Ciasto piankowe z galaretką

77 Komentarzy
Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki. W sezonie letnim można ubogacić ciasto świeżymi owocami.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki* tego samego koloru (np. truskawkowe, malinowe)
  • 1 litr słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 500 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
  • 1 galaretka, dowolna

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku i 1 łyżkę wody.
  4. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką (lub miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach), tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  6. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  7. Przygotować piankę: 2 galaretki w proszku rozpuścić łącznie w 500 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Następnie wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie tężejąca ubić śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na średnie i dalej miksując, wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. (Należy rozłożyć piankę tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a pianką i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.

2

  1. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę**. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Uwaga:

* Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, aby użyć 500 ml wody do jej przygotowania.

** U mnie w formie nie zmieściła się cała galaretka. Sporo pozostało. Wlewałam galaretkę do formy, umieszczonej już w lodówce, po sam brzeg formy.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto piankowe z galaretką Ciasto piankowe z galaretką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 miesięcy temu
    Czy mogłabym zrobić to ciasto w tortownicy o średnicy 27cm? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak, jak najbardziej, tylko ilość składników proszę przeliczyć według przelicznika form do pieczenia znajdującego się w menu górnym lub bocznym (w "Porady").
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 1 lat temu
    Na ile porcji jest to ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liwia · 3 lat temu
    Witam. Jakie inne owoce poleca Pani do tego ciasta? Mogą być borówki a galaretka owoce leśne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Mam pytanko, czy można pomieszać śmietankę 30% i serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można, ale nie dawałabym za dużo serka, aby nie było na zwarte.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Witam,Chce dać zamiast truskawek jabłka, czy dodać coś do nich? Żeby nie wyszła papka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Ciasto mega pyszne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Witam,
    ile takie ptasie mleczko moze siedziec w lodowce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    Bardzo polecam, przepyszne i super wychodzi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Mniam (heart) :headphone o) 8-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Brygida Surowiec · 4 lat temu
    Czy mogę dać 0,5 śmietany 36% i 0,5 śmietany 30%, czy lepiej ich nie mieszać i zdecydować się na jedna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam. Chcę zrobić to ciasto i mam pytanie do tej pianki. Zawsze robiłam piankę z 2 galaretek i 0,5l śmietany + 500ml wody a tu jest z 1 litra i tylko 2 galaretki. To nie będzie lejące?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, nie będzie lejąca. Bita śmietana dobrze ubita jest sztywna. Galaretka ją jeszcze usztywnia. Będzie bardziej piankowa i lżejsza niż twoja ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bieta · 4 lat temu
    Dzięki, tak zrobię, jak już zacznie się niedługo sezon truskawkowy. :)Zrobiłam z proporcji w przepisie, ale na tortownicy i wyszedł pyszny piankowy torcik. Użyłam brzoskwiń z puszki. Wizualnie ciasto ładnie się prezentowało (sama pianka miała kilka cm), tylko niestety zepsułam galaretkę, bo za szybko dałam i rozlała się. A byla taka ładna, niebieska. 😉 Muszę poszukać na Twojej stronie porad odnośnie galaretki, bo słabo mi wychodzi ten temat. Dziękuję za kolejny ciekawy przepis i pozdrawiam serdecznie. ☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Odnoście galeratki. Jeśli pianka dotyka szczelnie brzegów formy to można wylać ją płynną, chłodną na wierzch. Ja tak zawsze robię, że właśnie warstwę pod galaretką rozkładam dokładnie do wszystkich brzegów formy i później spokojnie wylewam na górę płynną, zimną galaretkę. Jeśli są szczeliny to trzeba chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aż zacznie tężeć i dopiero wyłożyć na ciasto. (Trzeba do niej zaglądać, żeby za bardzo nie stężała).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bieta · 4 lat temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mam, niestety, formy z odpinanym brzegiem, ale rozważam wykonanie ciasta na tortownicy. Wg przelicznika form powinnam zrobić z ok. połowy proporcji - nie będzie to zbyt mizernie (wizualnie, bo smak na pewno ok) wyglądać? Ewentualnie, co myślisz o zrobieniu ciasta z tej proporcji w tortownicy i wykończeniu go z użyciem obręczy do tortu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jak przeliczysz składniki na tortownicę według przelicznika, to wysokość ciasta pozostanie taka sama ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bieta · 4 lat temu
    Mam 3 pytania:1. Czy ciasto da się w całości wyciągnąć bez uszczebku, czy też kroi się je w formie?2. Czy jedna puszka brzoskwiń wystarczy, jeśli używam ich zamiast truskawek?3. Czy gotowemu ciastu nic się nie stanie poza lodówką przez 2-3 godz. transportu w samochodzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      1. Polecam formę z odpinanym brzegiem (jak tortownica, tylko prostokątna). Możesz też kroić w formie.2. Tak, duża puszka myślę, że wystarczy.3. Trzymane w formie przy takiej, chłodnawej pogodzie jak teraz wytrzyma. Najlepiej jak dojedziesz, włóż do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne, szybkie i proste w wykonaniu, znieknelo bardzo szybko. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Witam! Czy zamiast 60 g mąki pszennej i 60 g mąki ziemniaczanej moge zastosować po prostu 120 g mąki pszennej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Do biszkoptu polecam dodać mąkę ziemniaczaną. Nie musi być połowa, ale chociaż 1/4 ilości mąki. Nadaje ona puszystości biszkoptowi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 8 lat temu
    Witam.Chcialabym zrobic podobna mase,ale z serka mascarpone (mam nadwyzki)ile by trzeba galaretek na 600 g serka? Prosze o pomoc.Pozdrawiam.k
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łucja · 8 lat temu
    Upiekłam biszkopt i po ostygnięciu wydaje się dość suchy. Czy ma taki być i potem sam 'namoknie' (gdy wyłoży się piankę), czy go czymś lepiej jeszcze przed nałożeniem pianki nasączyć? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna Staszewska · 5 lat temu
      Używam przepisu na ten biszkopt gdy robie torty. Nie nasaczam go ale można ale smaruje np.konfitura lub dżemem ... z nasaczaniem mozna nie raz przesadzic
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 4 lat temu
      Żeby nie wychodził suchy wystarczy odrobinę mniej dodawać mąki. Np zamiast półtorej szklanki mąki to tylko szklankę. Ładne wychodzą też wtedy rolady bo biszkopt jest sprężysty☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Zrobiłam! super:) na małą okrągłą brytfankę zostało mi pianki do miseczki:) Polecam przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aguś · 8 lat temu
    czy gotowe ciasto wytrzyma mi dwie godziny bez lodówki? chciałam je przywieźć do znajomych