Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

167 Komentarzy
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  8. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

4

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

6

7

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: usa-kulinarisch

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 miesięcy temu
    Uwielbiam ten przepis robię te ciasto co tydzień 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 8 miesięcy temu
    Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ga · 8 miesięcy temu
    Wyszło pyszne! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BOZENA KOZAK · 8 miesięcy temu
    ciasto pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Niestety ciasto wyszło mi mokre w środku... Za duża ilość masła w nadzieniu. Jednak samo ciasto dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Witam. Czy zamiast cukru brązowego mogę dać trzcinowy albo biały? Który lepszy. Dodatkowa kruszonka na wierzchu będzie pasować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 2 lat temu
      Ja zawsze daję brązowy cukier, z kruszonką nie próbowałam, bo nie chce mi się robić, ale na pewno też będzie pycha :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ernesta · 10 miesięcy temu
      Nie będzie kruszonka pasować do takiej harmonijki cynamonowej. Tu poszczególne „kromki” maja się dawać rwać, a kruszonka zalepi ci cała górę. Rób zgodnie z przepisem, nie kombinuj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Tyle razy piekłam to ciasto i dzisiaj pierwszy raz posmarowałam ciasto reszta maselka i posypałam cukrem z cynamonem przed wyrośnięciem (fail). Mam nadzieję że wyrośnie i nie wpłynie jakoś negatywnie na ciasto.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 2 lat temu
      Więc tak. Ciasto wyrosło. Wydaje mi się że jakoś specjalnie nie wpłynęło na smak. Mąż powiedział że skórka bardziej chrupiąca. Raz jeszcze dziękuję za super przepis. Ciasto jest przepyszne (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota PL · 2 lat temu
    Piekłam to ciasto już kilkanaście razy i zawsze wychodzi doskonałe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Świetny przepis 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    To jest ciasto które pojawia się u nas co weekend! Ubostwiamy! Dziękuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matylda · 3 lat temu
    Byłam u mojej koleżanki na działce i jej mama upiekła tą drożdżówkę. Zakochałam się i poprosiłam o przepis. Jutro będę piekła ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Najlepszy cynamonowiec świata!❤️ Wczoraj upiekłam jeden, dziś piekę drugi. Robię na formę 30 cm, zatem dodaje ok 1/3 więcej składników i sprawdza się idealnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agas · 3 lat temu
    Robiłam dwa razy, ciasto wyszło super 🙂 dziękuję za przepis ❤ drugi raz robiłam pół na pół maka pszenna z owsiana. Smak minimalnie gorszy niż z samej pszennej ale mimo obaw wyszło dobre 🙂 polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Udało się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirela · 3 lat temu
    Super przepis!!!! Super ciasto!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 3 lat temu
    Hej.. Zmodyfikowałem dałem skórkę z pomaranczy i sok z połowy pomarańczy i olejek migdałowy łyżeczkę... Wyszło kosmos..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Law · 3 lat temu
    A ja zrobiłam w ten sposób że pozwijalam paski w ślimaczki i ułożyłam w formie okrągłej jak na zdjęciu :) pycha 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Dobre, łatwe do przygotowania ciasto (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    A jeśli użyje tej wody...to też dać 150ml?czy więcej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Witam!Nie mam mleka...a chciałabym zrobić to ciasto...Czy mogę mleko zastąpić wodą?