Ciasto krówkowo- kakaowe

85 Komentarzy
Ciasto krówkowo- kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy przełożony krówkową masą budyniową. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 15 g kakao
  • 65 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 60 ml zaparzonej kawy*

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 350 g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280 g herbatników (40 sztuk)
  • 100 g kremu orzechowo- czekoladowego np. nutella
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być przez cały czas gotowania pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę przesiać i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  6. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minutę), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać stopniowo 100 g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  7. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z kremem orzechowo- czekoladowym.
  8. Dolny blat biszkoptu włożyć do formy. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z kremem orzechowo- czekoladowym i przykryć kolejną warstwą herbatników.

2

3

  1. Następnie rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć ponczem, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
  2. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Uwaga:

*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto krówkowo- kakaowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Ciasto rewelacyjne :) zrobiłam bez ponczu ale było bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Knosala · 11 lat temu
    Chciałabym się jeszcze zaputać czy potrzebny jest ten poncz??jak go nie zrobie to coś sie stanie? A jak już go zrobię, to jakim sposobem mam polewać biszkopt,nigdy nie robiłam ponczu i nie wiem jak mam ten biszkopt nasączyc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie musisz robić ponczu, jeśli nie chcesz.
      Poncz nabieraj po łyżce i polewaj nim biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Knosala · 11 lat temu
    Właśnie znalazłam ten przepis i chcę go wypróbować w najbliższym czasie :) Mam pytanie odnośnie kakao-ma to być kakao do ciast czy normalne-słodkie???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Do ciasta, gorzkie ciemne kakao. Dla mnie normalne to właśnie to gorzkie (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Bardzo fajny przepis - wyszło bardzo efektowne :)) a przy tym baardzo dobre i wcale nie jest takie słodkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katarzyna · 11 lat temu
    Witam Pani Joanno. Wlasnie trafiam na Pani blog i bardzo zaintrygowalo mnie ciasto krówkowo-czekoladowe. Szukam fajnych przepisów na komunie mojej córki.Pani Joanno mam pytanie odnosnie mleka skondensowanego: czy w tym przepisie mozna użyc mleka skondensowanego ale nie slodzonego i ewentualnie doslodzic na wasną reke? Ciasto wygląda pieknie ale nie chce by bylo bardzo sodkie, zeby nie zamulilo gości:). Co pani na to? z góry dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam Katarzyna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Musi być gotowa masa krówkowa lub ugotowane mleko skondensowane słodkie. Z mleka niesłodzonego nie zrobisz karmelu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 12 lat temu
    Ciasto zrobiła i okazało się pyszne. Bardzo słodkie nawet jak dla mnie, więc jeden kawałek na raz jest wystarczający.
    Dziękuje za przepis na pewno wrócę do niego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 12 lat temu
    Witam. Mam pytanko czy moge ugotować sam budyn i zmiksowac z masłem czy trzeba robić cały ten przepis z mąką jakami itd.??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 12 lat temu
    Ciasto rewelacyjne!!! Zrobiło furorę na imprezie. Kilka osób stwierdziło z całym przekonaniem, że "w życiu nie jedli lepszego ciasta". Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 12 lat temu
    Albo ja nie mam ręki do ciast, albo coś jest nie tak:
    masę zrobiłam dokładnie jak w przepisie, a mi się zważyła (masa była zimna, żeby nie było)
    rozsmarowanie masy na dżemie - porażka - zmieszało mi się wszystko i wyszła jedna warstwa niewiadomego smaku i koloru..
    Jak smakuje jeszcze nie wiem, bo się chłodzi w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach, ale osobiście następnym razem zrobię bez nutelli bo jak dla mnie było za słodkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Po przeczytaniu tak pozytywnych opinii o tym cieście postanowiłam upiec go na moje urodziny. Dziś z tej okazji zaniosłam go do pracy by poczęstować koleżanki. Ciasto zrobiło furorę i od razu pytały o przepis, a narzeczonym się dopytuje, czy coś jeszcze zostało:)
    Serdecznie polecam. Pyszota:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    właśnie zrobiłam to ciasto:)wstawiłam na noc
    do lodówki i jutro spróbuje:)zobaczymy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 12 lat temu
    Właśnie dzisiaj zrobiłam to ciasto- zapowiada się wspaniale. Wstawione jest do lodówki. Trochę przypomina mi 3-bit, ale ma trochę inną recepturę.
    Pierwszy raz jestem u Pani na stronie, ale już ją polubiłam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Cisto jest przepyszne, zrobiłam je już dwa razy i wyszło idealne. Dziękuje za wspaniały przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    renata · 12 lat temu
    witam,zrobiła ciasto pycha ale masa krówkowo-nutellowa mi wypływa nie wiem czemu, zmieszałam wg proporcji czy można by dodać trochę żelatyny żeby się trzymało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Zrobiłam ciasto na urodziny, bardzo dobre, zrobione dzień wcześniej rozpływa się w ustach, polecam bardzo i dziekuję za przepis, to już kolejny Twój przepis który wychodzi idealnie. P.s masy krowkowej w swoim ciescie mialam 460 g a nutelli 75 g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystyna · 12 lat temu
    Do czego jest potrzebne mleko skonsdenowane ( zamiast zwykłego dobrze zrozumiałam )
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie. Zwykłe mleko jest potrzebne, aby ugotować budyń.
      Natomiast mleko skondensowane słodzone można ugotować, aby powstała masa kajmakowa lub użyć już gotowej masy krówkowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slomkam · 12 lat temu
    Bardzo podoba mi sie ten przepis ale tu gdzie mieszkam dzem porzeczkowy jest nie do zdobycia czym moge go zastapic aby ciacho niebylo za slodkie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Użyj innego, kwaśnego dżemu jaki znajdziesz np. z owoców leśnym, wiśni. Używałam też jagodowego i było smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 12 lat temu
    Tyle słodyczy przełamane drżemem porzeczkowym - suuuper :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anula · 12 lat temu
    Ale fajne ciacho, pysznie wygląda