Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony chałwową masą budyniową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Przygotować ciasto czekoladowo- orzechowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmiksować skrobię ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Można na całą noc).
Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
Na paterze ułożyć ciasto czekoladowo- orzechowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Następnie orzechy posiekać i posypać z góry masę.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Tak to ciasto za mną chodziło, że w końcu się skusiłam na zrobienie. Właśnie włożyłam do lodówki i mam nadzieję, że za 3 godz stwardnieje, bo goście przychodzą :) Tylko bezę zrobiłam w thermomixie, by było szybko i super wyszła. Resztę robiłam tradycyjnie. Muszę popróbować przestawić je na thermomix, żeby było szybciej (giggle)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 miesięcy temu
Czy spód ciasta można upiec dwa dni wcześniej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 miesięcy temu
Można. Najlepiej owinąć w folię i przechowywać w lodówce, żeby chronić przed wysychaniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pat·
1 lat temu
Poproszę o podpowiedź jakie zrobić poparcie na dużą blachę ;)
Tort bardzo smaczny, teraz planuję wykorzystać krem chałwowy z tego przepisu do klasycznego tortu z kakaowych blatów biszkoptowych. Jaki drugi krem pasowałby na wierzch i boki tortu? Myślę nad orzechowym,czy nie będzie za mdło (w środku oprócz kremu chalwowego dodam dżem porzeczkowy)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Pasuje 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
2 lat temu
Tort bardzo dobry. Beza faktycznie była chrupka. Popękała lekko na bokach, ale jechałam z nią 100km to i tak dobrze to zniosła. Jedyne co zmieniłam to ilość cukru w kremie. Dałam tylko łyżkę cukru waniliowego i wyszło idealnie. Słodko, ale nie przesłodzone. Krem delikatnie chałwowy, pyszny. Wszystko łatwo się składa w całość.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Tort obowiązkowy na wszystkich urodzinach :) cudowny (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
3 lat temu
Wszyedl wspaniały 🙂 wszystkim bardzo smakował. Tak się zastanawiam, czym można zastąpić masę chałwowa gdy już się "znudzi" 😃 może ktoś podpowiedzieć? Będę wdzięczna 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Zrobiłam na święta -wyszło rewelacyjnie. Wszyscy zachwyceni. Pozdrawiam i dziękuje ze pyszny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AgA·
5 lat temu
Czy dobrze rozumiem ze do ciasta nie dodajemy ani grama mąki???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Dokładnie tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Witam,Torcik gości już od lat czterech na imprezach urodzinowych .Jest przepyszny i niepowtarzalny!!!A przepis polecił mi wujek,który zrobił go moim dzieciom na urodziny.Teraz ja go robię.Bardzo chciałam podziękować za ten przepis.Pozdrawiam gorąco Wszystkich owładniętych chęcią tworzenia takich cudnych pyszności😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
5 lat temu
Pyszny polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Stokrotka·
5 lat temu
:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominia·
5 lat temu
Czy to ciasto czekoladowo orzechowe nasączyć jakimś pączem jak biszkopt, czy jest wystarczająco wilgotne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jest wilgotne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sokrotka ·
5 lat temu
To ciasto jest wykwintne, zrobiłam podwójne ciasto i bezę :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
6 lat temu
To ciasto jest rewelacyjne!!! Robię już trzeci raz.
Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Chciałabym wypróbować przepis na tortownicy 20 cm.
O ile zredukować składniki ? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. (Znajduje się on w "poradach kulinarnych" w menu).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
6 lat temu
Jest przepyszny!!! Ciągle wracam do tego przepisu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
6 lat temu
Pyszny robiłam pierwszy raz i zapewnie nieostatni...palce lizać (^)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
6 lat temu
Pani Joanno, jak mogę zrobić ten czekoladowy biszkopt bez czekolady, a z samym kakao ? (Nietolerancja laktozy - mleko i masło kupiłam bez problemu, a czekolady nigdzie nie mogę spotkać a tort na pojutrze )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Możesz zrobić zwykły biszkopt kakaowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
6 lat temu
Pani Joanno czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi?