Tort bombonierka

17 Komentarzy
Tort bombonierka

Tort w kształcie pudełka na czekoladki. Przygotowany jest z kakaowego biszkoptu, upieczonego jak na roladę, pociętego na kawałki i przełożonego masą chałwową. Konstrukcja jest bardzo prosta. Prostokątne ciasto, którego brzegi podwyższone są wafelkami. Całość obłożona została masą cukrową. Środek bombonierki wypełniony jest domowymi pralinkami, na które przepisy znajdziecie na stronie. Jedne to „Pralinki karmelowo- czekoladowe”, a drugie to „Pralinki z płatków kukurydzianych”.

Tort jest mały. Ma wymiar ok. 15x 18cm. Można pokroić go na ok. 16 cienkich, małych kawałków. (Kroiłam wszerz i każdy kawałek jeszcze na pół). Ciasto jest smaczne, ale ciężkie, maślane i nie zjecie go za dużo. Chciałabym zwrócić uwagę na sporą ilość masy w cieście. Proponuję biszkopt przekładać nie za grubo masą. (Ja przełożyłam i obłożyłam biszkopt całą masą, a do „sklejenia” ciasteczek zrobiłam nową masę, ale jest to niepotrzebne. Masy jest na tyle dużo, że wystarczy jej na wszystkie części). Tort należy przygotować co najmniej dzień wcześniej przed podaniem.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ok.¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Masa maślana:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 400g masła
  • 200g chałwy waniliowej

Poncz:

  • 1 szklanka mocnej, czarnej herbaty
  • 30ml spirytusu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Masa cukrowa według przepisu: "Biała masa cukrowa"
  • małe wafelki (lub inne ciasteczka do zbudowania brzegu)
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao (i ewentualnie proszkiem, ale nie jest on konieczny). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  3. Masę rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 32x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto odwrócić (najlepiej na papier do pieczenia, żeby nie przykleiło się do blatu), ściągnąć delikatnie papier z góry i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Ciasto pociąć na cztery części.

3

  1. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut, aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i nie przerywając ubijania całkowicie ją ostudzić. Osobno zmiksować miękkie masło na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować do połączenia.
  2. Przygotować poncz. Zimną herbatę wymieszać z alkoholem.
  3. Na paterze lub desce ułożyć pierwszy kawałek biszkoptu. Nasączyć go częścią ponczu, nałożyć trochę masy chałwowej i ją rozsmarować. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem i rozsmarować trochę masy chałwowej. Tak samo przełożyć trzeci biszkopt i przykryć czwartym. Całość posmarować częścią masy maślanej bez dodatku chałwy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała i tort zrobił się stabilny.
  4. Następnie zbudować murek z wafelków, sklejając je masą. Wafelki posmarować wkoło masą. Ciasto wstawić do lodówki.

4

5

6

7

  1. Przygotować masę cukrową i zabarwić ją według uznania.
  2. Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw dół, jak widać na zdjęciach, a następnie zrobiłam paseczki i pokryłam nimi wafelki). Dodatkowo zrobić pokrywkę, wycinając z masy cukrowej prostokąt wielkości tortu, ozdobić ją i pozostawić (np. na całą noc lub dłużej) aż wyschnie. (Nie rozwałkowywać masy za cienko. Pokrywka będzie bardzo delikatna i po wyschnięciu należy obchodzić się z nią ostrożnie, aby nie pękła).
  3. Na następny dzień poukładać w środku pudełka czekoladki i przykryć delikatnie pokrywką.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort bombonierka Tort bombonierka Tort bombonierkaTort bombonierka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    torcik wygląda bosko, ale czy te wafelki miękną na tyle że da się to pokroić ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu, nie miękną. Ja chwyciłam tą część z ciastkami w rękę, aby się nie rozjeżdżały i drugą kroiłam. Gdyby zmiękły, byłyby niesmaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Ciasto wygląda wspaniale :) może jak moje umiejętności cukiernicze będą większe, to pokuszę się może na zrobienie takiego tortu. Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasiaw · 10 lat temu
    Witam!
    Chciałabym zrobić ten tort na urodziny mojej córki, będę więc wdzięczna za odpowiedz na 2 pytania:
    1.czy do masy zamiast chałwy można dodać np. mrożone truskawki, albo serek mascarpone? bo rozumiem że masa musi być mocno maślana aby masa cukrowa miała się do czego przylepić?
    2.czy jak zrobię masę cukrową z przepisu na Pani stronie wystarczy jej na pokrycie całego tortu czy trzeba zrobić więcej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu, rozwiązań jest wiele. Możesz całkowicie pominąć chałwę lub jeśli chcesz możesz biszkopt przełożyć całkowicie inną masą, a tylko całość pokryć masą maślaną. Wtedy albo mogłabyś zrobić tylko część masy maślanej z przepisu, albo wybrać "szybszą" masę maślaną np. masło z masą krówkową jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/500-tort-statek"]"Tort statek"[/url] lub możesz również cały tort posmarować nutellą.
      Masy cukrowej wystarczy jak zrobisz według przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Witam czy na przełożenie tego tortu starczyło by masy z tortu statek ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko możliwe, że tak. Dla pewności kupiłabym jednak dwie puszki kajmaku. Najwyżej jedną wykorzystasz do innego przepisu ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasmine · 11 lat temu
    CUDO!!!!!!!!!!!!!!! 10/10 za pomysłowość! Uwielbiam Twoje przepisy!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fox · 11 lat temu
    Świetny pomysł z biszkoptem pieczonym na dużej blasze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    wielki szacun. Cudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 11 lat temu
    buddy valastro wysiada przy tym torcie !!!! niesamowity !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Joanno tort jest przepiekny, dopracowany w kazdym detalu i pewnie pyszny jak wszystkie twoje ciasta.Gratulacje i czekam na nowe przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anett · 11 lat temu
    kiedy mysle ze uz niczym mnie nie zadziwisz bo zawsze mnie zachwycaja twoje wypieki to robisz cos takiego ze szczeka opada estes dla mnie the best dzieki za inspirace
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    veggie · 11 lat temu
    Uroczy pomył :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Joanno, tort wygląda bajecznie, co za pomysł - jesteś moim GURU cukierniczym :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Ale śliczny, gdybym ja taki dostała byłabym zachwycona: )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Super pomysl na torcik....wygląda rewelacyjnie.