Śmietanowiec

108 Komentarzy
Śmietanowiec

Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego, białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.

To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej wymieszanej z kostkami galaretek. Można wylać ją na warstwę podłużnych biszkoptów. W wersji bezglutenowej należy zrezygnować z biszkoptów lub użyć bezglutenowych. Ciasto to przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga ono pieczenia. Jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 60g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
  • ewentualnie podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
  2. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.

3

  1. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 10 miesięcy temu
    Czy trzeba dać herbatniki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Cukier zwykły ? Czy puder ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 1 lat temu
    Ile tej żelatyny dać? Całe opakowanie czy mniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To będzie 17 g żelatyny w proszku.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 14 dni temu
        Wyszło mi na wadze 27 g, w sensie te 7 płaskich łyżeczek…
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 14 dni temu
          Oj nie, to dużo za dużo. Należy dać płaskie łyżeczki. Wiadomo, że łyżeczka łyżeczce nie równa, ale to za duża rozbieżność. Proszę przyjąć, że jedna płaska łyżeczka to 2,5 grama.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babcia Kasia · 2 lat temu
    Przepis na deser precyzyjny,nic nie może się nie udać,niestety smakowo mnie nie zachwycił, może gdyby dodać wanilii nabrałby wyrazu a tak jest to smak lekko słodkiej ubitej śmietany
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martyna · 5 miesięcy temu
      Pyszny deser! A smakuje tak jak powinien czyli składnikami z których powstał. Dziwne żeby ciasto ze śmietany smakowało czymś innym. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 2 lat temu
    Robię ten smakołyk kilka razy w roku,zawsze się udaje i jest przepyszny👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mata · 2 lat temu
    Czy jogurt z cukrem dodać do jeszcze ciepłej żelatyny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adia · 2 lat temu
    Ciasto wyszło bardzo dobre! Nie rozumiem negujących komentarzy, jeżeli ktoś nie potrafi dobrze rozpuścić żelatyny i wymieszać ją z masą lub ubić śmietany to proponuje kupić w cukierni bądź poćwiczyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Witaj wczoraj zrobiłam śmietanowiec wg przepisu tylko zamiast kremówki śmietana 18% wyszedł wyśmienity (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek · 2 lat temu
    Łącznie ma być ok 60 gram cukru. W dwóch punktach: 4 i 5 jest taka informacja, ale nie ma konkretów. Czy w pkt 4 dodać 30 g i w pkt również 30 gram???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, łacznie dodajemy 60 g cukru. Dodajemy go do jogurtu (punkt 4). W punkcie 5 podałam tylko jak wymieszać ten jogurt posłodzony z żelatyną ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Dokładnie robiłam wczoraj mega pyszne. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Chciałam wykorzystać zalegające galaretki i śmietanę, więc stwierdziłam, że ten przepis będzie idealny. I pewnie by był, gdybym doczytała co zrobić z galaretkami 🤣 rozpuściłam je jak na opakowaniu, ale niestety nie chciały się kroić, całość wyglądała jak mamałyga, ale smaczna, moja rada czytać przepisy od A do Z 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 3 lat temu
      Ja właśnie też dopiero teraz zaywazylam że to miało być 250ml A nie pół litra :) ale moje galaretki się kroją więc może nie będzie tak źle :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Szukam przepisu, żeby wykorzystać 3 śmietanki 36 procent z Piątnicy po 200g lub 2 śmietanki 30 procent Zott po 200g. Jogurt grecki mam 400g i naturalny też 400g. Czy śmietankowiec będzie dobry bez galaretek w środku a włożę mrożone maliny do środka? I czy on smakuje jak sernik na zimno? I jaka różnica w smaku będzie między użyciem jogurtu greckiego a naturalnego? Czy dać lepiej tortownicę 22 czy 24 przy ilości mniejszej moich składników?
    P.S. Jogurty mają jednak po 330 g
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli jogurty mają po 330g to odmierz łącznie 600g i zrób jak w przepisie ;)
      Tak, on smakuje jak sernik na zimno.
      Maliny będą tutaj pasować. Możesz jeszcze zrobić na wierzch galaretkę malinową ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Ciasto wyszło rewelacyjnie, przepis świetny (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Czekałam aż żelatyna będzie zimna zrobiłam tak jak piszą w komentarzach a mimo tego dodając już jogurtu do żelatyny w małej ilości zrobili się grudy, ciasto też nie stężało przez to że śmietana była jakaś zla, nie polecam zmietany z Lidla nie chce się ubić, dopiero po dodaniu fixu było w miarę okej, jedna wielka porażka nie polecam tego przepisu (envy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.Czytanie ze zrozumieniem.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Witam, czy smietanowiec moze byc z twarogu na sernik z wiaderka ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Witam, czy jogurt ma być w temperaturze pokojowej czy bezpośrednio wyjęty z lodówki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Czy koniecznie trzeba robić to z biszkoptami czy można ominąć?ominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Ja robiłam śmietanowiec nie raz i wychodził. Trzeba po prostu wiedzieć żeby ostudzić żelatynę i nie wlewać do reszty tylko trochę wymieszać na początek z jogurtem. W innym wypadku powstaną grudki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reszka · 4 lat temu
    Śmietanowiec wyszedł idealnie, pięknie się prezentuje i swietnie smakuje. Wyszedł jak z obrazka dzięki komentarzom, wiedziałam co zrobić by nie było grudek, żeby żelatynę podgrzać max 15 sek. w mikrofali itd itp. Przede wszystkim to od poczatku wiedziałam, że będę używała miksera, na najniższych obrotach ale wymieszam wszystko mechanicznie i jestem przekonana że to był klucz do sukcesu. Zatem polecam! A człowiek uczy się i na cudzych błędach:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Rewelacja 😊 pysznie i szybko 😋 polecam 👍