Ciasto jajko sadzone

29 Komentarzy
Ciasto jajko sadzone

Ciasto z wyglądu przypominające jajka sadzone. To ucierane ciasto pokryte delikatnym kremem z budyniu i kwaśnej śmietany, a na wierzchu połówki moreli przykryte przezroczystą galaretką. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające w smaku.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
  • 80 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 500 g gęstej śmietany*

Dodatkowo:

  • morele w puszce (duża puszka ok. 850 ml)
  • 3 listki żelatyny (lub 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową: 500 ml mleka zagotować. Budynie w proszku wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu. Można również położyć bezpośrednio na budyniu folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Do chłodnego budyniu wmieszać trzepaczką śmietanę. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: Miękkie masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty).
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodać mąkę z proszkiem porcjami na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 30x 40 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Ciasto jest dość gęste i na tę formę wychodzi go niedużo). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Morele odsączyć na sitku. Soku nie wylewać!
  6. Na chłodne ciasto wyłożyć masę budyniową. (Należy rozłożyć ją tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a ciastem i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Morele ułożyć na masie wypukłą stroną do góry. Piec w nagrzanym piekarniku kolejne 15 minut temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Żelatynę namoczyć w 250 ml soku morelowego z puszki. (Jeśli będzie troszkę mniej soku, to nie szkodzi). Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać sok, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodny sok wylać na ciasto.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • * Śmietana może być dowolna, byle gęsta. Piekłam już na gęstej, polskiej śmietanie 12%, creme fraiche i na niemieckiej saure Sahne.
  • Zamiast żelatyny można użyć polewę do tortów (Tortenguss). 2 opakowania polewy do tortów przezroczystej (Tortenguss) wymieszać z 50 g cukru i połączyć z 500 ml soku z moreli. Ciągle mieszając, zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, następnie wyłożyć na ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto jajko sadzone Ciasto jajko sadzone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Przeczytałam gęsta śmietana i kazałam kupić mężowi 18%,nie pomyślałam że to ma być gęsta słodka śmietana i co ja biedna mam teraz zrobić? 😭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Czy smietanka 30%moze byc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Przyczytaj uwagi. Najważniejsza jest gęstość śmietany. Musi być gęsta. Procent tłuszczu nie jest tutaj kluczowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    Ciasto wychodzi wyśmienite! Jest wilgotne, a masa z budyniu rozpływa się w ustach! Całość świetnie się uzupełnia :) Użyłam jednak brzoskwiń, bo nigdzie nie mogłam nabyć moreli w puszce ;) http://patricia-bakes.blogspot.com/2014/09/ciasto-jajka-sadzone.html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Czy można dodać brzoskwinie? Czytalam w poprzednich komentarzach że ktoś to odradził. Dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Marto, ze względu na wielkość brzoskwiń. Kawałek ciasta nie będzie już wyglądał jak jajko sadzone, bo połówka brzoskwini jest duża i będziesz musiała ją w którymś miejscu przekroić. Jeśli Ci na tym nie zależy to możesz dać brzoskwinie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Teresa · 5 lat temu
      Jeśli nie ma możliwości znalezienia moreli można wyciac brzoskwinie okrągłą miejsza foremka do ciastek i tez ślicznie to wygląda i juz nie szukam moreli tylko robie tak a przepis jest naprawdę super i smaczny dziękuję pani pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 11 lat temu
    U mnie było świateczne zajadanie się, dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monisia · 11 lat temu
    placek super tylko mi się przesadziło ze śmietaną, ale polecam pyszny i szybko się robi :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    Od początku podgrzewania jak tylko zamieszałam żelatyna ładnie się rozpuściła. No i ciacho wyszło. Przez noc galaretka stężała. Otoczyła biszkopt i było ciasto w galarecie, a nie tylko polane galaretką :) Nie wyglądało idealnie jak u Ciebie, ale na szczęscie było pyszne. Następnym razem zrobię w sztywniejszej blaszcze bo taka zwykła się nie nadaje do przenoszenia płynnej galaretki na cieście do lodówki ;) Kolejny przepis do ulubionych
    [img]http://i48.tinypic.com/2iqzla8_th.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    Ciasto koniecznie zrobię, ale może po weekendzie bo teraz dwie blachy ciasta z maślanki mam :) A czy zamiast galeretki samemu robionej można użyć kupnej? Mam nieprzyjemne doświadczenia z żelatyną :( I od razu zapytam czy można zrobić takie same ciasto z ananasem? Oczywiście nie będzie już wygląd jajka ;) ale wyjdzie? Bo mam w domu wielbicieli właśnie ananasa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jeśli nie zależy Ci na wyglądzie "jajka sadzonego" to możesz użyć galaretki i ananasa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natka · 11 lat temu
    Robię w ten weekend. Zrobiłam już ambasador i tartę czekoladowo-serową. Boskie i świetnie opisane przepisy. Nawet ja, laik, sobie poradziłam. Dzięki serdeczne :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 12 lat temu
    Super wygląda ten placek napewno spróbuje go zrobic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 12 lat temu
    Zrobiłam z brzoskwiniami, które mają chyba mniej wyrazisty smak i dlatego całość jest dość mdła.Poza tym porcje są przeogromne.Zrobiłam rzecz karkołomną - przekroiłam spód już gotowego ciasta i posmarowałam je domowym dżemem malinowym.
    Będzie zatem powtórka, kiedy zdobędę morele w puszce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joon · 12 lat temu
    Ha ha, wyglądają super! Aż można się nabrać. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zufik · 12 lat temu
    Ale pomysłowe, zapisuję!:) zapraszam w moje skromne progi:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 12 lat temu
    Bardzo smakowite te 'jaja sadzone' :)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorotacz · 12 lat temu
    wyglądają fantastycznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    amaranthrose · 12 lat temu
    Urocze ciasto:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia33 · 12 lat temu
    Na weekend trzeba by to ciasto wypróbowac..a wyglada super..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Świetnie wygląda to jajeczko ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Crispy Biscuits · 12 lat temu
    Na pewno nie jedna osoba się na to nabrała :) Chętnie spróbowałabym tego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    fantastycznie wygląda, aż chce się jeść :)