Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.
Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
Kruszonka:
150 g masła (lub margaryny)
50 g czekolady gorzkiej
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych (u mnie górskich)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doris·
12 lat temu
Czy zamiast truskawek moge dać gruszki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, mogą być pokrojone gruszki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
12 lat temu
Pysznie wygląda :) Zastanawiam się, jak to ciasto będzie smakowało z bananami albo kiwi ;) Spróbuję zrobić w najbliższym czasie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agata·
12 lat temu
Ciasto wyszlo ... Chyba :-? Jeszcze czekamy z mezusiem as wystygnie. Przepis bardzo prosty. Wymieszalam platki z musli orzechowym w ramach urozmaicenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
12 lat temu
Uff! Uratowana! :D Zrobię raczej to ciasto niż Tartę czekoladową z owocami. Jedno i drugie jest pewnie przepyszne, ale wolę dziś jeszcze nie ryzykować z Crème Pâtissière ;D MOŻE by mi wyszło, ale dziś potrzebuje czego co wyjdzie NA PEWNO :D Dzięki wielkie! Dam znać jak poszło! Niedoświadczona kucharka rozpoczyna bój z wypiekami! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
12 lat temu
Dziś u mnie na blogu ciasto wg Twojego przepisu:)
Tylko, że z dodatkiem wiśni - pycha!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
12 lat temu
Joanno, ciasto wyglada pysznie. Planuje jutro je upiec z malinami. Mam nadzieje ze wyjdzie dobre. Twoje przepisy nigdy niezawodza!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Duśka·
12 lat temu
Zrobiłam i cała rodzinka była zachwycona. Lekkie, delikatne! Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
12 lat temu
Upieklam to ciasto dzisiaj i nie moglam się doczekać aż przestygnie żeby spróbowac....wyszlo superowe,mięciutkie a kruszonka jest rewelacyjna.Ja dalam platki kukurydziane,bo nie mialam owsianych.
PRZEPIS SUPER!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorcia·
12 lat temu
Czy gorzką czekoladę można zastąpić mleczną czy raczej się nie nadaje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
12 lat temu
Czy do kruszonki zamiast paltków owsianych można dodac paltki kukurydziane?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Zrobiłam i jak zwykle wszystko wyszło idealnie:) dziękuję bardzo