Wspaniała, bezglutenowa babka marmurkowa. Smaczniejszej babki bezglutenowej nie jadłam. Nikt nie pozna, że jest bez glutenu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do jego przygotowania można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej lub też skomponować mieszankę mąk samemu. Poniżej przedstawiam 3 warianty z różnymi mąkami. A dla osób tolerujących gluten mam super przepis na babkę marmurkową tutaj: "Babka marmurkowa".
Składniki na formę z kominkiem o śr. ok. 22 cm:
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
310 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej i 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady np. gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać dowolną mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
Mąkę (lub mąki ze skrobią) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) ucierać na najwyższych obrotach z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Masa może podczas ubijania się zwarzyć, ale to nie szkodzi. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
⅔ ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek. (Przeciągam widelec od dołu do góry).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen ohne Gluten", Muriel Frank.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
8 miesięcy temu
Czy mogę dać napój roślinny zamiast mleka ? Ryżowy ,owsiany , kokosowy ?lub może mleko kokosowe z puszki takie gęste ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Myślę, że napój roślinny spokojnie można użyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gość·
9 miesięcy temu
mało słodka i dość sucha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Robię już dość długo, według podanego przepisu, wychodzi idealnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
1 lat temu
Dzień dobry, a czy ktoś próbował zrobić z tej masy babeczki/ muffinki? Jeśli tak, to ile czasu je piec? Mam w tym roku bezglutenowego gościa na śniadaniu wielkanocnym i potrzebuje babeczki do koszyczka świątecznego. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Muffinki będą się piekły podobnie jak zwykłe więc pewnie ok. 20- 25 min. Proszę piec do suchego patyczka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
1 lat temu
Dziękuję ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tylko dałabym 180 stopni, góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
niestety, ciasto wyszło tłuste i twarde, bardzo średnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksolanka ·
2 lat temu
Udany wypiek, choć mocno go zmodyfikowałam - 155 g. mąki ryżowej+ 93 g. skrobi z tapioki + 72 g. owsianej, do tego dodałam łyżeczkę gumy guar. Reszta zgodnie z przepisem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Robię już długo i zawsze wychodzi! Ciasto owszem bardzo gęste ale nigdy nie wyszedl zakalec🥧
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
3 lat temu
Dzień dobry, czy mogę masło/margarynę zastąpić olejem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Niestety nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janina·
4 lat temu
Pyszna babka upieczona na mące ryżowej, kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej (czyli wariant 3 przepisu) (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
4 lat temu
Zrobilam wszystko według przepisu, babka przepyszna (nod), dziekuje za przepis .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Robiłam w wariancie trzecim i ciasto wyszło bardzo gęste nawet pomimo tego że dałam więcej mleka. Do tego bardzo tłuste, więc następnym razem dodam 3/4 kostki margaryny. Babka za to ładnie wyrosła i nie opadła po upieczeniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
4 lat temu
Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto było niesamowicie gęste, zupełnie nie lejące i wyszedł totalny zakalec :( używałam gotowej mieszanki mąk do wypieku ciast bezglutenowych, jakieś dobre rady?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Zrobiłam,przepis idealny,łatwy,szybki,babka rewelacyjna!bardzo dziękuję za ten przepis😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elwira·
5 lat temu
Zaraz Zabieram sie do zrobienia.chcialabym tylko zdradzic sekret mojej Cioci ktora robi przepyszne babki.otoz ona zawsze dodaje oranzade do ciasta,zawsze.domniemam Ze chodzi o bombelki..wowczas babka Nie jest Tak zbita.pozdrawiam. <3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
Robilam to ciasto z mąki uniwersalnej bezglutenowej i niestety wyszedł mi zakalec. Dlaczego? przeciez robiłam wszystko krok po korku i nie wiem co źle zrobilam:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
5 lat temu
wspaniałe ciasto!!! dziękuję za ten przepis. upiekłam na święta i calej rodzinie bardzo smakowało nawet osobom glutenowym. na pewno jeszcze nie raz powtórzę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
5 lat temu
Pyszne ciasto. Dzisiaj powtórka.
Dziękuję i proszę o więcej takich bezglutenowy przepisów.
Jola
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Skorzystałam z trzeciego wariantu, miksu mąk, nie jestem talentem kulinarnym, a babka wyszła bardzo dobra, dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
5 lat temu
Witam, czy cukier można zastąpić np xylitolem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
8 miesięcy temu
Czy można zastąpić mleko napojem roślinnym np ryżowym? Zamiast malała margaryna weganska