Bezglutenowa babka marmurkowa

31 Komentarzy
Bezglutenowa babka marmurkowa

Wspaniała, bezglutenowa babka marmurkowa. Smaczniejszej babki bezglutenowej nie jadłam. Nikt nie pozna, że jest bez glutenu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do jego przygotowania można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej lub też skomponować mieszankę mąk samemu. Poniżej przedstawiam 3 warianty z różnymi mąkami. A dla osób tolerujących gluten mam super przepis na babkę marmurkową tutaj: "Babka marmurkowa".

Składniki na formę z kominkiem o śr. ok. 22 cm:

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 310 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej i 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady np. gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać dowolną mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
  2. Mąkę (lub mąki ze skrobią) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło (lub margarynę) ucierać na najwyższych obrotach z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Masa może podczas ubijania się zwarzyć, ale to nie szkodzi. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. ⅔ ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek. (Przeciągam widelec od dołu do góry).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  2. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen ohne Gluten", Muriel Frank.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowa babka marmurkowa Bezglutenowa babka marmurkowa Bezglutenowa babka marmurkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 miesięcy temu
    Dzień dobry, a czy ktoś próbował zrobić z tej masy babeczki/ muffinki? Jeśli tak, to ile czasu je piec? Mam w tym roku bezglutenowego gościa na śniadaniu wielkanocnym i potrzebuje babeczki do koszyczka świątecznego. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    niestety, ciasto wyszło tłuste i twarde, bardzo średnie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksolanka · 1 lat temu
    Udany wypiek, choć mocno go zmodyfikowałam - 155 g. mąki ryżowej+ 93 g. skrobi z tapioki + 72 g. owsianej, do tego dodałam łyżeczkę gumy guar. Reszta zgodnie z przepisem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Robię już długo i zawsze wychodzi! Ciasto owszem bardzo gęste ale nigdy nie wyszedl zakalec🥧
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Dzień dobry, czy mogę masło/margarynę zastąpić olejem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 3 lat temu
    Pyszna babka upieczona na mące ryżowej, kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej (czyli wariant 3 przepisu) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Zrobilam wszystko według przepisu, babka przepyszna (nod), dziekuje za przepis .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Robiłam w wariancie trzecim i ciasto wyszło bardzo gęste nawet pomimo tego że dałam więcej mleka. Do tego bardzo tłuste, więc następnym razem dodam 3/4 kostki margaryny. Babka za to ładnie wyrosła i nie opadła po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto było niesamowicie gęste, zupełnie nie lejące i wyszedł totalny zakalec :( używałam gotowej mieszanki mąk do wypieku ciast bezglutenowych, jakieś dobre rady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Zrobiłam,przepis idealny,łatwy,szybki,babka rewelacyjna!bardzo dziękuję za ten przepis😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 3 lat temu
    Zaraz Zabieram sie do zrobienia.chcialabym tylko zdradzic sekret mojej Cioci ktora robi przepyszne babki.otoz ona zawsze dodaje oranzade do ciasta,zawsze.domniemam Ze chodzi o bombelki..wowczas babka Nie jest Tak zbita.pozdrawiam. <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Robilam to ciasto z mąki uniwersalnej bezglutenowej i niestety wyszedł mi zakalec. Dlaczego? przeciez robiłam wszystko krok po korku i nie wiem co źle zrobilam:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    wspaniałe ciasto!!! dziękuję za ten przepis. upiekłam na święta i calej rodzinie bardzo smakowało nawet osobom glutenowym. na pewno jeszcze nie raz powtórzę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Pyszne ciasto. Dzisiaj powtórka.
    Dziękuję i proszę o więcej takich bezglutenowy przepisów.
    Jola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Skorzystałam z trzeciego wariantu, miksu mąk, nie jestem talentem kulinarnym, a babka wyszła bardzo dobra, dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 4 lat temu
    Witam, czy cukier można zastąpić np xylitolem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    :) Wariant 3, Wyrosła bardzo pięknie. Pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olesia · 7 lat temu
    Pycha! U mnie wariant drugi, z mąką jaglaną, z masłem klarowanym (musiałam dodać przez to kilka łyżek mleka ryżowego) i z ksylitolem :) spełnia nasze wszystkie wymagania!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Therese · 7 lat temu
    Czy babke mozna zamrozić? Jeżeli ktos probowal to jak wpłynie to na jakosc wypieku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Bardzo smaczniutka babka , bardzo polecam .