Pyszny tort zrobiony z blatów makowych przełożonych powidłami śliwkowymi i delikatnym, piankowym kremem śliwkowym. Idealny tort na uroczystości w sezonie śliwkowym. Bardzo oryginalny w smaku.
Składniki: Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
1 szklanka suchego maku (160g)
¾ szklanki cukru pudru (115g)
¾ kostki margaryny (190g)
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śliwkowy:
750g śliwek plus ok. 3 sztuki do dekoracji
250ml soku jabłkowego
50g cukru
1 kora cynamonu
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 400g powideł śliwkowych
125ml soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. (Mieszać tylko do połączenia składników). Kolejno wlać stopniowo roztopiony tłuszcz.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min., aż śliwki będą miękkie. Ściągnąć garnek z pieca, wyciągnąć korę cynamonu, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 600ml musu.
Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać dokładnie z gorącym musem. Mus odstawić do ostygnięcia, kolejno włożyć do lodówki, mieszając od czasu do czasu, aż mus zacznie tężeć. (Trwa to dość długo. Należy zaglądać od czasu do czasu do lodówki i sprawdzać, czy mus już tężeje).
Gdy mus śliwkowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do musu.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, nasączyć ¼ szklanki soku jabłkowego, posmarować połową powideł i zacisnąć obręcz do tortu. Na powidła wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć resztę soku jabłkowego, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Czy można użyć masła zamiast margaryny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
11 lat temu
Joanno 750g to waga śliwek z pestkami tak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iwona·
11 lat temu
Robiłam w piatek ten tort jest przepyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nowa·
11 lat temu
Czy do kremu śliwkowego można użyć mrożonych śliwek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
edyta·
12 lat temu
Robiłam dzisiaj, na razie się chłodzi w lodówce, no i wszystko wyszło super, ten krem śmietankowo-śliwkowy - palce lizać!!! :P zobaczymy jutro jak będzie smakować, ale na pewno super,,, :roll:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
dziękuje wygląda pięknie wypróbuje Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
12 lat temu
Dostojny,piękny tort :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
a co z ta śmietanka????? czy można użyć cynamonu w proszku??? tak tak to ile????
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Śmietanę dodajesz do tężejącego musu (punkt 8). Możesz dać cynamon w proszku do smaku, tak z pół łyżeczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
12 lat temu
Takie wypieki lubie :) na pewno wypróbuje :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cytrynka·
12 lat temu
Piękny tort. Jeśli tak samo smaczny to mistrzostwo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klementynka·
12 lat temu
Ciekawe ciasto, zapisuję przepis. Powideł u mnie w tym roku dostatek, więc może się skuszę.