Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.
Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
Kruszonka:
150 g masła (lub margaryny)
50 g czekolady gorzkiej
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych (u mnie górskich)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Czy zamiast oleju mozna dodac maslo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
2 lat temu
Zastanawiam sie czy mozna make zastapic maka migadlowa?I cukier Erythrit?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można użyć erytrytol, natomiast mąki migdałowej tutaj nie widzę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daniel·
3 lat temu
Pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aniac·
4 lat temu
CIASTO WSPANIALE, POLECAM!!!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aniac·
4 lat temu
dzisiaj meza urodziny i juz wiem co upieke, wielki smakosz tylko ciast domowych, a tu jeszcze czekolada i truskawki, zapowiada sie smakowicie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mery·
5 lat temu
Zdecydowanie mi się udało, ale to nie znaczy, że jestem zadowolona z efektu (happy) Wielka forma dość suchego i sytego ciasta. Poprawne, ale nudne. Zgodzę się jednak z przedmówczyniami - kruszonka jest perfekcyjna (nod) Użyłam mrożonych malim, niestety miałam ich dość mało. Może byłoby lepiej z większą ilością :?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Z truskawkami byłoby bardziej soczyste ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zasmucona·
6 lat temu
U mnie wyszedł zakalec :( nie mam pojęcia dlaczego... długo było mokre w środku, więc potrzymalam dłużej w piekarniku.. ciasto jak glina.. zapowiadało się tak pysznie ;(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
7 lat temu
Witam. Czy do ciasta mogę użyć malin że słoiczka lub wiśni z kompotu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Dobrze odsączone tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
10 lat temu
Zrobiłam, bo pięknie wygląda na zdjęciach - wręcz pachnie z komputera...;) I wyszło... bardzo, bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Pycha! U mnie wprawdzie tak pięknie nie wygląda, bo truskawki straciły tę żywo-czerwoną barwę (jak autorce udało sie ją zachować???), ale smakuje niebiańsko - do kawki w sam raz. Żałuję tylko, że sezon na truskawki jest taki krótki, ale już się zastanawiam czy potem da się je zastąpić innymi owocami tak żeby jednak ciasto nie straciło na smaku... Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bonifacy·
10 lat temu
Mniaaam. Polecam to ciasto w kuchni pachnie, ale powiem wam, że najlepsza to jest góra, wszystkie smaki świata.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
10 lat temu
Zrobiłam, wyszło pyszne, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
10 lat temu
Skuszona wyglądem ciasta dzisiaj postanowilam je upiec i oczywiście zdam relacje :) trzymajcie kciuki za beztalencie kulinarne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Można dodać zamiast świeżych truskawek mrożone ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
11 lat temu
Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie, pomimo małej modyfikacji. Część kakao, które miało trafić do ciasta zamieniłam na cynamon. Efekt - wyśmienity!!! Ciasto jest złociutkie co pięknie zgrało się czerwienią truskawek i tą wyrazistym brązem cudownej kruszonki. Pyszności! Zdecydowanie będę tu częstym gościem :-)
Serdeczne pozdrowienia dla autorki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
11 lat temu
Zrobiłam, wyszło przepysznie! Rzeczywiście na drugi, trzeci dzień nic nie straciło na smaku :) Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Chciałabym się zapytać czy jogurt naturalny można zamienić na kremową śmietankę i czy nadają się brzoskwinie z puszki (we wcześniejszych komentarzach było napisane, że można użyć brzoskwiń, ale nie było tam żadnej wzmianki o tym czy chodzi o świeże czy z puszki.
Gorąco pozdrawiam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Mogą być brzoskwinie zarówno z puszki jak i świeże.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
11 lat temu
Czy do ciasta można dodać agrest (ze słoika).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa R·
12 lat temu
Joanna a czy mogą być mrożone truskawki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że tak. Nie rozmrażałabym ich wcześniej, tylko ułożyłabym mrożone owoce na cieście.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
cychaa·
12 lat temu
Jakie inne owoce nadają się do tego ciasta? Prosze o szybka odpowiedź :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Właściwie to mogą być dowolne np: porzeczka, brzoskwinie, gruszki, maliny, wiśnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jola·
12 lat temu
A po co platki owsiane?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Jolu do kruszonki, która dzięki nim jest szczególnie smaczna i chrupiąca.