Miękkie, babkowe ciasto kakaowe na jogurcie z owocami sezonowymi i pyszną, czekoladową kruszonką. Ciasto zrobiłam ze świeżymi truskawkami i był to bardzo dobry wybór. Owoce dodają soczystości, a kruszonka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady jest mega chrupiąca. Również możecie użyć innych owoców, ponieważ ciasto jest dość gęste i powinno udźwignąć dowolne owoce. Jabłka, gruszki, czy brzoskwinie proponuję pokroić w ósemki lub kostkę.
Wydaje mi się, że na drugi, czy trzeci dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
125 ml jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
Kruszonka:
150 g masła (lub margaryny)
50 g czekolady gorzkiej
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych (u mnie górskich)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem/ margaryną i posypnej mąką). Odstawić na bok.
Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. W innej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość wymieszać łyżką. Odstawić na bok lub wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przesiać i odstawić na bok. Odmierzyć jogurt i olej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać w odstępach po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Następnie na najniższych obrotach lub mieszająć szpatułką, dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką. (Jest jej dość dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Zdecydowanie mi się udało, ale to nie znaczy, że jestem zadowolona z efektu (happy) Wielka forma dość suchego i sytego ciasta. Poprawne, ale nudne. Zgodzę się jednak z przedmówczyniami - kruszonka jest perfekcyjna (nod) Użyłam mrożonych malim, niestety miałam ich dość mało. Może byłoby lepiej z większą ilością :?
U mnie wyszedł zakalec :( nie mam pojęcia dlaczego... długo było mokre w środku, więc potrzymalam dłużej w piekarniku.. ciasto jak glina.. zapowiadało się tak pysznie ;(
Zrobiłam, bo pięknie wygląda na zdjęciach - wręcz pachnie z komputera...;) I wyszło... bardzo, bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Pycha! U mnie wprawdzie tak pięknie nie wygląda, bo truskawki straciły tę żywo-czerwoną barwę (jak autorce udało sie ją zachować???), ale smakuje niebiańsko - do kawki w sam raz. Żałuję tylko, że sezon na truskawki jest taki krótki, ale już się zastanawiam czy potem da się je zastąpić innymi owocami tak żeby jednak ciasto nie straciło na smaku... Pozdrawiam :)
Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie, pomimo małej modyfikacji. Część kakao, które miało trafić do ciasta zamieniłam na cynamon. Efekt - wyśmienity!!! Ciasto jest złociutkie co pięknie zgrało się czerwienią truskawek i tą wyrazistym brązem cudownej kruszonki. Pyszności! Zdecydowanie będę tu częstym gościem :-)
Serdeczne pozdrowienia dla autorki!
Chciałabym się zapytać czy jogurt naturalny można zamienić na kremową śmietankę i czy nadają się brzoskwinie z puszki (we wcześniejszych komentarzach było napisane, że można użyć brzoskwiń, ale nie było tam żadnej wzmianki o tym czy chodzi o świeże czy z puszki.
Gorąco pozdrawiam ;)