Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

168 Komentarzy
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  8. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

4

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

6

7

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: usa-kulinarisch

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 9 lat temu
    Witam,mam pytanie,czy zamiast cukru można dodać syrop klonowy? Tylko wtedy już chyba cynamon sie nie nada,bo to dwa inne smaki. :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    Chyba najlepsze ciasto drożdżowe, które jadałam.Już trzeci raz będę je robiła w ciągu 2 tygodni. Ciasto wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje. Moja rodzina się nim zachwyciła.Przepis łatwy i produkty ogólnodostępne. Po prostu super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    doris · 9 lat temu
    Witam ciasto rewelacyjne ktore mozna rowniez robic z drobno siekanymi orzechami czekolada w proszku powidlami sliwkowymi wyprobowalam te warianty za kazdym razem wyszlo super dziekuje za pyszny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sophina · 9 lat temu
    wygląda smacznie na pewno spróbuję :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    doda · 9 lat temu
    ile moze miec kalorii jeden kawałek(kromka)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 9 lat temu
    Przepis jest super właśnie wyjełam z piekarnika .Bardzo polecam pychota.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Jedno z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych ciast zawsze wychodzi, bardzo pomysłowo złożone. Dla urozmaicenia czasem daję rodzynki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Pierwszy raz w życiu piekłam ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne rozpływa się w ustach .Zrobiłam z podwójnej porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Wyszło wspaniałe polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 9 lat temu
    Polecone od koleżanki
    WYŚMIENITE :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    ciasto zrobiłyśmy dzisiaj z córką i wyszło boskie... u nas z podwójnej porcji składników... mniamm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Zawsze robię to ciasto z podwójnej porcji, jedno praktycznie zjadam sama od razu po upieczeniu :-* praktycznie nie można powstrzymać się od skubniecia kolejnego kawałeczka i kolejnego... :D bardzo polecam dla ludzi którzy szukają ciekawych smaków-będziecie zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne, robię je kolejny raz i dodaję przepis do ulubionych :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiunia · 10 lat temu
    ŚWIETNE! naprawdę proste. Niby " zwykłe drożdżowe a jak elegancko podane. I przepyszne co najważniejsze :-)duży plus za bardzo dokładny opis. Mniam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Ciasto wspaniałe, poradziła sobie z nim moja czternastoletnia córka, ja tylko nadzorowałam. Jutro powtórka,zastanawiamy się czym zastąpić cynamon,aby odkryć równie dobre smaki. Córka zaplanowała od razu 3 sztuki! Bardzo dziękuję za przepis i polecam niezdecydowanym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Fantastyczna! Smakuje przepysznie! Puszysta, delikatna, słodka w sam raz :) przepis trafia do moich ulubionych, a do domowych -wypieków.pl , coś tak czuję, będę zaglądać często :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 10 lat temu
    Witam! Bardzo lubię robić ciasto drożdżowe, znajomi są zawsze zadowoleni, dlatego szukam inspiracji. Piekłam ostatnio Pani cynamonowe ciasto drożdżowe - rewelacja. Mam pytanie, jak Pani myśli gdyby według tego przepisu użyć zamiast cynamonu kakao czy efekt byłby identyczny. Mam ochotę to wypróbować, ale ciekawi mnie Pani zdanie. Dziękuję za odpowiedź, Jolanta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dora · 10 lat temu
    czy mozna zamiast cukru z cynamonem użyć marmolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 10 lat temu
    Drożdżowiec-poezja. Ciastem zarażam każdego kogo poczęstuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Ciasto wyszło SUPER!!
    Przepisy z tej strony są na 6+!!!!
    Pieczenie ciast to teraz czysta PRZYJEMNOŚĆ!!
    Dzięki!