Śmietanowiec

106 Komentarzy
Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego, białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych. Ciasto to przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 8 miesięcy temu
    Czy trzeba dać herbatniki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Cukier zwykły ? Czy puder ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 1 lat temu
    Ile tej żelatyny dać? Całe opakowanie czy mniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babcia Kasia · 2 lat temu
    Przepis na deser precyzyjny,nic nie może się nie udać,niestety smakowo mnie nie zachwycił, może gdyby dodać wanilii nabrałby wyrazu a tak jest to smak lekko słodkiej ubitej śmietany
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martyna · 3 miesięcy temu
      Pyszny deser! A smakuje tak jak powinien czyli składnikami z których powstał. Dziwne żeby ciasto ze śmietany smakowało czymś innym. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 2 lat temu
    Robię ten smakołyk kilka razy w roku,zawsze się udaje i jest przepyszny👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mata · 2 lat temu
    Czy jogurt z cukrem dodać do jeszcze ciepłej żelatyny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adia · 2 lat temu
    Ciasto wyszło bardzo dobre! Nie rozumiem negujących komentarzy, jeżeli ktoś nie potrafi dobrze rozpuścić żelatyny i wymieszać ją z masą lub ubić śmietany to proponuje kupić w cukierni bądź poćwiczyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Witaj wczoraj zrobiłam śmietanowiec wg przepisu tylko zamiast kremówki śmietana 18% wyszedł wyśmienity (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek · 2 lat temu
    Łącznie ma być ok 60 gram cukru. W dwóch punktach: 4 i 5 jest taka informacja, ale nie ma konkretów. Czy w pkt 4 dodać 30 g i w pkt również 30 gram???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, łacznie dodajemy 60 g cukru. Dodajemy go do jogurtu (punkt 4). W punkcie 5 podałam tylko jak wymieszać ten jogurt posłodzony z żelatyną ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Dokładnie robiłam wczoraj mega pyszne. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Chciałam wykorzystać zalegające galaretki i śmietanę, więc stwierdziłam, że ten przepis będzie idealny. I pewnie by był, gdybym doczytała co zrobić z galaretkami 🤣 rozpuściłam je jak na opakowaniu, ale niestety nie chciały się kroić, całość wyglądała jak mamałyga, ale smaczna, moja rada czytać przepisy od A do Z 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 lat temu
      Ja właśnie też dopiero teraz zaywazylam że to miało być 250ml A nie pół litra :) ale moje galaretki się kroją więc może nie będzie tak źle :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Szukam przepisu, żeby wykorzystać 3 śmietanki 36 procent z Piątnicy po 200g lub 2 śmietanki 30 procent Zott po 200g. Jogurt grecki mam 400g i naturalny też 400g. Czy śmietankowiec będzie dobry bez galaretek w środku a włożę mrożone maliny do środka? I czy on smakuje jak sernik na zimno? I jaka różnica w smaku będzie między użyciem jogurtu greckiego a naturalnego? Czy dać lepiej tortownicę 22 czy 24 przy ilości mniejszej moich składników?
    P.S. Jogurty mają jednak po 330 g
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli jogurty mają po 330g to odmierz łącznie 600g i zrób jak w przepisie ;)
      Tak, on smakuje jak sernik na zimno.
      Maliny będą tutaj pasować. Możesz jeszcze zrobić na wierzch galaretkę malinową ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Ciasto wyszło rewelacyjnie, przepis świetny (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Czekałam aż żelatyna będzie zimna zrobiłam tak jak piszą w komentarzach a mimo tego dodając już jogurtu do żelatyny w małej ilości zrobili się grudy, ciasto też nie stężało przez to że śmietana była jakaś zla, nie polecam zmietany z Lidla nie chce się ubić, dopiero po dodaniu fixu było w miarę okej, jedna wielka porażka nie polecam tego przepisu (envy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.Czytanie ze zrozumieniem.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Witam, czy smietanowiec moze byc z twarogu na sernik z wiaderka ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Witam, czy jogurt ma być w temperaturze pokojowej czy bezpośrednio wyjęty z lodówki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Czy koniecznie trzeba robić to z biszkoptami czy można ominąć?ominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Ja robiłam śmietanowiec nie raz i wychodził. Trzeba po prostu wiedzieć żeby ostudzić żelatynę i nie wlewać do reszty tylko trochę wymieszać na początek z jogurtem. W innym wypadku powstaną grudki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reszka · 4 lat temu
    Śmietanowiec wyszedł idealnie, pięknie się prezentuje i swietnie smakuje. Wyszedł jak z obrazka dzięki komentarzom, wiedziałam co zrobić by nie było grudek, żeby żelatynę podgrzać max 15 sek. w mikrofali itd itp. Przede wszystkim to od poczatku wiedziałam, że będę używała miksera, na najniższych obrotach ale wymieszam wszystko mechanicznie i jestem przekonana że to był klucz do sukcesu. Zatem polecam! A człowiek uczy się i na cudzych błędach:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Rewelacja 😊 pysznie i szybko 😋 polecam 👍