - pycha, beza doskonała a połączenie - wspaniałe:) jedyne co to uprościłam sobie i zamiast masy chałwowej zrobiłam bitą śmietanę z cukrem pudrem połączoną z serkiem mascarpone. Spód z przepisu, potem śmietana z serkiem, potem beza i znowu śmietana z serkiem. posypałam wiórkami czekolady, udekorowałam truskawkami. Smaki świetnie się komponują, nie za słodki ale taki w sam raz. Goście nie mogli się nachwalić:) Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    super , ale gdzie jest masa chałwowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 9 lat temu
    Czy orzechy laskowe do ciasta w skórkach czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SonniaEwa · 9 lat temu
    Wykonałam ten tort bez obawy, bo wiem, że tutejsze przepisy sa znakomite. I nie przeliczyłam się....trudno było niektórym osobom uwierzyć, że to nie z dobrej cukierni. Wspaniały w smaku i pięknie się prezentuje. Gorąco polecam! I dziękuję za te wszystkie wspaniałe przepisy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Przepis wypróbowałam, wyszło znakomicie, tort prezentował się jak z cukierni, a do tego był pyszny :-) zajął mi trochę czasu, ale nie jestem za bardzo wprawiona w wypieku ciast. Niezdecydowanym, polecam. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasicka · 9 lat temu
    Niestety mi beza nie wyszla:( robilam dokladnie jak w przepisie i niestety wogole nie wyrosla i przykleila sie do papieru :(sb