Pyszny tort zrobiony z blatów makowych przełożonych powidłami śliwkowymi i delikatnym, piankowym kremem śliwkowym. Idealny tort na uroczystości w sezonie śliwkowym. Bardzo oryginalny w smaku.
Składniki: Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
1 szklanka suchego maku (160g)
¾ szklanki cukru pudru (115g)
¾ kostki margaryny (190g)
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śliwkowy:
750g śliwek plus ok. 3 sztuki do dekoracji
250ml soku jabłkowego
50g cukru
1 kora cynamonu
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 400g powideł śliwkowych
125ml soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. (Mieszać tylko do połączenia składników). Kolejno wlać stopniowo roztopiony tłuszcz.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min., aż śliwki będą miękkie. Ściągnąć garnek z pieca, wyciągnąć korę cynamonu, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 600ml musu.
Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać dokładnie z gorącym musem. Mus odstawić do ostygnięcia, kolejno włożyć do lodówki, mieszając od czasu do czasu, aż mus zacznie tężeć. (Trwa to dość długo. Należy zaglądać od czasu do czasu do lodówki i sprawdzać, czy mus już tężeje).
Gdy mus śliwkowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do musu.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, nasączyć ¼ szklanki soku jabłkowego, posmarować połową powideł i zacisnąć obręcz do tortu. Na powidła wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć resztę soku jabłkowego, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu.
Robiłam dzisiaj, na razie się chłodzi w lodówce, no i wszystko wyszło super, ten krem śmietankowo-śliwkowy - palce lizać!!! :P zobaczymy jutro jak będzie smakować, ale na pewno super,,, :roll: