Ciasto krówkowo- kakaowe

85 Komentarzy
Ciasto krówkowo- kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy przełożony krówkową masą budyniową. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 15 g kakao
  • 65 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 60 ml zaparzonej kawy*

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 350 g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280 g herbatników (40 sztuk)
  • 100 g kremu orzechowo- czekoladowego np. nutella
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być przez cały czas gotowania pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę przesiać i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  6. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minutę), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać stopniowo 100 g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  7. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z kremem orzechowo- czekoladowym.
  8. Dolny blat biszkoptu włożyć do formy. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z kremem orzechowo- czekoladowym i przykryć kolejną warstwą herbatników.

2

3

  1. Następnie rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć ponczem, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
  2. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Uwaga:

*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto krówkowo- kakaowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 10 lat temu
    rewelacja :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 10 lat temu
    witaj :) czy ten placek da się zrobić w okrągłym kształcie? (niestety tylko taką mam blaszke)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 10 lat temu
    Czy mogą być powidła śliwkowe zamiast dżemu porzeczkowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 10 lat temu
    A czy można by było zamiast herbatników dać np. krakersy? Wtedy ciasto nie byłoby takie słodkie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 10 lat temu
    Ciasto pyszne, ale dosyć słodkie. Kolejnym razem dam trochę mniej cukru do budyniu. No i z rozpędu posmarowalam obie części biszkopta porzeczkami. Ciężko było przenieść, ale fajnie wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Hallmann · 10 lat temu
    Ciasto jest naprawde jedno z lepszych jakie jadlam,mialam tylko problem z rosmarowaniem masy z Nuteli ale byla to chyba moja wina bo dodalam wiecej masy z nuteli jak z karmelu. do konfitury z pozeczki dodalam swoje wisnie z nalewki ,po 2 dniach ciaasto jak dla mnie bylo jeszcze smaczniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agaz42 · 10 lat temu
    To ciasto jest poprostu pyszneeeeee:))
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Robiłam ciasto na Boże Narodzenie. Jest rzeczywiście pyszne ale masa krówkowo-nutellowa wypływała pomimo schłodzenia w lodówce. Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiolka · 10 lat temu
    Witam.
    Chciałam zapytać czy kawa ma być parzona czy rozpuszczalna? :-?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Obojętne, ale lepiej rozpuszczalna, bo parzoną należy przelać jeszcze przez sitko, żeby nie było fusów. Ja daję z ekspresu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Ciasto bardzo dobre lecz budyń bez dodatku mąki pszennej byl bardzo rzadki i robilam drugi raz ze sprawdzonego przepisu. polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Czy to cisto wpasuje się w klimat Bożonarodzeniowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Przepyszne ciasto, każdemu smakuje. Od kiedy mam ten przepis ciągle je robię, szczególnie na specjalne okazje. Na święta też będzie :) POLECAM! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Mam jedno pytanie - 100 gramów nutelli w przeliczeniu na łyżki - ile to łyżek??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 11 lat temu
    Ciasto wyśmienite.Rewelacja!Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malwina · 11 lat temu
    coś z tą masą budniową jest nie tak wszystkie składniki miały temp pokojową- budyń wyszedł bardzo gęsty ale po ostygnięciu nie był już tak gęsty jak na początku przez co masa wyszła trochę za rzadka, nie wiem dlaczego tak się stało?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Budyń po ustygnięciu nie może być rzadszy niż po ugotowaniu, wręcz przeciwnie. Chyba, że go mieszałaś?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 2 lat temu
      U mnie dokładnie tak samo wyszło. Budyń był ok, gęsty. Przykryłam go i odstawiłam na godzinę na taras. Po ostygnięciu zrobił się jakiś wodnisty. Nigdy wcześniej mi się tak nie zrobiło. Zamieszałam go i normalnie po 1 łyżce dodawałam do masła. Zobaczymy jutro czy się udało. Mam nadzieję, bo ciasto z tych najbardziej czasochłonnych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Robiłam ciasto dwa razy ,jest wspaniałe rozpływa się w ustach :lol: goście byli zachwyceni 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    Niestety masa budyniowa mi się zważyła, mimo że miałam miękkie masło i zimny budyń... poza tym ciasto bardzo smaczne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Ciasto przepyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Ciasto zrobione :) zobaczymy efekt jutro jakie wyszło :) wyszedł mi napewno troszke mniejszy od tego co masz na zdjeciu :) ale i tak wyglada pysznie :) nie moge sie doczekac jutra :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Robiłam to ciasto z jakieś pięć razy jak narazie to mój hit :) ja zawsze ponczuje biszkopt takim rozpylaczem-spryskiwaczem jak do kwiatów wtedy poncz równo się rozprowadza ;-)