8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
300 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
dżem truskawkowy (ok. 350g)
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak, aby powstały trzy blaty.
Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6,5 trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.
Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
Żelatynę namoczyć w sześciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i wiórki kokosowe. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
Krem wyłożyć na biszkopt w misce i przykryć trzecim blatem biszkoptu.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z trzeciego, dolnego biszkoptu.
Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 sztuki zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzie miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
Witam,dojrzewam do tego tortu powoli. planuję że będzie dołem sukni Barbie i takie mam pytanie do Pani: czy jeśli zrobię masę budyniową taką jak w przepisie na dekorowanie koszyczka-jajka wielkanocnego, to będzie się to smakowo komponować ze środkiem z tego przepisu? oraz drugie pyt. czy w przypadku masy budyniowej należy najpierw wysmarować nią folię w misce tak jak w przepisie biedronce? pozdrawiam.
A ja niestety chyba zmarnowalam ciasto:(. Zamiast cukru dodalam cukier puder i nie pomyslalam ze bedzie slodsze i wyszlo okropnie slodkie, poratowalam sie sokiem z cytryny ale mimo wszystko masa jest slodka. Chlodzi sie w lodowce. Jutro bede robic warstwe zewnetrzna i mysle ze moze dodac duzo soku z cytryny zeby przelamac ten slodki smak?
Witam, mam pytanie czy żelatyna jest konieczna w przepisie? Nie lobię z nią pracować, bo wychodzą mi zawsze "gluty" (że się tak wyrażę) gdy ją dodaje do czegoś :/
Przepis super:),ale jak zwykle musiałam dodać coś od siebie zasmiast 500g serka dałam 1 serek mascarpone oraz 300g serka waniliowego--nie dodałam również kokosów.Smak wzbogaciłam odrobiną esencji z laski wanilii mniami:)