Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

178 Komentarzy
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  8. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

4

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

6

7

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: usa-kulinarisch

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agas · 4 lat temu
    Robiłam dwa razy, ciasto wyszło super 🙂 dziękuję za przepis ❤ drugi raz robiłam pół na pół maka pszenna z owsiana. Smak minimalnie gorszy niż z samej pszennej ale mimo obaw wyszło dobre 🙂 polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Udało się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirela · 4 lat temu
    Super przepis!!!! Super ciasto!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 4 lat temu
    Hej.. Zmodyfikowałem dałem skórkę z pomaranczy i sok z połowy pomarańczy i olejek migdałowy łyżeczkę... Wyszło kosmos..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Law · 5 lat temu
    A ja zrobiłam w ten sposób że pozwijalam paski w ślimaczki i ułożyłam w formie okrągłej jak na zdjęciu :) pycha 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Dobre, łatwe do przygotowania ciasto (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    A jeśli użyje tej wody...to też dać 150ml?czy więcej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Witam!Nie mam mleka...a chciałabym zrobić to ciasto...Czy mogę mleko zastąpić wodą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz, na pewno wyjdzie. Na ile wpłynie na smak, trudno mi powiedzieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 5 lat temu
    Świetny przepis 👍Lubię eksperymenty więc zrobiłem kilka wersji 😁 włącznie z nadzieniem z czosnku i natki pietruszki. Znika za każdym razem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeanette · 5 lat temu
    Lubie ciasta drożdżowe, ale miewam problemy. Nie mam robota planetarnego,wiec musze wyrabiać ręcznie i o ile ciasto na pizze po 10 minutach odchodzi od reki to to po 20 minutach wyrabiania i 3 krotnym podsypaniu mąka nadal sie troche klei...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ja, jeśli już muszę wyrabiać ręcznie to wyrabiam w misce i nie dosypuję dodatkowej mąki. Trzeba zbierać ciasto i uderzać o bok miski. Ciasto dobrze wyrobione będzie jednolite, elastyczne i złączy się w kulę. Są różne ciasta, jedne mniej, drugie bardziej klejące. To nie szkodzi, że nie całkiem odchodzi od ręki. Ważne, żeby było dobrze wyrobione, a wiadomo ręcznie trwa to dłużej niż mikserem. Nawet jak się będzie trochę kleić to po przełożeniu na blat posypany mąką, można ciasto z zewnątrz obsypać mąką (bez dodatkowego wgniatania mąki w ciasto) i ładnie się rozwałkuje ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jeanette · 5 lat temu
        Przy podsypywaniu zeszło z reki ;) Jak zbieram paski 1 na drugi to sie strasznie naciagaja i wydluzaja... a cynamon to chyba wyparował podczas pieczenia,mimo ze dalam wiecej niz w przepisie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 5 lat temu
      Ciasto przy wyrabianiu będzie się kleiło do rąk (do haka w robocie też się klei) ale po wyrośnięciu i podsypaniu (lekko!) mąką ślicznie odejdzie. Każde ciasto drożdżowe z dużą ilością masła ma to właśnie do siebie że jest ,,lejące". Proponuję wyrabiać w dużej misce a nie na stolnicy - wtedy takie luźne można odstawić bez konieczności odklejenia od blatu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Co się skończy, muszę piec na nowo:) kolejny sprawdzony przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    U nas tyle zostało. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego. Tak smakowało, a jak jest ciepłe to jeszcze lepiej smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Przepyszne wyszło! Dodałam jesscze jabłka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata Castanheira · 5 lat temu
    Dziekuje za przepis. Ciasto jest przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    Ciasto jest przepyszne,proste w wykonaniu . Znika w mgnieniu oka. Przepysznie smakuje z mlekiem lub kakaem. Dobre nie tylko do ławki ale i jako pyszne śniadanko. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena Jaworecka · 5 lat temu
    Troszeczkę zmodyfikowałam bo zamiast posypać cukrem z cynamonem to posmarowałam płynnym miodem i oprószyłam cynamonem i jest przepyszne. Kolejne ciasto z tej strony wyszło pyszne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 5 lat temu
    Proste do zrobienia i przepyszne!!!! Dałam trochę mniej cukru ale za to zrobiłam kruszonkę na górze. POLECAM TEN PRZEPIS!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    Jakie to dobre! Polecam : )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasik · 5 lat temu
    Mmmmmniam! Wyszło fenomenalnie. Zjedzone w kwadrans. Dzieci dopominają się o kolejne. Do kawy idealne. A jak pachnie......
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    wyszło pysznie i cudnie...dziekuję:))..zrobiłam kolejne ujmując cukru dodając świeże zioła....towarzystwo grillowe zachwycone..polecam..:))