Ciasto piankowe z galaretką

77 Komentarzy
Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki. W sezonie letnim można ubogacić ciasto świeżymi owocami.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki* tego samego koloru (np. truskawkowe, malinowe)
  • 1 litr słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 500 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
  • 1 galaretka, dowolna

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku i 1 łyżkę wody.
  4. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką (lub miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach), tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  6. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  7. Przygotować piankę: 2 galaretki w proszku rozpuścić łącznie w 500 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Następnie wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie tężejąca ubić śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na średnie i dalej miksując, wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. (Należy rozłożyć piankę tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a pianką i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.

2

  1. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę**. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Uwaga:

* Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, aby użyć 500 ml wody do jej przygotowania.

** U mnie w formie nie zmieściła się cała galaretka. Sporo pozostało. Wlewałam galaretkę do formy, umieszczonej już w lodówce, po sam brzeg formy.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto piankowe z galaretką Ciasto piankowe z galaretką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 8 lat temu
    Witam, czy można użyć mrożonych truskawek? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie polecam. Nie będzie to ładnie wyglądać. Lepiej użyj np. brzoskwiń z puszki. Możesz dodać też galaretkę brzoskwiniową i zrobić brzoskwiniową piankę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    czy galaretka,ktora wyleje na pianke ma być tylko chlodna,czy lekko twarda?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Magdo, jeśli piankę rozłożyć tak w formie, że będzie przylegać do ścianek formy to wylej chłodną. Jeśli będą luki między pianką a formą musisz poczekać, aż zacznie tężeć, bo inaczej spłynie bokami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, czy to już nie będzie to, o co chodzi? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Musi być słodka śmietana. Jogurtu nie da się ubić na puch i to już nie będzie pianka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 5 lat temu
        Ja robię często z jogurtu naturalnego i zawsze jest pysznie (heart)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna Staszewska · 5 lat temu
      A ja taki deser na szybko i z braku laku robie z mleka. Co do jogurty polecam próbować ale nie wiem jaka konsystencja wyjdzie.
      W zalaczniku wersja na szybko z mlekiem. Bita smietana u gory
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 9 lat temu
    Witam serdecznie!

    Ciasto wyszlo najlepsze na swiecie pozdrawiam i dziekuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Ciacho pychotka .
    Ja do biszkoptu dodałam zamiast wody 1,5 łyżki octu i 3 łyżki oliwy bo jest to mój najlepszy przepis a do pianki dodałam 3 śmietan-fix i 2 łyżki cukru pudru i w ten sposób pianka nie musiała tężeć przed wylaniem galaretki,
    Polecam przepis myślę że każdemu powinno wyjść super ciacho :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 lat temu
    Placek wyszedł idealny i pyszny, bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pychotka · 10 lat temu
    Witam, tzn czy można przyspieszyć jakoś tężenie galaretki by móc ją dodać do śmietany ? Bo podejrzewam że dłuuugo będzie tężeć.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz ją wstawić do zimnej wody lub lodówki. Tylko pilnuj, aby za bardzo nie zastygła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Ciasto świetne ! Polecam :lol: :lol: :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Dziękuje za przepis nareszcie udało mi się ciasto z pianką! Ciasto leży od pół godziny w lodówce, ale już musiałam kawałek spróbować i jest pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Kiedyś robiłam podobne ciasto z pianką ze śmietanki i galaretki tylko przy wlewaniu tężejącej galaretki do ubitej śmietany całość się zwarzyła:( mam więc pytanie do Pani Joanny- jak można tego uniknąć? Może zrobiłam jakiś błąd, którego nawet nie jestem świadoma.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ewo, jeśli śmietana będzie ubita na sztywno, a galaretka tężejąca i będziesz ją dodawać stopniowo to nie powinno się nic zwarzyć. Gdy składniki się połączą należy od razu wyłączyć mikser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Witam! Czy do Twojego ciasta można użyć brzoskwin z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olcia700 · 11 lat temu
    Dziękuję za przepis, ciasto wyszło naprawdę świetne! Polecam, także zamiast truskawek i truskawkowych galaretek brzoskwiniowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Zrobiłam i to ciasto. Wyszło idealnie:) bardzo dobre polecam.
    Jestem wielką fanką Twojego bloga:)
    pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Zrobiłam piankę ale z jeżynami i dodałam płynnej galaretki. Synkowi tak smakowało że zażyczył sobie na urodziny zamiast torta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 11 lat temu
    Czy można to cisto zrobić z bananami? Mam 12 lat robiłam już papugowe ciasto wyszło trochę za słodkie więc teraz wolę się upewnić czy można. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pazurek77 · 11 lat temu
    Ja natomiast wlewam tę gotową masę do pucharków wcześniej na ich spód krusząc biszkopciki:) polecam:)..ps.żeby uzystać efekt teczy można użyć kilka kolorów galeretek:) smacznego:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Pyszne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agi · 11 lat temu
    wysmienity zimny deserek ,smakowal wspaniale ..dziekuje za super przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    troszkę zmodyfikowałam przepis, mianowicie zwinęłam biszkopt i wyszła całkiem fajna rolada z ptasim mleczkiem, tyle, że bez owoców
    ps. przepisy są super, inspirują do działania:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 11 lat temu
    bardzo fajne ;***