Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

43 Komentarzy
Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką

Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.

Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
  • 125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)

Kruszonka:

  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g płatków owsianych (u mnie górskich)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
  2. Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.

2

3

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.

4

  1. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.

5

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.

6

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Ciasto przed i po upieczeniu:

8

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 miesięcy temu
    Czy zamiast oleju mozna dodac maslo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 1 lat temu
    Zastanawiam sie czy mozna make zastapic maka migadlowa?I cukier Erythrit?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniel · 2 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aniac · 3 lat temu
    CIASTO WSPANIALE, POLECAM!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aniac · 3 lat temu
    dzisiaj meza urodziny i juz wiem co upieke, wielki smakosz tylko ciast domowych, a tu jeszcze czekolada i truskawki, zapowiada sie smakowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mery · 4 lat temu
    Zdecydowanie mi się udało, ale to nie znaczy, że jestem zadowolona z efektu (happy) Wielka forma dość suchego i sytego ciasta. Poprawne, ale nudne. Zgodzę się jednak z przedmówczyniami - kruszonka jest perfekcyjna (nod) Użyłam mrożonych malim, niestety miałam ich dość mało. Może byłoby lepiej z większą ilością :?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zasmucona · 5 lat temu
    U mnie wyszedł zakalec :( nie mam pojęcia dlaczego... długo było mokre w środku, więc potrzymalam dłużej w piekarniku.. ciasto jak glina.. zapowiadało się tak pysznie ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Witam. Czy do ciasta mogę użyć malin że słoiczka lub wiśni z kompotu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Zrobiłam, bo pięknie wygląda na zdjęciach - wręcz pachnie z komputera...;) I wyszło... bardzo, bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Pycha! U mnie wprawdzie tak pięknie nie wygląda, bo truskawki straciły tę żywo-czerwoną barwę (jak autorce udało sie ją zachować???), ale smakuje niebiańsko - do kawki w sam raz. Żałuję tylko, że sezon na truskawki jest taki krótki, ale już się zastanawiam czy potem da się je zastąpić innymi owocami tak żeby jednak ciasto nie straciło na smaku... Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bonifacy · 9 lat temu
    Mniaaam. Polecam to  ciasto w kuchni pachnie, ale powiem wam, że najlepsza to jest góra, wszystkie smaki świata. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    Zrobiłam, wyszło pyszne, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 9 lat temu
    Skuszona wyglądem ciasta dzisiaj postanowilam je upiec i oczywiście zdam relacje :) trzymajcie kciuki za beztalencie kulinarne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Można dodać zamiast świeżych truskawek mrożone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 10 lat temu
    Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie, pomimo małej modyfikacji. Część kakao, które miało trafić do ciasta zamieniłam na cynamon. Efekt - wyśmienity!!! Ciasto jest złociutkie co pięknie zgrało się czerwienią truskawek i tą wyrazistym brązem cudownej kruszonki. Pyszności! Zdecydowanie będę tu częstym gościem :-)
    Serdeczne pozdrowienia dla autorki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Zrobiłam, wyszło przepysznie! Rzeczywiście na drugi, trzeci dzień nic nie straciło na smaku :) Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Chciałabym się zapytać czy jogurt naturalny można zamienić na kremową śmietankę i czy nadają się brzoskwinie z puszki (we wcześniejszych komentarzach było napisane, że można użyć brzoskwiń, ale nie było tam żadnej wzmianki o tym czy chodzi o świeże czy z puszki.
    Gorąco pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 10 lat temu
    Czy do ciasta można dodać agrest (ze słoika).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa R · 10 lat temu
    Joanna a czy mogą być mrożone truskawki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Myślę, że tak. Nie rozmrażałabym ich wcześniej, tylko ułożyłabym mrożone owoce na cieście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cychaa · 11 lat temu
    Jakie inne owoce nadają się do tego ciasta? Prosze o szybka odpowiedź :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Właściwie to mogą być dowolne np: porzeczka, brzoskwinie, gruszki, maliny, wiśnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 11 lat temu
    A po co platki owsiane?