
Lekki, orzeźwiający tort biszkoptowy w kształcie kuli wypełniony delikatnym, piankowym kremem serowym o smaku truskawkowo- kokosowym.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - ¾ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
 - ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
 - 1 szklanka cukru (lub 200 g)
 - 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)
 
Nadzienie:
- 200 g truskawek
 - 500 g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
 - 150 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 60 g wiórków kokosowych
 - 8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
 - 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
 
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy (ok. 350g)
 - 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - kilka truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
 - Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak, aby powstały trzy blaty.
 - Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
 - Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6,5 trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.
 

- Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
 - Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
 - Żelatynę namoczyć w sześciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i wiórki kokosowe. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
 - Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
 - Krem wyłożyć na biszkopt w misce i przykryć trzecim blatem biszkoptu.
 - Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
 - Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z trzeciego, dolnego biszkoptu.
 - Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 sztuki zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzie miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
 - Ciasto przechowywać w lodówce.
 
Uwagi:
szklanka= 250ml
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 1 1/2 godz. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 30 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
2 godz. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 12- 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 


¾