Oreo brownies na ucieranym spodzie
To ciasto to wzbogacona wersja brownies. Składa się bowiem aż z trzech warstw. Dolna warstwa to ucierane ciasto z kawałkami czekolady, pośrodku ciasteczka oreo, a na górze pyszne, soczyste brownie.
Nie czekałam, aż ciasto całkowicie ostygnie i pozwoliłam sobie na kawałek lekko ciepły, gdy czekolada w środku jeszcze nie zastygła i była półpłynna. Bardzo smaczne. Smaczne jest również całkowicie wystudzone.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 50g czekolady gorzkiej
- 125g masła
- 100g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko (rozmiar M)
- 175g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Brownie:
- 200g czekolady gorzkiej
- 250g masła
- 3 jajka (rozmiar M)
- 50g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g mąki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 250g ciasteczek oreo
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto ucierane. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) kawałki czekolady.
- Ciasto przełożyć do formy kwadratowej lub prostokątnej o wymiarach ok. 20x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć np. formy żaroodpornej o podobnej wielkości. Ja użyłam formy o wymiarach 18x 27cm). Ciasto rozłożyć równomiernie łyżką.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C (grzałka góra- dół lub termoobieg: 150°C).
- Przygotować brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę.
- Na cieście ułożyć ciasteczka oreo. Na górę wyłożyć ciasto brownie i wyrównać.
- Piec około 30- 35min.
Smacznego.
Uwaga: Trudno jest przy tym cieście sprawdzić, kiedy jest dokładnie gotowe. Ważne jest, aby ciasto ucierane się upiekło, natomiast warstwa brownie powinna być w środku wilgotna. Dlatego trudno jest sprawdzać to ciasto patyczkiem. U mnie było gotowego po 35min. Zbyt długi pobyt w piekarniku spowoduje, że ciasto będzie za bardzo wysuszone.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker- Bakery” 3/2012. W przepisie zmniejszyłam ilość cukru w cieście ucieranym (ze 175g na 100g) i brownie (z 75g na 50g).
Czas przygotowania: |
około 30 min. | |
Czas pieczenia: |
około 35 min. | |
Liczba porcji: |
około 15 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |