Słynny deser Crème brûlée na kruchym cieście. Uwielbiam klasyczny Crème brûlée i tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić z niego ciasto.
Tarta jest sycąca i słodka. Spód tarty to chrupiące, kruche ciasto, w środku pyszny, delikatny, jajeczno- śmietankowy krem, a na górze chrupiąca, karmelowa skorupka.
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Crème brûlée to przepis znajduje się tutaj.
Składniki: Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
50g cukru
125g masła lub margaryny
1 jajko
Nadzienie:
400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100ml mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
50g cukru
Dodatkowo:
brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 2- 2,5 łyżek)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 150°C.
Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
Masę przelać przez sitko, a następnie powoli wylać na podpieczone ciasto.
Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić). Pozostawić do ostygnięcia.
Kolejno wstawić ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).
Dzień dobry, jestem zupełnie początkująca i obłędu dostaję widząc przepisy na tartę w różnicych średnicach form, bo nie wiem czy to oznacza, że muszę kupić kilka tych form czy może jedną i nie patrzeć, że w przepisie jest np. raz 28 cm, innym razem 26? Ratunku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Trzeba patrzeć na wielkość formy. Jednak można mieć jedną i przeliczać ilość składników na swoją formę używając przelicznika form do pieczenia, który znajduje się w menu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Bardzo dobry przepis, tarta była przepyszna i szybko zniknęła 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renia·
5 lat temu
Czy można zamiast cukru użyć zamiennika? A zamiast zwykłej mąki razową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Czy mogłabym ten krem przelozyc między blatami w torcie🤔 czy ten krem jest dość stabilny czy raczej luzny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie, krem jest płynny. Trzeba go zapiec, żeby zgęstniał.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Vicky·
9 lat temu
Wspanialy przepis, dziekuje za udostepnienie! Pieklam juz kilka innych ciast z tej strony, ale ten jest moj ulubiony jak narazie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mariusz·
11 lat temu
jeśli ktoś nie ma palnika to zamiast posypywać u góry cukrem to można położyć na górę maliny i nie potrzeba wtedy palnika, a widok jeszcze piękniejszy niż karmelizowany cukier :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JA·
5 lat temu
Co to za dziwny pomysł?? Ale to juz nie będzie Crème brûlée!
:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
12 lat temu
Cudowna! Musi być przepyszna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kulinarne Wyskoki·
12 lat temu
To są w 100% moje smaku, uwielbiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwonia·
12 lat temu
Czy istnieje jakiś sposób, by wykonać tartę, jeśli nie mam palnika?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz włożyć ciasto posypane cukrem do piekarnika z ustawioną funkcją grilla. Należy obserwować tartę, bo cukier karmelizuje bardzo szybko. Raz tak zrobiłam i cukier się skarmelizował, natomiast boki ciasta też ściemniały i tarta nie była już tak aktrakcyjna jak po użyciu palnika.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jelka·
12 lat temu
Cudowne! Już czuję ten smak :) Dodam, że jestem miłośniczką Crème brûlée :)
Mmmm robiłam podobną w zeszłym roku, tylko dorzuciłam jeszcze karmelizowane w białym winie gruszki. Była pyszna, chociaż cukier u Ciebie skarmelizował się zdecydowanie fajniej :)