Tarta Crème brûlée

21 Komentarzy

Tarta Crème brûlée

Słynny deser Crème brûlée na kruchym cieście. Uwielbiam klasyczny Crème brûlée i tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić z niego ciasto.

Tarta jest sycąca i słodka. Spód tarty to chrupiące, kruche ciasto, w środku pyszny, delikatny, jajeczno- śmietankowy krem, a na górze chrupiąca, karmelowa skorupka.

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Crème brûlée to przepis znajduje się tutaj.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50g cukru

Dodatkowo:

  • brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 2- 2,5 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  3. Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
  4. Masę przelać przez sitko, a następnie powoli wylać na podpieczone ciasto.
  5. Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Kolejno wstawić ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
  7. Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
  8. Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

parę godzin
porcje

Liczba porcji:

około 10- 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarta Crème brûlée

Tarta Crème brûlée

Tarta Crème brûlée

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    To mam najpierw wystudzic ciasto by wlać masę i piec je jeszcze raz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    A czy do tego kremu można dodać trochę żelatyny jakby chciało się go dać np.na biszkopt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 3 lat temu
    Dzień dobry, jestem zupełnie początkująca i obłędu dostaję widząc przepisy na tartę w różnicych średnicach form, bo nie wiem czy to oznacza, że muszę kupić kilka tych form czy może jedną i nie patrzeć, że w przepisie jest np. raz 28 cm, innym razem 26? Ratunku :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Trzeba patrzeć na wielkość formy. Jednak można mieć jedną i przeliczać ilość składników na swoją formę używając przelicznika form do pieczenia, który znajduje się w menu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis, tarta była przepyszna i szybko zniknęła 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 3 lat temu
    Czy można zamiast cukru użyć zamiennika? A zamiast zwykłej mąki razową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Czy mogłabym ten krem przelozyc między blatami w torcie🤔 czy ten krem jest dość stabilny czy raczej luzny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vicky · 8 lat temu
    Wspanialy przepis, dziekuje za udostepnienie! Pieklam juz kilka innych ciast z tej strony, ale ten jest moj ulubiony jak narazie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mariusz · 10 lat temu
    jeśli ktoś nie ma palnika to zamiast posypywać u góry cukrem to można położyć na górę maliny i nie potrzeba wtedy palnika, a widok jeszcze piękniejszy niż karmelizowany cukier :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      JA · 4 lat temu
      Co to za dziwny pomysł?? Ale to juz nie będzie Crème brûlée!

      :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Cudowna! Musi być przepyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarne Wyskoki · 11 lat temu
    To są w 100% moje smaku, uwielbiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwonia · 11 lat temu
    Czy istnieje jakiś sposób, by wykonać tartę, jeśli nie mam palnika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz włożyć ciasto posypane cukrem do piekarnika z ustawioną funkcją grilla. Należy obserwować tartę, bo cukier karmelizuje bardzo szybko. Raz tak zrobiłam i cukier się skarmelizował, natomiast boki ciasta też ściemniały i tarta nie była już tak aktrakcyjna jak po użyciu palnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jelka · 11 lat temu
    Cudowne! Już czuję ten smak :) Dodam, że jestem miłośniczką Crème brûlée :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary · 11 lat temu
    Wygląda absolutnie nieziemsko! Koniecznie muszę spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola- Słodka Babka · 11 lat temu
    Mmmm robiłam podobną w zeszłym roku, tylko dorzuciłam jeszcze karmelizowane w białym winie gruszki. Była pyszna, chociaż cukier u Ciebie skarmelizował się zdecydowanie fajniej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slodkoipieprznie · 11 lat temu
    mój M byłby zachwycony-pożyczam przepis