Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone i twarogu. Sernik pokryty jest grubą warstwą truskawkową.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
60 g cukru
200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
100 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Polewa truskawkowa:
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
75 g masła
120 g cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Przygotować polewę truskawkową: Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować, mieszając. Osobno wymieszać budyń w proszku z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać, mieszając trzepaczką, rozmieszany budyń. Gotować, mieszając, ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Polewę truskawkową wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uwaga:
W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Uwielbiam tę owocową masę na górze . Chciałabym jednak dla odmiany wykorzystać pulpę z mango. Czy sprawdziłaby się w tym przepisie zamiast truskawek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MAŁGORZATA GACZYŃSKA·
9 lat temu
do sernika oraz puree truskawkowego budyń ma być na 1/2 l mleka czy 3/4 litra mleka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
We wszystkich przepisach na mojej stronie zawsze 1 opakowanie budyniu jest na 500ml mleka ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
joanna j·
10 lat temu
Ten sernik robie jak sie tylko zaczyna sezon truskawkowy, wychodzi za kazdym razem super. Wszyscy sa zachwycenie, jest tak pyszny nie mozna sie nim przejesc. Czasem pieke ten sernik co tydzien i zawsze miksuje porcje truskawek i zamrazam zebym mogla jesienia albo zima jeszcze raz upiec.
Ja wkladam maslo zamiast margaryny teperature zmniejszam na 165-170 ºC mam piecyk elektryczny.
Joanna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zu·
10 lat temu
Ciasto nie wyszło. Kruche ciasto wyszło zdecydowanie zbyt klejące, twaróg i mascarpone na które wydałam kupę pieniędzy spaliło się w piekarniku po bokach, a w środku było kompletnie płynne a wszystkie składniki dodałam w dokładnie tych samych ilościach, które podane były w przepisie (mam wagę kuchenną). Zmarnowane pieniądze i czas. Może mam dziwny piekarnik...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janka od witraży·
2 lat temu
Złej baletnicy... Opis brzmi jak problem z piekarnikiem, albo brak zastosowania się do wytycznych w przepisie. Co do wydania "kupy pieniędzy" - mało kogo obchodzi, że żyjesz w nędzy. Mój mąż pracuje uczciwie i zarabia dobrze, więc zakup żadnego ze składników nie sprawi problemu w normalnym gospodarstwie domowym. Sernik wyszedł fantastycznie, przepis dodaję do ulubionych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ata·
11 lat temu
Sernik jest pyszny. Wyszedł identycznie jak na zdjęciu. Mialam tylko problem z puree truskawkowym - przy gotowaniu zrobiły mi się grudki, ale przetarlam masę przez sito i wyszło super gładkie. Zmieniłam delikatnie proporcje , dałam 75 dag twarogu i 25 dag mascarpone. Wyszło pysznie. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Wankowicz·
11 lat temu
Serniczek wyszedł przepyszny! Łatwy acz efektowny czyli tak jak lubie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emilia·
11 lat temu
Bardzo dobry sernik, delikatny, mało slodki polecam :roll:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
11 lat temu
Sernik jest przepyszny. Gościł na moim stole podczas świąt wielkanocnych i wszystkich baardzo smakował.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
12 lat temu
Pycha, rewelacja, za rok będzie ponownie u nas gościł. Chyba, że nikt nie wyje truskawek z zamrażarki to zrobię go też zimą. Puree truskawkowe wyszło mi bardziej leiste niż na zdjęciu, ale pycha jak spływało delikatnie na urojone kawałki. Polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasix·
12 lat temu
Czy zamiast truskawek mozna uzyc np malin?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
sernik jest naprawdę cudowny! dzięki tej stronie odkryłam swój talent cukierniczy! korzystam tylko z tych przepisów. Proszę o wiecej nowych!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
Zrobiam ten sernik i smak ma super tylko nie wiem dlaczego ale mi dość mocno opadl. Pewno coś sknocilam, bo w pieczeniu jestem nowicjuszką:). Ale nie poddam się i spróbuję jeszcze raz zrobić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że wszystko zrobiłaś dobrze. Ten sernik mocno rośnie, a po upieczeniu opada. Ważne, aby studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach, to wtedy równo opadnie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
12 lat temu
Przepis wypróbowany i na pewno zagości na moim stole jeszcze nie jeden raz. Smakuje wybornie:) wiele osób myślalo że jest to sernik na zimno, bez pieczenia:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinia·
12 lat temu
Ten serniczek jest przepyszny, zrobiłam go w zeszłym tygodniu, zniknął błyskawicznie. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
12 lat temu
Serniczek wygląda cudownie pysznie. Chętnie bym zjadła choć kawałeczek.
Super!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
12 lat temu
Jeny, wygląda wspaniale! Zakochałam się :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ann·
12 lat temu
cudny ten sernik.. ja boje się jeszcze eksperymentować z mascarpone czy ricottą :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
8 lat temu
Nie ma się co bać mascarpone. Ja miałam tak samo, a okazuje się że ten serek jest super i nie zepsułam z nim jeszcze żadnego ciasta. A ten serniczek wygląda super i napewno tez tak smakuje. Będę go testować:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
12 lat temu
ŚWIETNY POMYSŁ! na pewno wypróbuje w najbliższym czasie:)