Wspaniała, bezglutenowa babka marmurkowa. Smaczniejszej babki bezglutenowej nie jadłam. Nikt nie pozna, że jest bez glutenu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do jego przygotowania można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej lub też skomponować mieszankę mąk samemu. Poniżej przedstawiam 3 warianty z różnymi mąkami. A dla osób tolerujących gluten mam super przepis na babkę marmurkową tutaj: "Babka marmurkowa".
Składniki na formę z kominkiem o śr. ok. 22 cm:
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
310 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej i 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady np. gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać dowolną mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
Mąkę (lub mąki ze skrobią) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) ucierać na najwyższych obrotach z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Masa może podczas ubijania się zwarzyć, ale to nie szkodzi. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
⅔ ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek. (Przeciągam widelec od dołu do góry).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen ohne Gluten", Muriel Frank.
Dzień dobry, a czy ktoś próbował zrobić z tej masy babeczki/ muffinki? Jeśli tak, to ile czasu je piec? Mam w tym roku bezglutenowego gościa na śniadaniu wielkanocnym i potrzebuje babeczki do koszyczka świątecznego. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Udany wypiek, choć mocno go zmodyfikowałam - 155 g. mąki ryżowej+ 93 g. skrobi z tapioki + 72 g. owsianej, do tego dodałam łyżeczkę gumy guar. Reszta zgodnie z przepisem :)
Robiłam w wariancie trzecim i ciasto wyszło bardzo gęste nawet pomimo tego że dałam więcej mleka. Do tego bardzo tłuste, więc następnym razem dodam 3/4 kostki margaryny. Babka za to ładnie wyrosła i nie opadła po upieczeniu.
Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto było niesamowicie gęste, zupełnie nie lejące i wyszedł totalny zakalec :( używałam gotowej mieszanki mąk do wypieku ciast bezglutenowych, jakieś dobre rady?
Zaraz Zabieram sie do zrobienia.chcialabym tylko zdradzic sekret mojej Cioci ktora robi przepyszne babki.otoz ona zawsze dodaje oranzade do ciasta,zawsze.domniemam Ze chodzi o bombelki..wowczas babka Nie jest Tak zbita.pozdrawiam. <3
Robilam to ciasto z mąki uniwersalnej bezglutenowej i niestety wyszedł mi zakalec. Dlaczego? przeciez robiłam wszystko krok po korku i nie wiem co źle zrobilam:(
wspaniałe ciasto!!! dziękuję za ten przepis. upiekłam na święta i calej rodzinie bardzo smakowało nawet osobom glutenowym. na pewno jeszcze nie raz powtórzę
Pycha! U mnie wariant drugi, z mąką jaglaną, z masłem klarowanym (musiałam dodać przez to kilka łyżek mleka ryżowego) i z ksylitolem :) spełnia nasze wszystkie wymagania!