Tort makowo- śliwkowy

15 Komentarzy

tort makowo-śliwkowy

Pyszny tort zrobiony z blatów makowych przełożonych powidłami śliwkowymi i delikatnym, piankowym kremem śliwkowym. Idealny tort na uroczystości w sezonie śliwkowym. Bardzo oryginalny w smaku.

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
  • 1 szklanka suchego maku (160g)
  • ¾ szklanki cukru pudru (115g)
  • ¾ kostki margaryny (190g)
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śliwkowy:

  • 750g śliwek plus ok. 3 sztuki do dekoracji
  • 250ml soku jabłkowego
  • 50g cukru
  • 1 kora cynamonu
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 400g powideł śliwkowych
  • 125ml soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
  2. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. (Mieszać tylko do połączenia składników). Kolejno wlać stopniowo roztopiony tłuszcz.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  5. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
  6. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min., aż śliwki będą miękkie. Ściągnąć garnek z pieca, wyciągnąć korę cynamonu, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 600ml musu.
  7. Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać dokładnie z gorącym musem. Mus odstawić do ostygnięcia, kolejno włożyć do lodówki, mieszając od czasu do czasu, aż mus zacznie tężeć. (Trwa to dość długo. Należy zaglądać od czasu do czasu do lodówki i sprawdzać, czy mus już tężeje).
  8. Gdy mus śliwkowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do musu.
  9. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, nasączyć ¼ szklanki soku jabłkowego, posmarować połową powideł i zacisnąć obręcz do tortu. Na powidła wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć resztę soku jabłkowego, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu.
  10. Całość wstawić do lodówki na całą noc.
  11. Kolejnego dnia udekorować kawałkami śliwek.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort makowo- śliwkowy

Tort makowo- śliwkowy

Tort makowo- śliwkowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Czy można użyć masła zamiast margaryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Joanno 750g to waga śliwek z pestkami tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 10 lat temu
    Robiłam w piatek ten tort jest przepyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nowa · 10 lat temu
    Czy do kremu śliwkowego można użyć mrożonych śliwek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 11 lat temu
    Robiłam dzisiaj, na razie się chłodzi w lodówce, no i wszystko wyszło super, ten krem śmietankowo-śliwkowy - palce lizać!!! :P zobaczymy jutro jak będzie smakować, ale na pewno super,,, :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    dziękuje wygląda pięknie wypróbuje Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Dostojny,piękny tort :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    a co z ta śmietanka????? czy można użyć cynamonu w proszku??? tak tak to ile????
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Śmietanę dodajesz do tężejącego musu (punkt 8). Możesz dać cynamon w proszku do smaku, tak z pół łyżeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Takie wypieki lubie :) na pewno wypróbuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cytrynka · 11 lat temu
    Piękny tort. Jeśli tak samo smaczny to mistrzostwo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klementynka · 11 lat temu
    Ciekawe ciasto, zapisuję przepis. Powideł u mnie w tym roku dostatek, więc może się skuszę.