Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.
Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
Kruszonka:
150 g masła (lub margaryny)
50 g czekolady gorzkiej
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych (u mnie górskich)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto wyszlo ... Chyba :-? Jeszcze czekamy z mezusiem as wystygnie. Przepis bardzo prosty. Wymieszalam platki z musli orzechowym w ramach urozmaicenia
Uff! Uratowana! :D Zrobię raczej to ciasto niż Tartę czekoladową z owocami. Jedno i drugie jest pewnie przepyszne, ale wolę dziś jeszcze nie ryzykować z Crème Pâtissière ;D MOŻE by mi wyszło, ale dziś potrzebuje czego co wyjdzie NA PEWNO :D Dzięki wielkie! Dam znać jak poszło! Niedoświadczona kucharka rozpoczyna bój z wypiekami! :D
Upieklam to ciasto dzisiaj i nie moglam się doczekać aż przestygnie żeby spróbowac....wyszlo superowe,mięciutkie a kruszonka jest rewelacyjna.Ja dalam platki kukurydziane,bo nie mialam owsianych.
PRZEPIS SUPER!!!!